URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Noiembrie 2013, 13:54

Cseke acuză noi tentative de regionalizare "pe şest"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Cseke Attila s-a arătat revoltat, joi, într-o conferinţă de presă, că unele ministere continuă "regionalizarea pe şest". După ce au fost reorganizate direcţiile de finanţe, respectiv gărzile financiare, Cseke anunţă modul în care Ministerul Sănătăţii vrea să reorganizeze direcţiile de sănătate publică.

Conform proiectului de Hotărâre de Guvern publicat în această săptămână, se doreşte transferarea unor posturi din cadrul DSP-urilor în Consiliile Judeţene, respectiv înfiinţarea a 8 autorităţi teritoriale de sănătate publică şi alte 42 de oficii judeţene. În această reorganizare, Cseke a identificat două probleme: oficiile judeţene nu au personalitate juridică, iar în cele două tipuri de structuri ar urma să lucreze mai puţini oameni decât sunt acum în DSP-uri.

"Aceste oficii judeţene nu au personalitate juridică. Vor desfăşura activităţi de control şi inspecţii, dar raportul de control întocmit în Bihor îşi va putea urma cursul numai dacă autoritatea teritorială de la Cluj Napoca îşi va da acordul", a declarat Cseke, arătându-şi îndoiala că la Cluj s-ar cunoaşte situaţia din Bihor, Maramureş ori Satu Mare, judeţe ce ar urma să fie arondate acestei autorităţi teritoriale.

Cât despre oamenii din sistem, Cseke a spus că din cele 3.700 de posturi existente în prezent în DSP-uri, 800 vor fi transferate la CJ-uri, iar restul distribuite între autorităţi teritoriale şi oficii judeţene. "Azi, cu 3.700 de posturi, nu avem autoritate teritorială. După modificări, deşi numărul de posturi scade, atribuţiile sunt mai puţine, vom avea autorităţi şi la nivel judeţean, şi la nivel teritorial. Care e logica ca mai puţine persoane şi mai puţine atribuţii să formeze mai multe structuri?", s-a întrebat, retoric, parlamentarul.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă, Cseke a anunţat că a depus un amendament la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 80/2013, conform căreia, de la 1 ianuarie 2014, primăriile ar urma să rămână cu doar 55% din banii adunaţi din taxele judiciare de timbru. Dacă în urmă cu doi ani, administraţiile locale păstrau toate aceste venituri, de la 1 ianuarie 2013 primăriile mai rămân doar cu 70% din aceste sume, în timp ce 30% transferă la bugetul de stat. "În doi ani, am reuşit să ajungem (n.r. cu cuantumul veniturilor ce rămân la primării) de la 100% la 55%. Eu n-am înţeles această chestiune, pentru că majoritatea primarilor sunt ai actualei guvernări. Or exact acest Guvern lipseşte autorităţile locale de posibilitatea de a continua investiţiile", a precizat Cseke.

Potrivit calculelor făcute de deputat, de când transferă 30% din taxele adunate din timbrul judiciar la Bucureşti, Primăria Oradea pierde anual circa 1,5 milioane lei, iar dacă de anul viitor va trimite 45% din aceste venituri, va mai pierde alte 700.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ba iar esti beat...
Aista-i nenorocitul ala care a desfintat 56 de spitale???Sogore,ai grija ca pici si te doare, (...)!
Postat 08 Noiembrie 2013, 16:59 de gheorghe//sandor
bai udemeristu'
Pe sest incercati si voi, din rasputeri, sa creati avantaje ungariei in dauna romanilor.
Postat 08 Noiembrie 2013, 02:47 de lepre udemeriste@
Tot pe sest incearca si ungurii... Secolul XXI, Uniunea Europeană şi iredentismul unguresc
După ce a devenit clar că Uniunea Europeană nu are cum să susţină procese politico-administrative iredentiste şi revizioniste, oprind practic discuţia „la nivelul standardelor europene în domeniul minorităţilor etnice” (standarde atinse de toate statele membre ale Uniunii Europene, prin adoptarea acquis-ului comunitar), demersurile maghiare au continuat pe linia conceptului inacceptabil de autonomie etnică. Altfel spus, o formă edulcorată a iredentismului, secesionismului şi enclavizării etnice. În marea majoritate a democraţiilor liberale avansate (Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, etc.), politica pe baze etnice este interzisă explicit, prin lege, naţiunile fiind definite civic, pe bază de cetăţenie.
Postat 08 Noiembrie 2013, 02:11 de Sentinel
panica pe unguri ? s-a inervat otila, escrocul ?
FOARTE BINE ! Sa crape ficatul in ei (otila ceke, toches lazlou, orban victor, gheizo iejenschi si in toti ceilalti cu planurile lor separatiste ! FARA UNCLAVE UNGURESTI IN ROMANIA !
Postat 08 Noiembrie 2013, 01:33 de @leprelehun.separati
Pe şest aţi revendicat şi voi maghiarii nişte clădiri care nu au fost ale voastre !?!
Adio influenţa masivă a UDMR Bihor în politica de cadre a României !?!
Postat 07 Noiembrie 2013, 18:01 de Carp III
gogosele
sa spuna la conferintele de presa ce e cu firmele din maghita unde vindea si el piese auto inainte de a merge la oradea la facultate. ce e cu monopolul pe lucrarile din CAREI ale MARCONST marghita si smekeriile cu viramentele......cam multe vizite pe la carei cseke bacsi
Postat 07 Noiembrie 2013, 16:30 de tulipan
@otilio
Sifonaru' ăsta hun, face cîte o declaraţie săptămânală, la fel ca odeon, că ceilalţi (Soany, rouji, tocheş) sînt demult compromişi. Şi el, dar şi odeon, au impresia că mai pot păcăli vreun naiv cu "preocupările" lor. Dacă voi credeţi că românii vor accepta vreodată, limba hună în justiţie, murdăria aia hortistă numită Pârţium, sau autonomie teritorială pentru hoţii de lemne din Harghita&Covasna, vă înşelaţi amarnic, paraziţilor..........
Postat 07 Noiembrie 2013, 16:12 de Gyuri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON