URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2013, 16:05

Cseke, supărat că tot de la Bucureşti se dictează şi tarifarea salubrizării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a iniţiat săptămâna aceasta modificarea Legii 101/2006 privind salubrizarea, dar păstrează reglementările aberante. Aceasta este concluzia trasă de către deputatul Cseke Attila şi explicată joi, într-o conferinţă de presă care a avut doar această temă.

"Profitând că se doreşte actualizarea legii, am propus ca administraţiile locale să aibă posibilitatea de a alege modul de tarifare pentru colectarea deşeurilor, fie prin păstrarea actualului sistem, în care se plăteşte pe numărul de persoane dintr-o gospodărie sau asociaţie de proprietari, fie prin instituirea plăţii pe cantitatea de deşeuri. În prezent, indiferent că produci un kilogram sau 50 de kilograme de gunoi, plăteşti la fel, iar un cetăţean poate plăti la fel de puţin ca o familie", a explicat deputatul Cseke motivul pentru care doreşte ca viitoarea formă a legii să permită administraţiilor locale ce sistem de tarifare stabilesc într-o anume localitate.

"Nu ştiu de ce, din ce şi ale cui interese, dar propunerea mea a fost respinsă, deşi în 90% din ţările Uniunii Europene se practică sistemul pay-as-you-throw"(n.r. - plăteşti cât arunci). Doar la noi şi în Bulgaria se mai plăteşte pauşal", a spus deputatul Cseke.

El a povestit că în alte ţări europene, acest sistem se practică foarte simplu, fără mari investiţii: "La Bruxelles, am văzut chiar săptămâna trecută, cetăţenii cumpără nişte saci de plastic de la firma de salubrizare, inscripţionaţi anume, şi doar în aceştia pot pune gunoiul. În alte ţări europene, cumperi un container şi stabileşti prin contract cu operatorul de salubritate cât de frecvent să fie golit, în funcţie de cantitatea de deşeuri pe care o arunci".

Pe de altă parte, Cseke a amintit avertismentul comisarului european pe probleme de mediu, polonezul Janez Potocnik, care a vizitat România la finele anului trecut, observând că "românii aruncă la groapa de gunoi miliarde de euro în fiecare an", legând acest detaliu de zădărnicia eforturilor unor administraţii locale de a încuraja colectarea selectivă a deşeurilor, în vederea revalorificării celor reciclabile.

"Am dat exemplul Oradiei, care încearcă să realizeze o colectare selectivă cât mai eficientă, dar eforturile sunt împiedicate de existenţa tarifului pe persoană, astfel încât oamenii nu sunt încurajaţi prin preţuri să fie mai atenţi la ceea ce aruncă", a explicat Cseke.

Deputatul UDMR a afirmat că dintre toţi membrii Comisiei de Administraţie publică a Camerei, doar liberalul Victor Paul Dobre l-au susţinut, ceilalţi opunându-se pe motiv că Guvernul "nu e de acord", iar poziţia Ministerului Mediului şi a ANRSC (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor publice Comunitare) este că "încă societatea nu e pregătită pentru modificarea sistemului".

"Nu înţeleg de ce dacă pentru gaz şi apă plăteşti cât consumi nu poţi face acelaşi lucru şi în privinţa deşeurilor, şi nu înţeleg de ce Guvernul nu lasă administraţiile locale să decidă ce sistem să aplice. Şi în urmă cu mai mulţi ani se spunea că nu se poate contoriza consumul de apă, dar uite că se poate", a încheiat Cseke, adăugând că dacă nici în plenul Camerei propunerea sa nu va fi adoptată, atunci va formula în nume propriu o propunere de amendare a Legii salubrizării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Asta ca s[ nu depindem de Keviep istetule !
...
Postat 14 Iunie 2013, 18:43 de Care
engleza de balta
Stimate Adrian Cris, corect se scrie \"pass as you throw\" si nu \"pass as you through\".
Postat 14 Iunie 2013, 08:21 de eu
@oradean, etc
Va loveste amnezia pt. ca cseke e ungur ? Ia aminti-va cate panglici a taiat nea ilie, popa ciordel sau mang_lisorul la obiectivele incepute (si finantate ! ciordele, FINANTATE !) de cseke ! Ati uitat ca veneticul de bolovan i-a si interzis lui cseke sa participe la o inaugurare, era campania pt. locale si nu trebuia sa stie boborul ca veneticul se impauneaza cu munca altuia ! Ce a adus bun pt. Oradea/Bihor?tara marea alianta usl ?! Taxe peste taxe si scumpiri la gaze, energie electrica s..m.d.
Postat 14 Iunie 2013, 07:29 de ionel
nemulţumiri
Dă măi Otilio, ştim că dacă tarifele s-ar dicta de la Buda&Pesta a-i fi cel mai mulţumit **** din Marghita. Nu mai bine emigrezi un pic ? A făcut şi ăsta ceva, a distribuit banii Ministerului Sănătăţii către firme udemeriste......De ce nu-i arestează odată ?
Postat 13 Iunie 2013, 18:32 de zolika
Din pacate nu prea a facut ceva...
Poate sa se tot supere....si eu ma tot supar si pe nimeni nu intereseaza, UDMR ul nu a facut nimic si nu cred ca vreodata va face ceva ptr noi, ca maghiari ca romani ca turci sau .....Eu omu de rand nu vad decat ca ei traiesc bn mersi, isi dau functii, imaprt posturi de conducere.....atat, aaa si uitasem, Vitamina C, asta ca sa fim sanatosi sa putem trudii (daca avem ce) ca ei sa poata fura mai mult..... No bafta!
Postat 13 Iunie 2013, 17:32 de Gyurika
ungurul loser
pai, ce-a facut ungurul loser dupa ce a fost numit ministru sanatatii ??? a inchis spitalele, lasand populatia fara asistenta medicala, dupa care a dat bir cu fugitii.
Postat 13 Iunie 2013, 16:56 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON