Curtea de Apel Oradea a judecat, joi, recursurile declarate de către procurorii DNA Oradea, pe de o parte, şi de omul de afaceri Ciprian Berindea, pe de altă parte, împotriva deciziei Tribunalului Bihor, prin care atât afaceristului cât şi fostului subprefect PSD Nicu Odobasianu, li s-a interzis să părăsească ţara pentru o perioadă de 29 de zile.
Judecătorii Curţii au respins ca nefondat recursul declarat de Berindea şi au admis recursul declarat de DNA Oradea. Dar nu în totalitate. Deşi procurorii au cerut arestarea celor doi, magistraţii au înăsprit doar decizia iniţială, cea dată de Tribunal.
"Instanţa a admis recursul DNA Oradea împotriva încheierii penale pronunţată de Tribunalul Bihor pe care a casat-o şi modificat-o, în sensul că a impus inculpaţilor ca pe durata măsurii să nu se apropie şi să nu comunice direct şi indirect între ei şi cu învinuiţii din cauză. A menţinut restul dispoziţiilor încheierii recurate privind luarea faţă de inculpaţi a măsurii obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei pe o durată de 30 de zile", a explicat BIHOREANULUI Adrian Haş, expert în cadrul Biroului de presă al Curţii de Apel Oradea. Decizia este definitivă.
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, pe 21 februarie, fostul subprefect Nicu Odobasianu şi omul de afaceri Ciprian Berindea, administratorul Top Construct Grup SRL, au fost reţinuţi de procurorii DNA într-un dosar în care sunt cercetaţi alături de alte 14 persoane, funcţionari publici, diriginţi de şantieri şi angajaţi ai firmei Top Construct Grup SRL, pentru un prejudiciu de aproape 2 milioane de lei provocat bugetului local Beiuş şi bugetului de stat.
În esenţă, lui Odobasianu i se impută faptul că, în perioada 2007-2008, pe vremea când era primar al municipiului Beiuş, a facilitat ca administratorul Top Construct Grup să încaseze ilegal contravaloarea unor lucrări pe care societatea le-a executat doar pe hârtie.
O zi mai târziu, Odobasianu şi Berindea au fost duşi în cătuşe la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, acuzaţia fiind de abuz în serviciu contra intereselor publice şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în cazul lui Odobasianu, respectiv complicitate la abuz în serviciu şi la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave dar şi înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi spălare de bani, pentru Berindea.
Afaceristul mai e cercetat şi pentru că, în 2009, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, a ridicat dintr-un cont bancar 750.000 lei, contravaloarea unor locrări pe care ar fi trebuit să le execute în acel an. După ridicarea depozitului, Berindea a cheltuit banii în interes personal, a luat toate utilajele şi abandonat definitiv lucrarea din Beiuş.
Odobasianu a sabotat!
Solicitarea procurorilor DNA, de a emite mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele celor doi a fost a fost considerată, însă, mult prea severă de către preşedinta Secţiei penale a Tribunalului Bihor, Crina Muntean, care a dispus o măsură alternativă, aceea ca cei doi să nu aibă dreptul de a părăsi ţara pentru următoarele 29 de zile.
În încheierea dată vineri, 22 februarie, după 4 ore de deliberări, judecătoarea a precizat că lăsarea celor doi în libertate nu prezintă pericol social, întrucât faptele de care sunt acuzaţi datează din perioada 2007-2008. "O măsură preventivă luată la acest moment ar căpăta conotaţia unei reacţii tardive a organelor judiciare şi nicidecum o reacţie promptă a acestora", a punctat Muntean care a admis, însă, că luarea unor măsuri alternative sunt necesare, printre argumentele aduse în acest sens fiind amintite "complexitatea cauzei, actele procesuale multiple efectuate şi care urmează a fi efectuate"
Judecătoarea a remarcat, totodată, gravitatea faptelor comise de cei doi, în principal cele imputate lui Nicu Odobasianu, care, în opinia ei, "în calitatea sa de primar ales de obşte pentru a o sprijini şi a-i rezolva problemele, a sabotat lucrările de interes public, angrenând în activităţile sale şi alţi funcţionari publici, dar şi oameni de afaceri, a insuflat opiniei publice falsa impresie că poate dispune după bunul plac de fonduri locale şi de la nivel central, pentru interesul său şi al unui om de afaceri. Primarul a înşelat aşteptările celor care l-au ales şi a pus în pericol încrederea oamenilor în instituţiile administraţiei publice locale", se arată în soluţia dată de Muntean.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.