Muncitorii firmei Constructorul Sălard au demarat miercuri cea de-a doua etapă a lucrărilor de revitalizare a Cetăţii. Firma şi-a adjudecat lucrările pentru suma de 27,2 milioane lei. "Contractul a fost semnat luni, iar miercuri dimineaţă la ora 8 constructorul s-a apucat deja de lucru. Câştigătorul licitaţiei va trebui să se mobilizeze pentru că termenul de finalizare a lucrărilor este strâns. Cea de-a doua etapă de reabilitare a Cetăţii va trebui finalizată până în iunie 2015", a declarat managerul de proiect Dumitru Sim.
Lucrările demarate de Constructorul Sălard vizează consolidarea, conservarea, restaurarea şi refuncţionalizarea corpurilor de clădire B, C, D şi E din Castelul Cetăţii, însumând în total nu mai puţin de 11.829 metri pătraţi. Lucrările mai implică realizarea a 1.662 metri pătraţi de parcare în zona intrării principale în curtea fortificaţiei, construirea unei rampe de acces cu o lungime de 627 metri şi introducerea reţelelor de apă, canal şi energie electrică.
Faptul că lucrările vor fi efectuate tot de Constructorul Sălard, firma care a câştigat şi lucrările din prima etapă a reabilitării fortificaţiei, este considerat un semn bun de către reprezentanţii finanţatorului.
"În prima etapă de reabilitare a Cetăţii colaborarea cu Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei şi cu firma Constructorul Sălard a fost foarte bună. Mă bucur că şi acum este acelaşi constructor, pentru că îmi era frică de faptul că ar putea veni alt constructor în acelaşi şantier cu o suprapunere de şantiere vreme de de doi ani de zile şi vor fi probleme", a spus Horea Droc, reprezentantul pe Bihor al ADR Nord-Vest, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în deschiderea lucrărilor.
Cu ocazia conferinţei, primarul Ilie Bolojan şi-a reiterat propunerea de strămutare a Muzeului "Ţării Crişurilor" în incinta Cetăţii. "Locul este suficient. Avem în total peste 11.000 de metri pătraţi de suprafaţă desfăşurată încălzită", a spus Bolojan.
Edilul a atras atenţia asupra faptului că relocarea muzeului în clădirea fostei Comenduiri a Garnizoanei va provoca bugetului Consiliului Judeţean cheltuieli consistente, care ar putea evitate în cadrul unei mutări în Cetate.
"Nu am o cifră exactă, dar costurile de întreţinere vor fi uriaşe. E vorba de o suprafaţă de 18.500 metri pătraţi. Cineva trebuie să se gândească şi la ce cheltuieli lăsăm viitoarelor administraţii", a avertizat Bolojan.
Primarul este de părere că mutarea Muzeului "Ţării Crişurilor" în incinta fortificaţiei va economisi bani din bugetul judeţului şi va creşte numărul ce vizitatori ai Cetăţii.
Potrivit proiectului, în incinta fortificaţiei vor mai funcţiona o galerie de artă, o bibliotecă virtuală, un centru de studii religioase, un centru de excelenţă în domeniul culturii şi artelor, un centru de formare şi perfecţionare în management cultural precum şi o casă a căsătoriilor. La parterul clădirilor vor funcţiona restaurante, cafenele şi magazine de suveniruri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.