Potrivit unui comunicat, ANI a solicitat mai multor instituţii ale prefectului şi preşedinţi de consilii judeţene aplicarea sancțiunilor disciplinare de revocare din funcții ca urmare a deciziilor definitive și irevocabile emise de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul a 9 aleşi locali pentru care Agenția a constatat starea de incompatibilitate.
„Solicitarea se bazează pe faptul că mai multe autorități locale refuză în mod nejustificat destituirea din funcții a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilitățile sau conflictul de interese", arată comunicatul ANI.
Legat de fostul viceprimar bihorean, Ioan Fofiu, care a fost acuzat de incompatibilitate pentru că în perioada 2008-2012 a fost şi administrator al SC Hinch Risa Com S.R.L, ANI a reţinut că legislativul local a refuzat „în mod nejustificat destituirea", ca urmare acesta din urmă va fi amendat.
„Agenția Națională de Integritate a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale cu amendă pentru Consiliul Local Becicherecu Mic - jud. Timiș, Consiliul Local Fundulea - jud. Călărași, Consiliul Local Lazuri de Beiuș - jud. Bihor, și va depune toate diligențele necesare pentru ducerea la îndeplinire a deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, conform competențelor legale, inclusiv prin sesizarea organelor de cercetare penală", arată comunicatul.
Ioan Fofiu a fost anunţat ca fiind incompatibil în septembrie anul trecut. Contactat, la acea vreme, de BIHOREANUL, acesta a răspuns uimit că habar n-a avut de decizia ANI. "Acum vreo 2 sau 3 ani mi-au trimis ceva hârtie, dar nici n-am ştiut ce-i aia "incompatibil", că nu scria acolo motivaţia, şi nici n-am luat în seamă hârtia. Eu eram administratorul firmei mele, nu eram angajat, au zis ei că fie mă prezint sau nu la ei, mi-or trimite acasă. Nu mi-or trimis nimica", a spus Fofiu, neştiind ce sancţiuni riscă. "Nu ştiu, am o nepoată avocată, oi vedea ce oi face", cocluziona el.
Potrivit ANI, "persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.