Reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a hotărât joi aplicarea, începând cu 1 iulie, a unei cote diferenţiate de 0,5% pe an din valoarea clădirii, la jumătate faţă de procentul de 1% datorat pentru construcţiile orădene din afara parcului industrial.
„Nu facem decât să reacţionăm la o situaţie legislativă. Pe actualele normative, de la 1 iulie România nu mai are posibilitatea de a scuti companiile din parc de impozitul pe clădiri. Dacă ne-am angajat faţă de aceste companii la acordarea de facilităţi, eu spun să ne respectăm angajamentul şi să le acordăm o cotă de impozitare diferenţiată", a declarat primarul Ilie Bolojan.
„Un nivel competitiv"
Conform Codului Fiscal, cota de impozitare a clădirilor persoanelor juridice este cuprinsă între 0,25% şi 1,5%. „Nivelul de 0,5% propus este competitiv în raport cu impozitele pe construcţii din celelalte oraşe. Banii încasaţi vor fi folosiţi pentru a asigura cofinanţarea proiectelor europene de introducere a utilităţilor în parcul industrial", a mai spus edilul.
Conform reprezentanţilor municipalităţii, în cazul în care schema de ajutor de stat va fi prelungită prin ordin al ministrului Liviu Dragnea şi după data de 1 iulie, Consiliul Local va fi chemat să hotărească eliminarea acestui impozit de 0,5% pentru clădirile din parcul industrial.
Introducerea impozitului de 0,5% a fost contestată de reprezentanţii UDMR, care au cerut diminuarea lui la pragul minim prevăzut de lege, de 0,25%. Hotărârea a fost adoptată, însă, cu 17 voturi „pentru" din partea reprezentanţilor PNL şi PSD.
Un argument în plus...
De asemenea, prin adoptarea impozitului diferenţiat, Consiliul Local vrea să pună la dispoziţia companiilor din parcul industrial un instrument util în cazul în care vor decide să conteste celebra „taxa de stâlp" introdusă de Guvern. Întrucât dubla impozitare a clădirilor, atât cu 1,5% de către bugetul central prin taxa de stâlp cât şi cu 0,5% de către bugetul local, contravine principiilor fiscale, agenţii economici ar trebui să poată opta între cele două impozite.
„Dacă o companie optează pentru ieşirea din par,c datorează un impozit pe clădire de 1%. Dacă rămâne în parc, nu este foarte clar dacă nu trebuie să le plătească pe ambele, adică şi 0,5% şi taxa de 1,5% de construcţii speciale", a spus primarul Bolojan.
E dublă impozitare!
Viziunea edilului este însă cel puţin optimistă. Judecând după modul în care sunt structurate la această oră normativele în vigoare, începând din 1 iulie, firmele din parcul industrial vor datora pentru aceleaşi construcţii atât „taxa de stâlp" de 1,5% cât şi impozitul pe clădire de 0,5%, ceea ce înseamnă o impozitare cumulată de 2%!
Ieşirea din parcul industrial nu le garantează companiilor, sub nicio formă, evitarea taxei speciale, pentru că aceasta se calculează retroactiv! Potrivit normelor adoptate la începutul săptămânii prin Hotărâre de Guvern „impozitul pe construcţii se calculează la prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior".
La calcularea impozitului se iau în calcul inclusiv contribuabilii exceptaţi la articolul 250 din Codul Fiscal, scutiţi până acum de impozitul pe clădiri, printre care şi deţinătorii clădirilor din parcurile industriale.
Cu toate acestea, în cadrul aceleiaşi şedinţe de Consiliu Local aleşii orădenilor au mandatat conducerea Eurobusiness Parc să încheie acte adiţionale la contractele de administrare semnate cu companiile care şi-au cumpărat deja terenul şi doresc să iasă din parcul industrial. Suprafaţa parcului industrial va fi diminuată proporţional.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.