URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
29 Septembrie 2011, 19:28

Consiliul Local a scumpit gigacaloria cu 22%, la 235 lei

Încălzirea îi va arde pe orădeni la buzunare. Reunit joi în şedinţă ordinară, Consiliul Local a hotărât scumpirea cu 22% a preţului gigacaloriei facturate de Electrocentrale orădenilor. Începând cu 1 octombrie, populaţia va plăti 235,52 lei pe gigacaloria consumată în loc de 193,02 lei cât costă în prezent. Măsura a fost luată datorită retragerii subvenţiei de 42,50 lei acordată de la bugetul de stat pentru gigacaloria furnizată populaţiei prin sistemul centralizat de termoficare.

PDL, contra

Hotărârea a fost adoptată de majoritatea PNL-UDMR-PSD, cu 18 voturi "pentru", iar cei şase consilieri locali ai PDL prezenţi la şedinţă au votat "împotrivă". Atitudinea democrat-liberalilor a fost cu atât mai suprinzătoare cu cât măsura retragerii subvenţiilor acordate de la bugetul de stat a fost promovată tocmai de guvernul PDL-UDMR. "Propunerea noastră este ca diferenţa de preţ care nu se mai asigură de la bugetul de stat să fie acoperită jumătate de către populaţie şi jumătate de la bugetul local", a spus Dorin Corcheş, liderul opoziţiei PDL.

Consilierul a invocat HCL 638 din 2010, prin care, pentru menţinerea viabilităţii sistemului centralizat de termoficare, deliberativul local s-a obligat faţă de finanţatorii proiectului de reabilitare a CET-ului că va aloca de la bugetul municipal sumele necesare pentru subvenţionarea gigacaloriei dacă bugetul de stat îşi retrage ajutorul acordat populaţiei. "Văd acum că punctul de vedere al executivului local s-a schimbat radical", a spus Corcheş.

"Nu avem aceşti bani"

În replică, primarul Ilie Bolojan, a afirmat că "propunerea domnului Corcheş este frumoasă dar nu şi fezabilă". El a punctat că municipalitatea subvenţionează în continuare 10% din costul gigacaloriei consumată de orădeni, cheltuială care se ridică la circa 2,5 milioane de euro pe an, şi nu se poate angaja la suplimentarea sumei.

"Propunerea de a aloca pe lângă cele 2,5 milioane de euro încă 2 milioane de euro ar putea fi aprobată dacă nu ar fi două probleme: unu, că nu avem aceşti bani, şi, doi, că dacă ar fi să respectăm filozofia Guvernului de a retrage ajutorul la plata încălzirii, şi noi ar trebui să îl retragem, pentru că, oricum, sistemul de termoficare ar trebui să funcţioneze în anii următori fără subvenţii", a spus Bolojan.

S-au "răzgândit"!

Primarul a spus că municipalitatea a promovat anul trecut HCL 638 în contextul în care trebuia să asigure Comisia Europeană că Electrocentrale nu va ajunge în faliment dacă Guvernul elimină subvenţia şi aduce populaţia în incapacitate de plată. "Pentru ca proiectul să fie finanţabil, Electrocentrale trebuia să se "închidă" pe încasări, iar pentru asta trebuia ca preţul încălzirii să nu depăşească pragul critic 10% din veniturile pe an a unei familii", a spus Bolojan.

Primarul a explicat pentru BIHOREANUL că hotărârea din 2010 a fost menită să deblocheze finanţarea proiectului. "Am explicat încă de atunci situaţia şi am spus clar că este vorba de o o hotărâre formală. Niciodată nu s-a pus problema să acopere Primăria şi subvenţia acordată de Guvern".

Edilul a mai punctat că toate cele şapte municipalităţi care au primit bani pentru reabilitarea sistemului de termoficare au adoptat hotărâri similare iar acum trebuie să scumpească gigacaloria. "Dacă Guvernul menţinea subvenţia încă doi ani până terminam CET-ul nou, impactul asupra populaţiei ar fi fost mult mai redus", a spus Bolojan.

Ioşia rămâne fără căldură "ieftină"

De scumpirea termoficării nu vor scăpa nici măcar orădenii din cartierul Ioşia, care până de curând se încălzeau pe bază de apă geotermală furnizată de Transgex la un preţ de 103,5 lei pe gigacalorie.

Consiliul Local a hotărât încetarea contractului de asociere în participaţiune cu firma şi preluarea activităţii de distribuţie a energiei termice prin Punctele Termice 512, 513 şi 514 din Ioşia Nord de către Electrocentrale. Societatea va deveni astfel, conform Legii 325 din 2006, unic transportator şi distribuitor al energiei termice din municipiu.

Potrivit aceleiaşi legi, legislativul local va introduce preţul unic al gigacaloriei la nivel de unitate administrativ-teritorială. Hotărârea de Consiliu Local adoptată joi prevede că locuitorii din Ioşia, deserviţi în prezent de Transgex, vor plăti de la predarea serviciului către CET 193,5 lei pe gigacalorie. Tariful va fi aliniat din martie 2012 la cel practicat de Electrocentrale în restul oraşului, de 235 lei pe gigacalorie.

"Vom merge în instanţă!"

Hotărârea de Consiliu a fost adoptată cu 18 voturi, în ciuda opoziţiei grupului PDL şi mai ales a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari din Ioşia prezenţi în sală. Mobilizaţi de Horea Vuşcan, preşedintele Mişcării Verzilor Bihor, peste 20 de preşedinţi de asociaţii au luat parte la şedinţă în încercarea de a-i determina pe consilierii locali să nu le scumpească încălzirea.

Grupul de presiune nu a obţinut efectul scontat. Pentru a nu influenţa votul consilierilor, preşedintele de şedinţă Florica Cherecheş le-a dat reprezentanţilor dreptul la cuvânt abia după ce decizia a fost luată. Subterfugiul i-a iritat şi mai mult pe orădenii prezenţi în sală.

"Împotriva acestei hotărâri de Consiliu Local vom merge în instanţă unde putem noi mai departe", a ameninţat Florian Vlad, preşedintele Asociaţiei 211 "Meşteşugarilor". Locuitorii cartierului Ioşia au adunat peste 4.000 de voturi în favoarea menţinerii relaţiilor contractuale cu actual furnizor şi sunt hotărâţi să îşi caute dreptatea în Tribunal.

Un teanc de acte...

În cadrul aceleiaşi întâlniri, consilierii locali au aprobat, de data aceasta cu unanimitate de voturi şi fără discuţii, documentaţia de care au nevoie orădenii cu venit mediu lunar mai mic de 768 lei pentru a putea beneficia de ajutorul de încălzire.

Măsura a fost luată pentru a limita numărul solicitanţilor care comit falsuri în declaraţii pentru a beneficia de ajutorul de încălzire, cu atât mai mult cu cât debitele produse sunt greu de recuperat. La fel ca în anii anteriori, documentaţia menită să "dubleze" declaraţia pe proprie răspundere este stufoasă, solicitanţii având de umblat după acte doveditoare inclusiv la asociaţia de proprietari.

Din fericire, dosarul pentru acordarea ajutorului de încălzire şi cererea de ajutor, care are nu mai puţin de zece pagini, se depune o singură dată pe sezonul rece, deşi sprijinul financiar la plata încălzirii se acordă lunar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
,,Niciodată nu s-a pus problema să acopere Primăria şi subvenţia acordată de Guvern" (Bolojan)
Un conducator este un negustor de sperante. (Napoleon)
Postat 01 Octombrie 2011, 15:28 de turbanu
Bolojeni
Bolojan ati vrut, Bolojan avem!
Postat 30 Septembrie 2011, 09:12 de Cristocea
Ca la mine ,Nu-i la nimeni
Frumos,oare ne meritam soarta ?...adica gigacaloria de geotermala e mai ieftina !!! si noi alimentam CET-ul cu gaz ,,,De Ce Oare???...A stiut el Nea Filip dece sa dus la intrunirea cu nemti cu cele trei minute ,,,si vooala minunea ,,,alimentam cu gaz ca deh e mai ieftin ,,,geotermala : 1. nepoluanta, 2. e mai ieftin, 3. necesita un proiect 4.nu se poate scumpi depe o zi pe alta ,......DAR SE POATE OPTINE FONDURI ;;;upsss aici e buba !!! CA BAIETI NUSI POT TRAGE GENTILE RUCSACELE ,ROABELE,PLASELE ETC.ETC.ca vi ei aia de la comisiii si daca au facut peschesuri,trebuie sa dea cascavalul inapoi...asa ca;;; ORADEANUL = GISCA BUNA DE CIUPELIT...penele sa ne tine ,ca ei ne vor curata de ele ...IN REST CELOR CE CITITI Va Doresc In Acessta iarna SUBA BUNA ...si spor la numarat banii la casierie...
Postat 30 Septembrie 2011, 07:20 de IO
Dragi consilieri locali...
... va doresc din tot sufletul sa v-o mutati pe mama voastra la marmacie! Iar daca - din gresala, din intamplare, total nejustificat - veti cadea pe strada din senin, sa stiti ca oradenii v-au dorit acest lucru. Tot asa cum a fost si votul vostru... Si, in total acord cu xxx, va doresc din suflet multa-multa m-u.i-e... m-as semna si cu numele adevarat, dar oricum pe voi va doare-n poola...
Postat 29 Septembrie 2011, 23:14 de shadow
scumpiti tot
tuturor care au facut posibila aceasta scumpire va doresc multa m.... nu e lipsa de respect, e realitatea si lucrul pe care vi-l doresc eu si multi oradenii care nu stiu cum au sa treaca iarna asta.
Postat 29 Septembrie 2011, 23:07 de xxx
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON