URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
09 Februarie 2012, 19:09

Consiliul Local a votat bugetul pe 2012. Primăria se îndatorează cu 20 milioane de euro

Aleşii orădenilor au aprobat joi, în şedinţă extraordinară, bugetul Primăriei şi al societăţilor subordonate pentru anul 2012. Conform estimărilor municipalităţii pentru anul în curs, visteria oraşului poate conta pe venituri de 1.001.762.414 lei, sumă pentru care a programat deja chetuieli de 1.030.008.360 lei. Diferenţa de 28.245.946 lei o reprezintă excedentul bugetar de anul 2011.

Deşi municipalitatea mizează pe anul în curs pe cel mai mare buget local de până acum, primarul Ilie Bolojan a afirmat că oraşul va trebui să contracteze un nou împrumut pentru a se putea achita de toate obligaţiile contractuale. "Trebuie să avem în vedere asigurarea cofinanţării proiectelor europene. Pentru implementarea acestora va fi nevoie de contractarea unui credit de 20 milioane de euro care se va derula în următorii trei ani, ca să putem asigura contribuţia municipalităţii la cei 200 milioane de euro atraşi din fonduri europene", a declarat Bolojan.

Primarul a mai spus că pe lista de priorităţi a municipalităţii pentru anul în curs, pe lângă proiectele cu finanţare europeană câştigate, se mai numără printre altele modernizarea unui număr de 50 de străzi din cartierele vechi ale oraşului, înlocuirea reţelelor din azbest situate pe 20 de străzi din cartierul Ioşia, finalizarea lucrărilor de construire a podului din strada Dragoş Vodă, amenajarea de parcuri şi de parcări în cartierele de blocuri.

Scad veniturile ADP

În cadrul şedinţei de joi aleşii orădenilor au mai aprobat, cu unanimitate de voturi, bugetele Administraţiei Domeniului Public, Companiei de Apă Oradea, OTL, Electrocentrale şi FC Bihor.

Conform hotărârii consilierilor, ADP se bazează anul acesta pe un buget de 11.740.000 lei, în scădere cu 10,3% faţă de anul trecut. Diminuarea veniturilor societăţii care gestionează între altele pieţele, ştrandurile, cimitirul municipal şi grădina zoologică se datorează reducerii încasărilor ca urmare a faptului că grădina zoologică este închisă pentru lucrări de modernizare, iar ştrandul municipal nu se va redeschide în primăvară, pentru ca municipalitatea să poată demara aici lucrările de construire a unui aquaparc.

Cresc încasările CAO

Spre deosebire de ADP, CAO se bazează pentru anul acesta pe un buget de 53 milioane de lei, cu 2,19% mai mare decât în anul trecut. Majorarea veniturilor societăţii se bazează pe creşterea tarifelor practicate de societate şi a cantităţilor de apă livrate.

Dacă OTL preconizează pentru anul 2012 o creştere a veniturilor cu 2,14% şi mizează pe un buget de 46,3 milioane de lei, Electrocentrale anunţă o scădere de buget cu 7,32% la 253,6 milioane. Reducerea veniturilor faţă de anul 2011 se datorează faptului că, spre deosebire de anul trecut, Electrocentrale nu mai poate miza pe ajutorul de stat pentru plata cărbunelui şi nici veniturile realizate anul trecut din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

În cadrul şedinţei de luni, aleşii orădenilor au aprobat şi bugetul clubului FC Bihor, estimat la 5 milioane de lei. Din această sumă, 3,1 milioane o reprezintă alocările de la bugetul local şi cel al Consiliului Judeţean Bihor, diferenţa fiind acoperită în majoritate zdrobitoare (1,6 milioane lei) de către contribuţia CS Liberty, veniturile din vânzarea biletelor (50.000 lei) şi cele din sponsorizări (7.000 lei).

Conform raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, în momentul de faţă echipa întâi a clubului se află pe locul 9 în clasament, iar obiectivul pentru anul competiţional 2011 - 2012 îl constituie clasarea pe primele cinci locuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@unu, dar nu unicul !
Degeaba dai din copite precum carlanul sef, gâgă te-a prins in lasoul datelor exacte ! ZMO nu e municipiul Oradea.Si nici Bihorul.Punct
Postat 12 Februarie 2012, 07:23 de aiurel
@gaga
aparegio e un proiect al Zonei Metropolitate Oradea, condusa de Bolojan, practic e un proiect al DMPFI de langa PMO, ca ZMO nu isi are consulanti pe fonduri. nu are nici o implicare Tarle, Kiss, Voloseniuc or CJ in Aparegio. iar ce zice primarul este ca banii ii da primaria, iar abia apoi cand duce facturile la decontare si-i primeste inapoi. asa ca nu am luat in cont faptul ca suma finala suportata de primarie este de doar 5%, ci cea initiala. eu ii raspundeam lui aladin, care zicea ca in total nu a semnat contracte de 200 mil, desi doar din aceste 2 contracte sunt deja 181 mil eur!
Postat 11 Februarie 2012, 23:35 de unu
@unu, doi, patru....bravo, Pristanda !
Pristanda, hai sa-ti numar steagurile ! Aparegio : e vorba de proiectul "Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bihor", proiect in valoare de aproape 103 milioane de euro. Gar, atentie, e vorba de judetul Bihor, Oradea fiind o parte din acest proiect ! Cet I, denumire : proiect de reabilitare a sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea.Costul proiectului este de 77,77 milioane de euro, din care 5% reprezintă contribuţia municipalităţii, 50% – contribuţia UE şi 45% contribuţia Statului Român. Daca si restul proiectelor le stii tot asa de bine precum pe cele de mai sus, ai dreptate in ce te priveste : gura-nainte, mintea pe urma !
Postat 11 Februarie 2012, 19:31 de gâgă
gura-nainte, mintea pe urma
pe Aparegio sunt 80 mil eur, pt CET 100 mil eur. sa le enumerez si pe cele mici, peste 10 proiecte cu sume pana in 50 mil? tu zici ca doar 50 e totalul. nu e doar PO-R a lui udrea, mai e POS-M + PO-CT si inca 5 sectoare.
Postat 11 Februarie 2012, 13:16 de unu
Vai de noi europenii !
Municipalitatea oradeana a cistigat proiecte de cca. 200.000.000 euro ? Cam cit de timpit e cel care crede asa ceva. Oradea, ca municipiu-beneficiar, in perioada 2008-prezent, nu a semnat contracte de finantare nici macar pentru 50.000.000. Ia luati lista beneficiarilor de fonduri europene din Bihor si reg. NV si adunati pozitiile la care figureaza Oradea. Apoi puteti scrie pe tema respectiva, dar in cunostinta de cauza. Dar sa confunzi Oradea cu tot judetul arata ca nici Simai nu e departe de Bolojan 'cine-m-is-eu'.
Postat 10 Februarie 2012, 19:18 de Aladin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON