Oradea se va încălzi la iarnă cu cărbune din Ungaria. Consiliul Local a aprobat marţi ca Termoficare Oradea, distribuitorul de energie termică, să garanteze cu o scrisoare bancară în valoare de 900.000 euro pentru producătorul Electrocentrale care vrea să achiziţioneze cărbune de la Matrai Eromu (Ungaria).
Acesta este al doilea an în care Termoficare girează pentru CET, după ce scrisoarea de garanţie bancară eliberată la începutul sezoului rece de anul trecut a expirat la sfârşitul lunii mai.
Electrocentrale va achiziţiona cărbune în aceleaşi condiţii ca anul trecut la un preţ de 8,95 euro pe gigacalorie pentru combustibilul livrat în gara Episcopia Bihor. Conform contractului termenul de plată a facturilor este de 15 zile.
La cererea consilierului Huszar Eric (UDMR), producătorul de energie termică va prezenta în următoarea şedinţă a deliberativului local o informare cu privire la aprovizionarea societăţii cu cărbune peste iarnă având în vedere că spaţiul de stocare a scăzut, parte din depozite fiind demolate pentru a face loc viitoarei centrale pe gaz.
Facilităţi pentru investitori...
În şedinţa de marţi, aleşii orădenilor au mai hotărât prelungirea schemei de minimis aprobată în 2010. Schema oferă un ajutor financiar firmelor prin scutirea de impozit pe clădiri, parţial sau integral, în limita a 200.000 euro şi a trei ani fiscali.
Această schemă de ajutor să acordă şi firmelor din parcurile industriale ale oraşului, suplimentar faţă de facilităţile de achiziţionare a terenului la un preţ de 8 euro pe metrul pătrat.
În plus, companiile care îşi asumă investiţii de peste 10 milioane euro care creează peste 500 de locuri de muncă pot beneficia de schema de ajutor regional. Bugetul anual al schemei de ajutor regional este de circa 100 milioane euro la nivel naţional. Numărul estimat al întreprinderilor care pot beneficia de acest ajutor de stat este de circa 1.500.
Eurobusiness Parc susţine turismul
În cadrul aceleiaşi întâlniri, Consiliul Local a hotărât implicarea Eurobusiness Parc în calitate de membru fondator în Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune. Patrimoniul iniţial al asociaţiei a fost stabilit la 220.000 lei, sumă din care contribuţia Eurobusiness este de 5.000 lei.
Din această oganizaţie non-guvenamentă vor mai face parte asociaţii precum Zona Metropolitană Oradea, companii locale cum ar fi Lotus Center, operatori de turism ca SC Turism Felix şi societăţilor hoteliere prin care Double Treee by Hilton, Ramada, Continental Forum şi President Băile Felix.
Asociaţia va avea ca obiective crearea unei strategii de dezvoltare a turismului în Oradea şi zonele cu potenţial turistic din imediata vecinătate, sprijinirea instituţiilor publice şi private din domeniul turistic, coordonarea activităţii de promovare a zonei în vederea creşterii vizibilităţii acesteia, înfiinţarea de puncte de informare turistică, creşterea calităţii serviciilor prin perfecţionarea angajaţilor şi atragerea de investiţii în turism.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.