Orădenii vor colecta deşeurile selectiv. Întrunit în ultima şedinţă ordinară din actualul mandat, Consiliul Local a hotărât joi, cu unanimitate de voturi, modificarea Regulamentului de salubritate a municipiului aprobat prin HCL 386 din 2099 prin adăugarea unor prevederi suplimentare legate de colectarea separată a deşeurilor de plastic, hârtie şi sticlă.
Conform modificărilor aduse regulamentului, colectarea ambalajelor se va face pe trei fluxuri în recipiente de culori diferite. Astfel, containerele galbene vor fi folosite pentru colectarea plasticului şi a metalului, cele albastre pentru colectarea hârtiei şi cartonului, iar cele verzi pentru colectarea sticlei. În zonele de case colectarea se va face şi cu saci dedicaţi, tot pe fracţii, cu excepţia sticlei care se poate aduna doar în containere.
Noile prevederi vor fi puse în aplicare încă din această vară, după ce hotărârea de Consiliu Local va fi primit avizul prefectului de Bihor. Măsurile au fost adoptate în virtutea obligativităţii impuse de Uniunea Europeană ca toate statele membre să colecteze separat materialele reciclabile până cel târziu în anul 2015. Următorul pas este ca până în anul 2020 minim 50% din cantitatea de materiale colectate selecţionat să fie reciclată.
Om la schimb
Tot cu unanimitate de voturi a fost adoptată şi hotărârea înlocuirea Smarandei Mintaş, director CIAC, din Comisia de monitorizare a achiziţiilor publice. Directoarea a fost propusă în funcţie ca reprezentant al Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CLIMM) chiar de către soţul ei, patronul Ioan Mintaş, pentru a afla ponturi despre lucrările pregătite de Primărie la care se poate prezenta la licitaţie firma de construcţii a familiei.
Locul vacantat va fi ocupat la propunerea CLIMM de către vicepreşedintele organizaţiei, Ioan Lezeu. BIHOREANUL a avertizat încă din luna aprilie că numirea directorului CIAC în Comisia de Monitorizare a Achiziţiilor Publice ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea licitaţiilor organizate de municipalitate la care participă firma de construcţii.
Strada Arinului va fi consolidată
În ultima şedinţă din mandat consilierii locali au mai aprobat unele lucrări propuse de municipalitate cum ar fi consolidarea străzii Arinului de pe dealurile Oradiei sau amenajarea de-a lungul şoselei de centură a unui drum colector care să ducă la viitorul parc industrial Eurobusiness 2. Conform raportului de specialitate încheiat de Direcţia Tehnică, versantul din strada Arinului a devenit instabil pe o lungime de 191 metri pe tronsonul cuprins între străzile Gheorghe Doja şi Adevărului.
Lucrările de consolidare se impun pentru a preveni accidentarea autovehiculelor şi pietonilor, respectic calamitarea proprietăţilor din zonă. Investiţia în construirea unui zid de sprijin şi modernizarea străzii a fost estimată de firma Aquacons la circa 530.000 lei, cu TVA inclus.
În ceea ce priveşte drumul colector, acesta va asigura accesul din strada Ogorului în parcul industrial care va fi amenajat în fostul tancodron. Drumul cu o lungime de 1.800 metri va fi delimitat de străzile Universităţii şi Nojoridului şi va fi realizat pe etape. Primul tronson, lung de 1.088 metri, va costa circa 3 milioane lei şi va fi delimitat de giraţiile de la strada Universităţii, respectiv cea de la intrarea în viitorul parc industrial. Parcul Eurobusiness II va fi destinat cu preponderenţă firmelor orădene care doresc să se relocheze la marginea oraşului eliberând actualele spaţii de producţie din oraş pe care ulterior le-ar putea valorifica sau ar putea dezvolta aici alte investiţii.
Parcuri de "curăţat"
Consiliul Local a mai hotărât concesionarea pentru o perioadă de trei ani a serviciilor de întreţinere şi amenajare a parcurilor Liniştii şi Padişului. Măsura va fi luată pentru buna îngrijire a acestor spaţii după punerea lor în folosinţă. Întreţinerea celor două parcuri va cuprinde de la lucrări de salubrizare a suprafeţelor gazonate şia căilor de circulaţie până la extinderea fondului vegetal existent şi întreţinerea mobilierului urban precum băncile sau aparatele de joacă, respectiv a construcţiilor utilitare sau decorative cum ar fi pergolele pentru flori. Lucrările de întreţinere vor fi atribuite prin licitaţie.
În ultima şedinţă din mandat consilierii locali au mai aprobat printre altele extinderea traseelor OTL pe liniile de autobuz 19, 23, 25 şi 26, planul privind analiza şi acoperirea riscurilor al municipiului Oradea care prevede măsurile de luat şi autorităţile responsabile pentru implementarea acestora în cazul unor calamităţi, precum şi programul cu activităţile care vor fi organizate de 1 iunie în Orăşelul Copiilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.