Evaluările făcute în etapele de vegetaţie arătau, la culturile de orz din judeţul Bihor, întinse pe aproximatic 10.500 de hectare, o producţie bună, dar seceta a dat peste cap planurile fermierilor.
"Estimările au indicat o producţie în jurul a 4.000 kg/ha, însă, datorită lipsei precipitaţiilor din ultimele 2 luni, se pare că aceste estimări nu vor fi atinse, producţiile obţinute fiind mai mici cu 20-25%. Iar nemulţumirea fermierilor este legată şi de preţul mic oferit pe piaţă", spune Nicolae Hodişan, directorul executiv al Direcţiei Agricole Bihor.
În privinţa rapiţei, care deja se recoltează în unele zone din judeţ, primele estimări indică o producţie ce depăşeşte uşor media anilor anteriori, apropiindu-se de 2 500 kg/ha. În schimb, se manifestă aceeaşi nemulţumire privind preţul de achiziţie, acesta fiind mult redus faţă de anii anteriori.
În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra efectelor nefaste ale secetei prelungite. Cantităţile de precipitaţii căzute în lunile aprilie, mai, până la data de 15 iunie, s-au ridicat la 90,2 ml/m². Prin comparaţie, aceeaşi perioadă din anul 2012 a înregistrat o cantitate de 187,0 ml/m², iar în anul 2013 - 181,4 ml/m², în contextul unei medii anuale de aproximativ 650 ml/m² la nivelul judeţului Bihor.
"Am făcut şi o evaluare a culturilor de primăvară, constatările fiind îngrijorătoare, în special la cultura de porumb care vizibil suferă de lipsa precipitaţiilor, situaţie pe care am comunicat-o în scris, atât prefectului cât şi ministrului agriculturii. Dacă în următoarea perioadă nu vor fi precipitaţii care să refacă deficitul hidric din sol, culturile agricole vor avea de suferit", atenţionează şeful Direcţiei Agricole.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.