URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2012, 13:10

De două ori sărbătoare: De ziua ei, Ambulanţa a primit bani pentru construcţia noului sediu (FOTO)

De Ziua Naţională a Ambulanţei, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor a primit cadou cea mai bună veste: 1,5 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor pentru construcţia noului sediu, din strada Sucevei, unde lucrările avansează lent din cauza lipsei de bani.

Anunţul a fost făcut indirect, de către senatorul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, prezent vineri dimineaţă la festivitatea de marcare a 106 ani de existenţă a Ambulanţei la nivel naţional. "Mă bucur că acel proiect de investiţii, prin care problema sediului ambulanţei Bihor trebuie rezolvată, va fi rezolvat. Sperăm că la sfârşitul acestui an, problema sediului Ambulanţei Bihor, cu garaje, cu sediul administrativ în acel spaţiu nou, va fi rezolvat pentru foarte mult timp. Este un proiect pentru sistemul sanitar bihorean, de pe urma căruia va profita fiecare pacient", a spus Cseke.

Alocarea banilor a fost confirmată BIHOREANULUI ulterior de managerul Daniela Petrişor. "Ne-au fost alocaţi 1,543 milioane de lei, iar suma ne va ajunge pentru finalizarea lucrărilor. Fila de buget a venit miercuri", a declarat doctoriţa.

La festivitatea de vineri a fost prezent şi subsecretarul de stat în medicina de urgenţă Raed Arafat, sosit la Oradea atât pentru eveniment cât şi pentru întâlnirea Comisiei naţionale pentru medicina de urgenţă. "Părintele medicinei de urgenţă din România" a promis că şi în următoarea perioadă serviciile de urgenţă vor face progrese, atât pe partea tehnică, cu echipamente performante şi inclusiv dotarea cu elicoptere, cât şi pe partea de specializare a personalului.

"Este un sector care se mişcă în fiecare zi. Ultimele lucruri care se întâmplă acum sunt reprezentate de integrarea dispeceratelor. Am ajuns deja în jur la 14 judeţe în care ISU cu Ambulanţa au dispecerate integrate. Acest lucru va continua la nivel naţional şi are sprijinul inclusiv al Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi al Mministerului Sănătăţii. Va face ca intervenţia să fie mai eficientă, alocarea resurselor să fie mai eficientă şi totul să funcţioneze mai bine", a spus Arafat.

Festivitatea s-a încheiat după câteva zeci de minute, cu "La mulţi ani" şi cu o simulare de intervenţie în caz de accident de muncă, după care mai multe autospeciale au pornit într-o defilare prin oraş, cu steaguri care marchează ziua Ambulanţei, pentru a măsura, în diverse puncte, gratuit, glicemii, şi pentru a lua tensiunea arterială celor care au nevoie.

Prima "Salvare" din Bucureşti (Societatea de Salvare din Bucureşti), a apărut în 28 iulie 1906 din iniţiativa privată a profesorului Nicolae Minovici sub deviza "Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor". Echipajul era format din vizitiu şi sergenţi de oraş. În 1907, dr. Nicolae Minovici a solicitat şi pus în aplicare pregătirea practica în salvare a studenţilor din anii mari ai Facultăţii de Medicină, iar Salvarea a început să funcţioneze regulat de la 1 august 1907. În acest mod, România a devenit al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanţă, după Olanda şi Austria.

Denumirea de Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor a apărut pentru prima oară în 1995. În prezent, parcul auto al SAJ Bihor este format din 64 autosanitare ultradotate, împărţite în mai multe categorii, în funcţie de dotare, dar şi de calificarea personalului din echipaj: 5 ambulanţe tipul C2; 7 ambulanţe tip B1; 24 ambulanţe tip B2; 12 ambulanţe tip A1; 9 ambulanţe tipul A2; 7 autosanitare de consult la domiciliu, de tip ACD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ambulanta, SMURD
Daca s-ar organiza in cateva puncte din oras colectare de fonduri pt Ambulanta si Smurd , pensionarii , desi cu venituri modeste, cred ca ar fi printre primii dornici sa contribuie. Studentii la medicina ar putea fi de un real folos. Putina organizare ar fi necesara si rezultatele ar fi peste asteptari.
Postat 28 Iulie 2012, 07:22 de Pensionara Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON