Organele unui bihorean în vârstă de 36 de ani care a făcut un atac cerebral chiar în duminica Paştelui vor salva o viaţă şi vor îmbunătăţi existenţa a cel puţin încă 6 oameni, după ce soţia şi fratele acestuia şi-au dat acceptul pentru prelevarea de organe.
Potrivit dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, bărbatul, căsătorit şi tatăl a trei fetiţe, a suferit "un anevrism de arteră cerebrală rupt, cu hemoragie masivă şi inundare ventriculară", duminică dimineaţă. În ziua de Paşte, omul s-a trezit cu o durere puternică de cap, iar la un moment dat a căzut ca secerat.
Internat la secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, medicii au constatat la scurt timp instalarea morţii cerebrale, iar luni dimineaţă au obţinut acordul de prelevare a organelor de la fratele acestuia şi de la soţie.
"Operaţia a fost o premieră, pentru că i s-a oprit inima înainte de a fi dus în sala de operaţie şi exista riscul ca organele să nu mai poată fi prelevate. Pacientul a fost foarte instabil. Fiind vorba de un caz "Non heart beating donor", este un protocol care s-a făcut prima dată în România, cu succes. S-au mai încercat protocoale similare, în ţară, dar nu s-a putut face prelevarea ficatului. La noi s-a reuşit. Echipa de Terapie Intensivă a făcut masaj continuu eficient, până la momentul venirii echipelor de prelevare", a declarat Pantiş.
La operaţie, a treia de acest gen din 2012, au participat în total 15 cadre medicale: câte 4 din Bucureşti şi Cluj, şi 7 din Oradea.
"A fost cea mai complexă prelevare de anul acesta. S-a prelevat corneea, ficatul, rinichii şi piele. Este a doua prelevare de piele făcută la Oradea. Corneea a fost trimisă la Spitalul Militar Central din Bucureşti, iar cu ajutorul acesteia doi oameni vor vedea, pielea a fost trimisă cu o Ambulanţă la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, ficatul la Clinica Fundeni din Capitală, iar rinichii au plecat la Cluj", a mai spus Pantiş.
Dacă celelalte organe au fost deja donate unor pacienţi în cursul nopţii de luni spre marţi, pielea a fost depusă în banca de organe pentru a fi transplantată ulterior. "Pielea se poate transplanta la mai mulţi arşi. Din informaţiile pe care le am, pacienţii tranplantaţi la Cluj sunt foarte bine. Mulţumim familiei şi soţiei bărbatului, că în prima zi de Paşti chiar şi-a dovedit iubirea faţă de semeni, acceptând această donare de organe", a mai spus Pantiş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.