URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2013, 17:41

Copiii vor abandona şcoala din cauza Guvernului, atenţionează Szabo Odon

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De astă-toamnă n-a mai decontat Guvernul - prin Ministerul Educaţiei, Inspectoratele Şcolare şi şcoli - contravaloarea abonamentelor către elevii care învaţă la şcoli situate în alte localităţi decât cele de domiciliu şi care fac naveta, fie cu autobuzul, fie - mai rar - cu trenul, cu toate că are această obligaţie, în baza Legii Educaţiei.

Primul parlamentar român care a atras atenţia asupra acestei anomalii, încă din februarie, Szabo Odon, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că săptămâna trecută Guvernul a "rezolvat" problema, însă de o manieră ilegală.

"Acum, Guvernul a făcut o analiză, în baza căreia spune că sunt 150.000 de abonamente pentru elevi la nivel naţional, dar că sunt mari diferenţe între preţurile abonamentelor, cele sub 10 kilometri fiind între 25 şi 326 lei. În baza acestei analize, Ministerul de Finanţe a propus să se plătească fiecărui elev câte 26 de lei pe lună pentru distanţele de până la 3 kilometri, plus încă 2 lei pentru fiecare kilometru în plus, dar nu mai mult de 120 de lei. Practic, Guvernul limitează suma decontată elevilor, în condiţiile în care legea nu vorbeşte despre vreo limitare", a spus Szabo Odon.

Deputatul UDMR de Bihor consideră că, în acest fel, elevii nu vor primi destui bani pentru a-şi acoperi costurile navetei, astfel că va creşte rata abandonului şcolar.

"Cunosc personal o familie din zona Marghita care, pentru că nu a primit de astă-toamnă banii, au strâns datorii de mii de lei la transportator, iar acesta le-a spus că din toamnă nu îi mai transportă pe datorie", a arătat Szabo Odon.

Parlamentarul este convins că Guvernul a limitat sumele de bani pentru elevii navetişti pentru că nu are bani, şi nici curaj să iniţieze legea, plafonând aceste sume. "Domnilor, schimbaţi legea, dar n-o încălcaţi. N-ai curajul să-ţi asumi anumite decizii pentru că sunt nepopulare?...", a comentat, retoric, Szabo Odon.

Deputatul consideră că, în timp, problema navetei elevilor între localităţile de domiciliu şi cele în care sunt situate şcolile unde învaţă ar putea fi rezolvată cu condiţia ca microbuzele şcolare să fie înlocuite cu autobuze şcolare. "Cunosc şcoli unde microbuzele fac mai multe curse şi aduc elevi de la ora 7 până la 9, iar după-amiaza, ca să-i ducă acasă, îi transportă tot pe rând, două ore. Ar trebui înlocuite microbuzele cu autobuze", crede Szabo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sabolcs
vezi-ti de treaba O,S. ca bati campii . Faci pe prietenosul dar cand esti doar cu ai tai te stim ce spui . Te cunoastem
Postat 27 August 2013, 21:39 de horatiu
odeon
Rusine , dle , da de faptul ca statul roman plateste chirie unor culte care au obtinut cladiri impozante , sedii de scoli cu acte dubioase ce spui ? Esti o figura trista Odeoane .
Postat 27 August 2013, 15:29 de liana
Greseala
Ce bani pt.abonamente pe mijloacele de transport va trebuie ??? Ca scoala nu faceti. Aveti parinti handicapati sau v-am fost tati toti barbatii din zona. Pe vremea cand parantii achitau costul transportului, elevii invatau si nu-si bateau joc de banii parintilor.
Postat 27 August 2013, 09:01 de Navetist
parlamentari romani
DE CE RIDICA PROBLEMA UN ALES MAGHIARI ,PARLAMENTARII ROMANII NUMAI CU PROBLEMELE ALEGATORILOR NU SE OCUPA,
Postat 26 August 2013, 21:57 de baby
Istoria repetabila
Iar cand acesti copii ajung sa voteze, sa de-a cu guvernantii vinovati de pamant.
Postat 26 August 2013, 19:26 de Hope
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON