Consiliul Judeţean vrea să încurajeze reindustrializarea Bihorului. Aleşii bihorenilor au hotărât marţi, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată menită să administreze mai multe parcuri industriale care vor fi dezvoltate de Consiliul Judeţean în Bihor.
SC Parcuri Industriale SRL ca avea ca unic acţionar Consiliul Judeţean Bihor, iar ca unic obiect de activitate: "Tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor".
Conform expunerii de motive anexată proiectului de hotărâre, înfiinţarea societăţii "Parcuri Industriale Bihor" are ca scop, printre altele, creşterea numărului de locuri de muncă, sporirea investiţiilor străine, creşterea şi dezvoltarea unor industrii de înaltă tehnologie şi producerea de bunuri şi servicii competitive pe pieţele interne şi externe.
La propunerea consilierilor judeţeni, capitalul social al SRL-ului, stabilit iniţial la 1.000 lei, a fost majorat la 10.000 lei iar numărul reprezentanţilor Consiliului Judeţean Bihor în Consiliul de Administraţie a societăţii a fost crescut de la 3 la 5.
Aleşii bihorenilor l-au mandatat pe preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, să semneze actul constitutiv al societăţii, iar pe Cristian Bodea, consilierul acestuia, să reprezinte judeţul Bihor la încheierea actelor necesare dobândirii personalităţii juridice a noii societăţi comerciale.
Expertiză cu "tălpi"
În şedinţa de joi, consilierii judeţeni au mai hotărât, cu opoziţia consilierilor UDMR, care s-au abţinut de la vot, aprobarea unei expertize tehnice din 2009 care prevedea că fostul Palat al Finanţelor Publice - Oradea, adică fostul sediu al Policlinicii mari, şi alte clădiri amplasate pe parcela cu numărul topo 585/1 din acelaşi CF 1607 Oradea, nu au fost ale Ordinului Călugăresc Mizericordian, care le revendică.
"Ele au fost construite prin finanţarea Ministerului Finanţelor de la Budapesta, de către Statul Regal Maghiar, pe terenul oferit de Ordinul Călugăresc Mizericordian, clădirile în cauză fiind proprietatea de drept a Statului Român ca urmare a tratatului de la Trianon", se menţionează în expetiză. Raportul a trebuit asumat de Consiliul Judeţean pentru a putea fi folosit în procesul cu ordinul călugăresc.
În numele grupului UDMR, consilierul judeţean Szabo Odon, a cerut amânarea adoptării hotărârii pe considerentul că raportul nu mai este actual. "De când s-a făcut această expertiză au apărut elemente noi. Acest imobil a fost construit pe baza unui împrumut al Ordinului Mizericordienilor iar statul român a plătit chirie în perioada 1920 - 1924, lucruri care reies din arhive", a spus Odon. Totuşi, aleşii judeţului nu au ţinut cont de cererea UDMR-istului, iar proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 7 abţineri.
Teatrul trece la... teatre
Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a mai figurat revocarea dreptului de administrare a clădirii Teatrului de către Administraţia Imobiliară Oradea, care s-a ocupat de reabilitarea clădirii, şi transferul ei în administrarea Teatrului "Regina Maria" respectiv a "Teatrului Szigligeti Szinhaz".
Consiliul Judeţean a mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi, trecerea în administrarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a turnului care susţine antena din curtea fostului Comandament al Garnizoanei din strada Armatei Române 1 A, cu condiţia să se şi ocupe de întreţinerea acestuia, precum şi acordarea către diferiţi operatori a unor licenţe de transport pe rute judeţene precum Oradea - Borş, Sînmartin - Oşorhei sau Boianu Mare - Marghita.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.