URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
15 Martie 2011, 15:04

Consiliul Local dezbate miercuri construirea unui complex geotermal în ştrandul Ioşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali din Oradea se întrunesc miercuri de la ora 14 în şedinţă extraordinară pentru a dezbate proiecte de hotărâri care nu suferă amânare. Pe ordinea de zi a dezbaterii se numără propunerea Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) privind aprobarea temei de proiectare pentru construirea unui complex de tratament, recuperare a forţei de muncă, recuperare sportivă şi terapii anti-îmbătrânire pe amplasamentul actualului Ştrand Ioşia, aflat în paragină.

"Complexul Geo Sana Dome presupune o investiţie de circa 10 milioane de euro, sumă pe care vrem să o atragem dintr-o finanţare europeană prin intermediul clusterului de apă geotermală pe care l-am înfiinţat de curând", a declarat pentru BIHOREANUL Marcel Boloş, directorul DMPFI.

Tratament, recuperare, distracţie...

Având în vedere că axa de finanţare pentru clustere va fi deschisă undeva în luna octombrie, municipalitatea intenţionează ca până atunci să finalizeze toate documentele pentru a putea depune cererea de finanţare. Consiliul Local este chemat să aloce suma de 200.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate care va sta la baza viitorului complex.

Conform directorului Boloş, denumirea viitorului complex Geo Sana Dome face trimitere la menţinerea sănătăţii cu ajutorul apei geotermale în cadrul unor domuri în formă semisferică. Complexul va cuprinde trei cupole din oţel şi sticlă care vor separa cele trei activităţi de bază reprezentate de circuitul închis spitalicesc-recuperatoriu (diagnostic, balneofizioterapie, termoterapie, kinetoterapie, gimnastică medicală, etc), circuitul semideschis (hidroterapie, fototerapie, kinetoterapie) şi circuitul deschis (termoludism, agrement, fitness, aquagym şi SPA).

Deschis tot anul

Pentru circuitul deschis, pe latura dinspre malul Crişului Repede, municipalitatea şi-a propus să amenajeze un ponton din lemn peste conductele magistrale ale Electrocentrale pentru ca publicul să poată ieşi la plajă, pe malul râului.

"Spre deosebire de ştrandul actual, care este deschis cel mult opt luni pe an, complexul este gândit cu funcţionare permanentă. Acesta vine să completeze oferta de agrement a complexului Lotus Nymphea din ştrandul municipal cu o bază de tratament performantă", a mai spus Boloş. La fel ca până acum, pensionarii vor avea acces gratuit la baie în viitorul complex însă doar în porţiunea de circuit deschis.

Se reabilitează

În cadrul şedinţei de miercuri consilierii locali sunt chemaţi să aprobe şi includerea blocurilor Q1/I, Q1/2 şi Q2 din strada Sovata 48 în programul de reabilitare termică pe anul în curs şi suportarea de la bugetul local a documentaţiei de proiectare. Măsura va fi luată pentru a proteja locuitorii zonei de disconfortul creat de vecinătatea viitorul pod rutier Sovata - Oneştilor.

Conform Primăriei, reabilitarea imobilelor se impune "datorită distanţei mici de amplasare a noului pod rutier, creşterii traficului rutier din zonă şi implicit poluării aerului cu gaze cu efect de seră precum şi creşterea poluării sonice".

În paralel municipalitatea vrea să încurajeze agenţii economici din municipiu să investească în reabilitarea spaţiilor verzi. Unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi prevede aprobarea acordului de colaborare între municipalitate şi firmele care se vor implica în programul de conservare al zonelor verzi. Astfel, agenţii economici care doresc vor lua în întreţinere cu titlu gratuit parcuri şi scuaruri din municipiu şi vor avea, în schimb, dreptul să amplaseze aici panouri informative din profile de aluminiu şi feţe plexiglas cu numele firmei care are în întreţinere zona verde. Acordul de colaborare va fi valabil un an, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
esti un taran basit bolojan!
ba taranule...asigura un pret decent la caldura si nu o sa mai aiba asa multi oameni nevoie de tratament...pui si tu caruta inaintea cailor..apropo....cum aia din iosia pot avea furnizata caldura la un pret mai mic si restul nu?incercati sa fie si la restul acelasi pret ca la ei desi imi e greu sa cred...voi libidinosilor nu o sa va zbateti decat sa aiba aia pretul ca noi..o sa-ti vina si tie ziua tarane cat de curand
Postat 16 Martie 2011, 21:59 de diablo
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON