URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2013, 19:18

Consiliul Local a hotărât preluarea podului Macio şi finalizarea lui din bani publici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţă fără emoţii în Consiliul Local. Aleşii orădenilor au hotărât joi cu unanimitate de voturi preluarea de la firma Macio a podului care leagă peste Crişul Repede străzile Dragoş Vodă şi Făcliei.

"Vom face o expertiză pentru a constata stadiul existent al lucrărilor, pentru a evalua suma necesară pentru continuarea lucrărilor, apoi vom începe negocierile pentru continuarea lucrărilor printr-o finanţare de la bugetul local", a declarat primarul Ilie Bolojan. Edilul a spus că, în principiu, lucrările vor fi continuate firma Construcţii Bihor, care a executat şi prima jumătate din pod.

"Podul nu există!"

Decizia municipalităţii a fost singurul subiect de pe ordinea de zi care a trezit cât de cât atenţia consilierilor. "O comisie a Primăriei a fost la faţa locului pentru preluarea podului, nu am înţeles însă, a fost prezent şi judecătorul sindic, dat fiind faptul că firma Macio este în insolvenţă? Preluăm aşa cum e, sau trebuie să îi plătim ceva constructorului?", a întrebat Iulius Delorean.

În replică la intervenţia consilierului, Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), a spus că municipalitatea a fost acoperită din punct de vedere legal atunci când a hotărât să preia podul. "Din punct de vedere juridic podul nu există! Există doar beton, fier şi tablă. Ca să intre la masa credală construcţia trebuia să fie întăbulată", a spus Beltechi.

"Constructorul este asigurat"

Directorul a afirmat că municipalitatea a încheiat cu firma Macio un acord de construire a podului care prevede clar că în cazul în care construcţia nu este finalizată până la 30 noiembrie 2011 aceasta devine de drept municipalităţii. Conflictul dintre Construcţii Bihor şi Macio nu este problema oraşului.

"Constructorul este asigurat din punct de vedere financiar cu proprietăţi ale firmei Macio. Nu este treaba noastră cum îşi recuperează sumele de la investitor", a spus Beltechi.

În urma dezbaterilor, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi preluarea podului Macio. După toate probabilităţile, lucrările vor fi reluate în primăvara acestui an, astfel încât podul să poată fi inaugurat în luna septembrie, înainte de începerea anului şcolar.

Primăria ia "Transilvania"

Tot cu unanimitate de voturi au hotărât aleşii orădenilor şi revocarea contractului de administrare a fostului cinematograf Transilvania încheiat anul trecut. Municipalitatea va prelua imobilul în vederea realizării lucrărilor de reabilitare, fără a schimba însă ulterior destinaţia acestuia. Aici va funcţiona ulterior Sala Studio a Teatrului Regina Maria.

Primarul Ilie Bolojan i-a liniştit pe consilieri, spunând că preluarea imobilului nu va împovăra bugetul local. Clădirea fostului cinematograf a fost dată în administrarea Consiliului Judeţean pentru ca acesta să poată finanţa lucrările de reparaţii. Mişcarea nu a avut însă efectul scontat.

"Preluarea clădirii înapoi la Primărie ţine de o problemă de organizare a Consiliului Judeţean. Dacă ar rămâne la ei, ar trebuie să aloce fonduri dintr-o sursă destinată lucrărilor pentru care nu mai au acoperire bugetară. Aşa, vor putea finanţa din altă sursă alocând suma municipalităţii", a spus Bolojan.

Gaz pe Ecaterina Teodoroiu

Consiliul Local a mai aprobat joi extinderea reţelelor de gaz ale firmei Distrigaz pe strada Louis Pasteur, pe tronsonul cuprins între străzile Vago Iosif şi Ecaterina Teodoroiu cu continuarea pe aceasta din urmă până la intersecţia cu strada Feleacului. Reţeaua de gaz va deservi exclusiv zona de case.

"Acolo unde oraşul nu are reţele de termoficare, reţeaua de gaz se poate extinde fără probleme. Unde CET are deja trase conducte acest lucru va fi interzis", a spus primarul Ilie Bolojan.

Măsura are ca scop protejarea intereselor societăţii Electrocentrale în contextul în care municipalitatea vrea să investească peste 70 milioane euro în modernizarea centralei şi reabilitarea reţelelor.

Impozite cu reducere

În cadrul şedinţei de joi, aleşii orădenilor au mai aprobat facilităţi fiscale pentru un număr de 13 firme care au construit în ultimii ani pe raza municipiului. Bonificaţiile, care constau în reducerea sumei datorate cu titlul de impozit pe clădiri în cuantum de 1% din valoarea acestora, se acordă în funcţie de valoarea investiţiei, numărul de angajaţi, zona fiscală şi profilul de activitate.

De cea mai mare reducere de impozit, în valoare de 324.000 lei, va beneficia firma Calipso, proprietarul Hotelului Hilton din strada Aleea Ştrandului. Pe lista firmelor care au obţinut astfel de facilităţi fiscale se mai numără Selina (88.400 lei), Pover Trade (85.570), Pelican Impex (40.412 lei), Contact Tehnic Internaţional (37.580 lei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
abuzuri
"Acolo unde oraşul nu are reţele de termoficare, reţeaua de gaz se poate extinde fără probleme. Unde CET are deja trase conducte acest lucru va fi interzis", a spus primarul Ilie Bolojan consider ca este abuziva interzicerea extinderii retelei de gaz in conditiile protejarii unui anumit furnizor - in cazul nostru Electrocentrale , care taraganeaza contorizarea serviciilor sale sub diferite motive si nu vine in intampinarea clientilor sub nici o forma tratandu-ne din pozitia confortabila a celui ce detine monopolul , ba dimpotriva faciliteaza accesul gratuit la utilizarea energiei termice unora care figureaza deconectati - in detrimentul celor necontorizati. Cine verifica sigiliile in casele unde s-a decuplat furnizarea? va raspund eu - NIMENI - nu s-a creat posibilitatea debransarii din strada si asa fiecare se recupleaza in voie - si atunci mai vine si primarul cu restrictii - de ce nu este lasat liber consumatorul sa decida care este furnizorul pe care il alege este grav ca sa se ingradeasca acest drept - determina o concurenta neloiala intre furnizori ; vom face opinie in acest sens . gabriela
Postat 28 Martie 2013, 11:32 de gabriela
Marssssssss afara din Oradea noastra
Consilieri pupincuristi .....fara numar ...fara numar....arhitect sef/director adjunct -LIPOVEANU...spagara fara responsabilitate dovedeta,director ec. Eduard Fl...fara neuroni,vice Ovidiu Muresan ......voi toti care ne-ati facut pe noi, oradenii - EVAZIONISTI,noi care v-am creditat cu inca un mandat ptr. binele urbei noastre, - impreuna cu al vostru pastor Bolojan,- ati dovedit ca nu sunteti decat niste PARVENITI, aşa că ar trebui să va aplicam noi niste cartonaşe, ROSIIIII- altfel spus marssssssss afara din Oradea noastra.
Postat 28 Martie 2013, 00:50 de xyz-q
Nedumerire
Dar cu podul Densuseanu ce se intampla ?
Postat 22 Martie 2013, 10:04 de Iosia Nord
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON