URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2010, 13:27

Cu cine ţin parlamentarii Bihorului?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La PDL, e cum e

Dintre parlamentarii PDL, singurul care nu s-a ferit să recunoască faptul că va vota împotriva moţiunii de cenzură a fost deputatul Ştefan Seremi. "Opoziţia nu propune nicio alternativă, de ce aş vota pentru moţiune? Oricum, ca economist, consider că măsurile sunt corecte. În urmă cu trei ani, salariile bugetarilor şi pensiile erau jumătate din cât sunt acum. Au crescut fără acoperire, iar acum tragem ponoasele", susţine deputatul.

Seremi pretinde că decizia sa are binecuvântarea oamenilor din circumscripţia în care a fost ales. "Au înţeles că nu există alternativă şi că măsurile sunt temporare, pe cel mult 6 luni. După aceea, sperăm să se revină la normal", crede parlamentarul.

filip2.jpgSenatorul Petru Filip (foto) a fost întrebat pe aceeaşi temă şi de sindicaliştii care, vineri, au pichetat cabinetele parlamentare. În declaraţia sa evazivă, Filip a recunoscut că, deşi e de acord că "trebuiesc luate nişte măsuri, pentru că cheltuielile bugetare sunt mai mari decât ce intră la buget", încă... nu ştie cum va vota. Deputatul Octavian Bot a avut în weekend telefonul mobil închis şi nu a putut fi contactat pentru a spune cum va vota.

Noroc cu electoratul...

În afară de ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, care nu a putut fi chestionat fiindcă nu a răspuns la telefonul mobil, parlamentarii UDMR din Bihor se declară şi ei, împotriva moţiunii. Chit că unii o spun doar cu jumătate de gură.

Sunt şi unii, cum ar fi deputatul Derzsi Akos, care se bucură de faptul că nu are mulţi bugetari în circumscripţia de care aparţine şi, în consecinţă, nu are "probleme cu electoratul". "Oamenii care lucrează în mediul privat nu sunt împotriva măsurilor luate de Guvernul Boc. În rândul pensionarilor este, într-adevăr, o problemă, dar în circumscripţia mea sunt foarte mulţi pensionari care au avut de câştigat, deoarece au avut pensii foarte mici, iar acum vor primi o pensie minimă care este cu mult peste cât au luat", spune Derzsi.

Compromisurile guvernării

Nici Derzi, şi nici colegul său, deputatul Lakatos Peter, nu sunt încântaţi de măsurile Cabinetului Boc, declarând că au făcut compromisul de a le accepta numai pentru că formaţiunea din care fac parte se află în coaliţia guvernamentală. "Am făcut unele compromisuri, recunosc. Noi am propus cu totul alte măsuri: îngheţarea pensiilor pentru următorii 3 ani, reducerea salariilor bugetare cu doar 15%. Am obţinut cât s-a putut. Sperăm ca pentru anul viitor să se remedieze situaţia", susţine Lakatos.

Deputatul crede, însă, că situaţia ar fi fost cu totul alta dacă românii nu ar fi fost minţiţi în timpul campaniei electorale. "Am fi avut o cu totul altă situaţie şi, cu siguranţă, un alt preşedinte. Asta este, e o situaţie grea peste care trebuie să trecem", zice parlamentarul.

Insomnie până marţi

peto csilla2.jpgLa fel crede şi deputata Peto Csilla (foto), fost inspector şcolar, care, deşi pretinde că reducerile salariale din sistemul bugetar îi crează insomnii, nu are curajul să-şi susţină foştii colegi din învăţământ. "Am primit sute de mail-uri în care foştii colegi mă roagă să susţin moţiunea. Nu dorm noaptea, stau pe gânduri. Eu ştiu foarte bine ce înseamnă să tai 25% din salariul unui cadru didactic. Totuşi nu ştiu ce să fac. Voi decide marţi, acolo, în Parlament, în funcţie de evenimente", o suceşte Peto.

În ce îi priveşte pe parlamentarii opoziţiei, lucrurile au fost enunţate clar şi răspicat. Atât PSD, cât şi PNL a anunţat că aleşii lor vor vota cu bilele la vedere, în favoarea moţiunii de cenzură, sperând să înlăture Guvernul şi, odată cu el, şi măsurile de austeritate propuse. Rămâne de văzut dacă vor avea şi forţa necesară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"binecuvintarea"
a avut "binecuvintarea oamenilor din circumscriptie" Da' ce, ii la cununie? S-ar putea lasa cu o "nunta-n cer" ca si intr-o opera de Eliade, numai ca de data asta ar putea fi inmormintarea pedeleului si pedelistilor si la propriu si la figurat.... O sa iasa lumea ca si la '48 cu furcile si coasele cind nu vor mai avea ce minca! si atunci o sa dea ca si ceausescu "200 lei in plus la salar" ca sa scape!
Postat 14 Iunie 2010, 08:38 de doctor
cunteti culmea
pe cine sa sustina pe cel ce ia data functia si scaunul...doar nu credeti ca pe pensionarii......sau salariatii bugetarii ei nu pierd nimic la 25%......scaunul sa ramana restul JALE......
Postat 14 Iunie 2010, 08:05 de anca
Rusine.
Pe cine a consultat Seremi si cand?Parlamentarii PDL si UDMR din Bihor vor regreta sustinerea Guvernului in conditiile date.
Postat 13 Iunie 2010, 18:03 de Ceican.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON