Liberalii Ilie Bolojan şi Cornel Popa s-au întâlnit cu artiştii la Teatrul Arcadia, pentru a dezbate public teme legate de strategia culturală a municipiului în încercarea de a reaşeza Oradea pe harta evenimentelor culturale de anvergură naţională.
Bani doar pentru festivaluri
După cum era de aşteptat, principalul vorbitor a fost Ilie Bolojan, care a declarat că şi-a propus să transforme „Toamna orădeană" într-un festival care să se desfăşoare inclusiv de-a lungul verii. „Obiectul este ca Toamna orădeană să nu mai aibă activităţi limitate în timp, ci de-a lungul întregii veri, cu evenimente la sfârşit de săptămână, dar la un alt nivel", a spus Bolojan.
Liberalul a spus că municipalitatea va regândi modul de acordare al finanţărilor pentru evenimentele culturale. „Vom „rupe" în două banii pentru proiectele culturale finanţate de municipalitate, şi jumătate din sumă va merge direct pe finanţarea unor festivaluri". Primarul încă în exerciţiu apreciază că, astfel, Oradea ar putea susţine peste vară patru sau chiar cinci festivaluri de amploare, indiferent că este vorba de muzică populară sau de jazz.
Orădeni scoşi în stradă
Candidatul a afirmat că acest mod de împărţire a finanţărilor ar putea fi pus în operă încă din anul 2013, când Oradea va avea deja pregătite amplasamente pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi. Bolojan a afirmat că lucrările pentru reabilitarea pieţei Unirii şi a străzii Vasile Alecsandri vor demara încă din toamna acestui an, urmând ca în primăvara lui 2013 să demareze şi proiectul de reabilitare a Pieţei Ferdinand.
„Încercăm să facem centrul mai prietenos. Toate aceste spaţii vor fi transformate în zone pietonale, unde vom organiza evenimente. Trebuie să dăm o motivaţie orădenilor să vină în centrul oraşului, iar celor care vin pentru o săptămână în Băile Felix să petreacă o zi în Oradea", a spus liberalul.
Cetatea ca o „ancoră" turistică
Bolojan a afirmat că, dacă municipalitatea poate limita exodul orădenilor care merg la scaldă în Ungaria prin construirea unui aquaparc în propriul oraş, atragerea vizitatorilor din ţara vecină este mult mai dificilă. „Pe turiştii maghiari îi putem aduce la Oradea doar dacă avem „ancore" turistice puse în valoare. Astfel, Casa Darvas din strada Iosif Vulcan va fi transformată într-un muzeu Art Nouveau, iar celălalt obiectiv important este Cetatea", a declarat primarul.
Bolojan a reamintit că fortăreaţa orădeană va suporta investiţii de peste 20 milioane de euro, din care 6,7 milioane au fost deja consumate, lucrările urmând să fie finalizate în toamna anului 2015. Excepţie vor face zidurile exterioare, ce vor fi reabilitate în baza unui proiect pentru care municipalitatea va solicita finanţări în următorul ciclu bugetar european.
Vorbind despre Cetate, Bolojan a spus că la finalizarea investiţiei aceasta va trebui să găzduiască activităţi care să şi producă venituri. „Cei circa 5.000 de metri pătraţi de spaţii de la etaj vor putea găzdui Muzeul Cetăţii, în vreme ce la parter va fi amenajată o zonă comercială unde s-ar putea muta inclusiv unele activităţi ale Primăriei. Sunt convins că vor exista destui doritori care să îşi oficieze căsătoria aici", a spus Bolojan.
Muzeul se mută în Cetate?
În acest context, a liberalul a formulat o propunere şocantă. „Din punctul meu de vedere cei 15.000 de metri pătraţi din noua clădire este enorm de mult pentru Muzeul Ţării Crişurilor. Consiliul Judeţean va avea cheltuieli majore cu acest imobil. Părerea mea este că un loc mai potrivit ar fi să se mute în Cetate", a spus Bolojan.
Afirmaţia primarului în exerciţiu a stârnit nemulţumirea directorului muzeului, Aurel Chiriac, prezent la dezbatere. „Ţin să precizez din start că acel spaţiu a fost obţinut în urmă cu şase ani pentru Muzeul Ţării Crişurilor. Cei 13.000-14.000 mp de suprafaţă utilă sunt acoperiţi chiar eficient", a spus Chiriac.
Directorul a afirmat că, pe lângă că spaţiul e din Cetate este neîncăpător, este şi nepotrivit. „Cetatea este o clădire medievală cu aspect specific şi nu s-ar putea face nimic acolo, pentru că nu se pretează. Să nu uităm că Muzeul Ţării Crişurilor este format din patru muzee de artă, etnografie, istorie şi ştiinţe naturale", a spus Chiriac.
În ciuda conflicului de idei, directorul nu s-a arătat îngrijorat de eventuala strămutare a Muzeului. „Eu unul propun ca această problemă să se discute, a doua sau a treia zi după alegeri, în cadrul unei dezbateri publice şi sunt convins că vă voi convinge că am dreptate", a spus Chiriac.
Din bingo, sală de spectacole...
Prelungite de-a lungul a mai bine de două ore, dezbaterile au mai vizat teme precum necesitatea alocării unui sediu optim pentru desfăşurarea activităţii Uniunii Artiştilor Plastici, reamenajarea sinagogii din piaţa Independenţei astfel încât să poată găzdui evenimente culturale şi expoziţii, precum şi reabilitarea clădirilor aflate în proprietatea Primăriei din Pasajul Vulturul Negru.
Spre exemplu, fostul cinematograf Oradea, în prezent sală de bingo, potrivit proiectelor actualei administraţii, va fi reabilitat începând de anul viitor, după expirarea contractului de închiriere, iar sala mare a acestuia va fi reamenjată astfel încât să poată găzdui spectacole.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.