URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Decembrie 2013, 17:29

Consiliul Judeţean a lansat dezbaterile privind strategia judeţului pe următorii 7 ani

La sediul Consiliului Judeţean Bihor a avut loc joi o întâlnire care, conform unui comunicat de presă, "a prefaţat lansarea în dezbatere publică a propunerii strategiei pentru dezvoltare durabilă a judeţului Bihor pentru perioada 2014-2020", suprapusă următorului exerciţiu financiar al Uniunii Europene.

La întâlnire au participat peste 100 de reprezentanţi ai instituţiilor publice din judeţ, ai autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene, precum şi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri, care utilizează servicii publice şi au sau pot avea puncte de vedere în legătură cu subiectele puse în discuţie.

Strategie cu "dedicaţie"

CJ Bihor a început proiectul de elaborare a strategiei de dezvoltare durabilă 2014-2020 în luna mai a acestui an, când a atribuit sarcina de a întocmi acest document, contra sumei de 90.000 euro, asocierii formate din două firme de consultanţă, din care una este Romactiv, la care a lucrat anterior directorul de cabinet al preşedintelui CJ, Horia Carţiş.

Motivaţia elaborării strategiei a fost că, fără un asemenea document, conducerea CJ Bihor nu va putea să fundamenteze obiectivele pentru care în următorii şapte ani va solicita finanţări din partea Uniunii Europene, iar termenul pentru finalizarea documentului a fost stabilit pentru luna decembrie 2013.

Transparenţă şi colaborare

Potrivit comunicatului emis de conducerea CJ, în prezent se desfăşoară ultima etapă a proiectului pentru elaborarea strategiei, şi anume "organizarea consultărilor publice şi finalizarea strategiei şi portofoliului de proiecte aferent acesteia", etapă în cadrul căreia va fi propunerea de strategie va fi validată prin "largi consultări publice" şi va include toate observaţiile şi comentariile pertinente ale factorilor implicaţi.

"Procesul de elaborare a fost unul de tip transparent şi colaborativ. Întregul proces s-a bazat pe consultări directe cu actori locali şi publicul larg", susţine conducerea CJ, precizând că au fost adunate informaţii de la mai mult de 70 de instituţii şi autorităţi publice din judeţ, de la toate cele 101 municipii, oraşe şi comune bihorene, de la peste 100 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, de la reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri, fiind organizate peste 60 de vizite în judeţ la diverşi "actori locali, companii şi autorităţi publice locale".

Care-i scopul?

Conform conducerii CJ Bihor, strategia pentru dezvoltarea judeţului pentru perioada 2014-2020 se bazează pe patru obiective strategice intercorelate: dezvoltarea infrastructurii publice, creşterea competitivităţii economice în industrie şi în agricultură, valorificarea potenţialului turistic şi, în fine, dezvoltarea serviciilor publice şi a capacităţii administrative a instituţiilor publice.

Aceste ţinte ar urma să fie atinse prin derularea a "cinci iniţiative strategice", şi anume modernizarea Aeroportului Oradea, dezvoltarea mediului de afaceri în zona Tileagd-Aleşd, dezvoltarea turismului sustenabil în Munţii Apuseni, dezvoltarea mediului de afaceri în zona Beiuş şi diversificarea bazei economice în microregiunea Valea Ierului (Marghita - Valea lui Mihai - Săcueni).

Proiecte de 1,4 miliarde euro

În cadrul strategiei, în urma consultărilor de până acum cu reprezentanţii tuturor entităţilor amintite, au fost propuse 124 de proiecte care să fie derulate în următorii şapte ani, în trei trepte de prioritate, valoarea totală a acestora fiind de 1,4 miliarde euro.

De asemenea, au fost inventariate alte 1.517 proiecte în curs de implementare sau propuse spre implementare de către consiliile locale ale celor 101 municipii, oraşe şi comune din judeţ, în valoare totală de peste 6 miliarde euro.

Spuneţi-vă părerea!

După întâlnirea de joi cu reprezentanţii instituţiilor, ONG-urilor şi mediului de afaceri, conducerea CJ îi invită pe toţi cei interesaţi să consulte online proiectul strategiei de dezvoltare pe 2014-2020, acesta fiind postat pe site-ul Consiliului Judeţean, www.cjbihor.ro, dar proiectul poate fi văzut şi în galeria de documente.

De asemenea, bihoreni care doresc să formuleze propuneri, sugestii ori opinii privind documentul supus consultării, sunt invitaţi să le transmită, tot online, pe adresa de e-mail strategie@cjbihor.ro, sau prin poştă, pe adresa Consiliului judeţean Bihor: Oradea, Parcul Traian nr. 5.

Pentru obţinerea oricăror informaţii suplimentare, CJ a desemnat şi o persoană de contact, şi anume Ciprian Mascaş, care poate fi contactat prin e-mail (strategie@cjbihor.ro) sau telefonic (la numărul 0259.410181).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
REPLICA
Fiecare popor are conducatori pe care-i merita ! asa si poporul roman simplu bihorean are conducatori pe care-i merita !:))=))RUSINE!RUSINE!RUSINE! CJ Bihor sa achiti la 2 firme de consultanta pentru o hartie 90.000 de euro din bani contribuabilului bihorean si bani CJ Bihorpentru a plati (spaga,mita )2 firme de consultanta agreate zicese de UE, iar Primaria Oradea nu are firme de consultanta si face proiecte europene cu functionari care muncesc la ele fara sa fie nevoie de firme de consultanta,asa se spala bani din spaga, si se dau la firmele de casa , ca sa castige si ele legal nemun cit doar pe o hartie stampilata 90 .000 de euro , in loc sa se foploseasca acei bani pt binele bihorenilor se folosesc pt binele celor din CJ Bihorconsilieri locali USL,vicepresedinti ,pres !:))=))Strategia de dezvoltare a comunelor bihorene inclusiv celedin ZMO,sunt la stadiul de ` propuneri ,propuneri de proiecte, etc ` si scrise fara sursa de finantare, si incomplete , sunt vise pt poporul roman simplu bihorean buimacit aiurit credul ca o conducere USL ,PNL-PSD corupta va face ceva pt bihoreni !:))=)). Hai SICTIR da-i dreacu de conducere CJ Bihor !:))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 06 Decembrie 2013, 11:02 de Romanul Simplu
Strategia judetului are 23 de pagini rarefiate precum aerul pe care-l respira cetatenii Bihorului
In rest, povesti de adormit contribuabilul, o lista lunga ca alea mortilor din cimitir, de punte cu ce se face sau s-a si terminat deja, si o lista cu niste vise/dorinte ale primarilor care sunt mai aproape de perna pe care doarme conducerea judetului.
Postat 05 Decembrie 2013, 19:55 de Walk
Document fara relevanta pe bani destui
In contextul in care la nivelul consiliului judetean se vor regasi incepand cu 1 ianuarie 2014 mai multe institutii ca rezultat al descentralizarii (cultura, sanatate, mediu si turism), nu se regaseste in lista de proiecte aferente acestei asa zise strategii nici macar unul pe aceste domenii. Cu alte cuvinte, descentralizarea va decurge conform legislatiei, dar consiliul judetean nici nu vrea sa se aminteasca de acest lucru, de costurile necesare, investitiile preconizate, etc. Vai de capul bihorenilor care sunt condusi de asemenea specimene tembele.
Postat 05 Decembrie 2013, 19:49 de Bowl
Ciprian Mascas e beizadeaua procurorului general Mascas?
Precis ca a ajuns la CJ pe baza de concurs dat de taica-su, fata in fata cu Popa, la o intalnire prin peretele comun dintre institutii.
Postat 05 Decembrie 2013, 19:22 de Alms
Popa Prostu nu stie ce o sa faca luna viitoare, dar peste 7 ani
Asta nu e strategie ci o insiruire de intentii si proiecte pe bani publici.
Postat 05 Decembrie 2013, 19:16 de Link
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON