URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Martie 2014, 17:46

Cristian Puşcaş: PDL va "încerca să coaguleze o majoritate" împotriva mutării Muzeului în Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul organizaţiei locale a PDL, Cristian Puşcaş, a declarat joi că democrat-liberalii sunt împotriva proiectului de relocare a Muzeului Ţării Crişurilor în Cetatea Oradea, motivând că este "o soluţie absurdă". Puşcaş a declarat că "PDL nu va negocia nicio soluţie de compromis şi va încerca coagularea unei majorităţi necesare respingerii acestui proiect".

Întrebat ce formaţiuni vor încerca PDL-iştii să atragă de partea lor, atât în Consiliul Judeţean, cât şi în Consiliul Local, acesta a afirmat că este vorba despre UDMR, care, în opinia lui Puşcaş, şi-ar dori eliberarea Palatului Baroc cât mai repede - lucru care nu s-ar întâmpla în cazul mutării MŢC în Cetate - şi PSD.

"Mizăm pe colegii din UDMR, care sunt direct interesaţi în ceea ce priveşte clădirea Palatului Baroc. Ne bazăm pe nevoia lor de spaţiu acolo. În al doilea rând este vorba despre cei din PSD, pe care vom încerca să-i facem să înţeleagă inoportunitatea acestei idei. Credem că toată lumea are de suferit în urma acestui proiect, căci ar însemna 5 ani de amânare până la finalizarea noului muzeu", a afirmat consilierul local Cristian Puşcaş.

Întrebat cum comentează, în acest context, faptul că viceprimarul Ovidiu Mureşan a ieşit recent în conferinţă de presă alături de primarul Ilie Bolojan, susţinând proiectele municipalităţii, preşedintele PDL Oradea a afirmat că asta n-ar trebui să-l împiedice pe viceprimarul PSD-ist să se opună unei idei inoportune. "Şi noi susţinem proiectele benefice ale oraşului. Nu văd o incompatibilitate între faptul că viceprimarul Mureşan susţine proiectele municipalităţii şi faptul că dânsul va vota sau nu va vota proiectul Muzeului", a precizat Puşcaş.

În cadrul conferinţei de presă, acesta a mai precizat că PDL este decisă să utilizeze "orice mijloc democratic pentru zădărnicirea intenţiilor enunţate de edilii liberali", de la petiţii online, până la sesizarea organismelor naţionale şi internaţionale, iniţierea unor consultări populare (referendumuri) privind oportunitatea implementării acestui proiect sau chiar demiterea celor care "îl susţin abuziv pe agenda publică".

Ca să-şi sublinieze poziţia împotriva mutării Muzeului în Palatul Princiar, Puşcaş a enumerat argumente precum faptul că fluxurile de circulaţie din Cetate nu permit adaptarea spaţiilor acesteia pentru un Muzeu de aceste dimensiuni şi a precizat că, dacă totuşi s-ar încerca acest lucru, asta ar însemna distrugerea şi refacerea majorităţii finisajelor din Palatul Princiar.

Cristian Puşcaş a mai afirmat că nici argumentele financiare nu sunt în favoarea acestei mutări, căci ar fi nevoie de investiţii mari - care în opinia lui nici nu pot fi estimate - în modificarea Cetăţii, dar şi în adaptarea fostei Garnizoane pentru a găzdui sedii de instituţii, pe care PDL-istul le-a estimat la 750.000-1.000.000 de euro. "Vorbim de recompartimentări, remobilări, iluminat, curenţi slabi, etc", a spus acesta.

Acesta a făcut referire şi la "eventualele penalizări" pe care finanţatorul european le-ar putea impune municipalităţii pentru schimbarea destinaţiei spaţiilor din Cetate. "Poziţia PDL este cât se poate clară şi univocă: susţinem instalarea şi funcţionarea MŢC în clădirea fostei Garnizoane şi suntem de părere că finalizarea lucrărilor şi inaugurarea noului sediu al muzeului trebuie să se întâmple cât mai repede, în folosul şi spre binele tuturor", a adăugat preşedintele PDL Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Legislatie PATRIMONIU
Asa cum scrie în Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata 2008 se prevede pedeapsa cu închisoare pentru “degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea unui bun cultural mobil clasat” (Art. 85). Aleşii locali sunt conştienţi de gravitatea şi posibilele urmări ale hotărârii de a muta Muzeul Ţării Crişurilor în cetate , unde inevitabil patrimoniul se va distruge în foarte scurt timp, cu toate cosmetizările care s-ar putea face clădirii cetăţii ? Ar fi cu conştiinţa împăcată ştiind că au hotârât cu bună ştiiinţă distrugerea patrimoniului cultural al acestui popor. In acelasi sens este si Legea muzeelor si a colectiilor publice nr. 311/2003, Art. 34: Constituie infractiune degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea bunurilor din patrimoniul muzeelor si al colectiilor publice si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
Postat 14 Martie 2014, 11:40 de Popescu Ioan
Mai putoi, treci in banca si taci!
Mai putoi de PDL, realocarea unei institutii tine de conditiile financiare si tehnico-institutionale de la un moment dat, de cele de oportunitate si legalitate! Ce te bagi in seama si faci din tema asta una politica, ca sa vorbesti neintrebat pe langa subiect!
Postat 14 Martie 2014, 10:27 de GG
Aniversare ... 9 ani Oradea si Crisana fara muzeu
DIN 2005 ORADEA nu mai are muzeu ...decat ocazional multumim express leprelor politice Tarle, Kiss si Popa si intereselor voastre murdare ... de a nu realiza muzeul si ne vrem oras turistic de talie nationala si europeana cu 2- 3 case memoriale.
Postat 13 Martie 2014, 21:15 de Johny B
HOTARAT cu CAPUL
Un vot NOMINAL al fiecarui CONSILIER LOCAL si JUDETEAN ar lamuri oradenii si bihorenii despre functionarea CL si CJ dupa modelul MAN!!!
Postat 13 Martie 2014, 18:12 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON