"Este un pas înainte, iar UDMR susţine descentralizarea, având acest obiectiv chiar în programul său politic, de 20 de ani. Când am fost la guvernare şi a depins de noi, am şi făcut descentralizare cât am putut, vezi exemplele din sănătate şi educaţie", a spus Cseke. El a adăugat că, în optica Uniunii, este necesară şi descentralizarea altor instituţii, "pentru că încă sunt şi alte domenii în care administraţiile locale pot oferi servicii mai eficiente pentru cetăţeni".
În aceeaşi ordine de idei, deputatul bihorean a spus că UDMR are cele mai multe amendamente acceptate la proiectul Guvernului: "Din 2.100 de amendamente înregistrate în total, au fost acceptate peste 500, iar ale UDMR sunt 85 de amendamente în această categorie", a spus Cseke, adăugând că din aceste 85 de propuneri de îmbunătăţire a proiectului 41 se referă la prevederi din corpul legii, nu din anexe, ceea ce - în opinia sa - "arată că dacă amendamentele au avut o bună fundamentare ele nu au fost ignorate".
Între îmbunătăţirile proiectului propuse de UDMR se află includerea în lege a obligaţiei ca autorităţile locale să nu poată diminua niciuna dintre atribuţiile pe care le preia de la serviciile publice guvernamentale, ci - dimpotrivă - Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale să poată adăuga atribuţii instituţiilor pe care le va prelua.
De asemenea, un alt amendament formulat de UDMR are menirea de a include în lege şi obligativitatea ca toate încasările aferente emiterii de avize şi autorizaţii de către instituţiile transferate să rămână în bugetele locale, ceea ce va permite ca din banii astfel adunaţi acestea să facă investiţii ale căror efecte le vor resimţi cetăţenii mai repede şi mai pregnant decât în situaţia în care, ca şi până acum, banii s-ar fi dus la bugetul de stat.
Proiectul descentralizării pentru care Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea în Parlament prevede trecerea în sarcina autorităţilor locale a atribuţiilor privind cultura, tineretul şi sportul, mediul, sănătatea şi agricultura.
Conform anexelor proiectului legii, în baza acestuia Consiliul Judeţean Bihor va prelua Direcţia Agricolă (cu sediu, laboratoare, magazine de pesticide şi terenuri), Direcţia de Cultură (cu sediul), Agenţia pentru Protecţia Mediului (cu sediul, staţiile de monitorizare, platformele meteo şi laboratoarele din dotare), Direcţia de Sănătate Publică (de asemenea, cu sediu şi laboratoare), precum şi Direcţia de Tineret şi Sport (cu sediu şi cu taberele pentru copii din judeţ, de la Urviş, Roşia şi Bratca).
Consiliile Locale vor prelua activităţile de sport, în Bihor printre beneficiari fiind Oradea (CS Bihorul, cu săli şi terenuri de antrenament), Aleşdul, Marghita şi Şteiul (cluburile sportive locale, tot cu sălile şi terenurile aferente).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.