URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
27 Martie 2012, 12:04

Consiliul Concurenţei desfiinţează monopolul CET asupra Oradiei

Electrocentrale Oradea nu va putea fi singurul furnizor de energie termică, fie şi pentru zone bine delimitate. Consiliul Concurenţei a postat luni pe site-ul propriu avizul negativ dat pe marginea proiectului de hotărâre al Consiliu Local privind instituirea zonelor unitare de încălzire.

"Măsurile din proiectul de hotărâre al Consiliului Local sunt suceptibile a limita libertatea comerţului şi de a încălca prevederile articolului 9 (1) a) din Legea concurenţei 21/1996, prin limitarea furnizorilor de echipamente care au capacitatea conversiei diferitelor materiale/produse şi forme de energie în energie termică de a-şi oferi serviciile/produsele potenţialilor clienţi, cu excepţia Electrocentrale Oradea", se menţionează în documentul Consiliului Concurenţei.

În avizul negativ se precizează că măsurile preconizate sunt discriminatorii. "Practic, măsurile propuse alocă o zonă şi un număr de consumatori finali furnizorului CET Oradea, discriminând celelalte societăţi comerciale care au capacitatea de a oferi consumatorilor variante alternative de alimentare cu energie. Mai mult, caracterul discriminatoriu al prevederilor este întărit şi de propunerea de acordare, de către CET Oradea, a prerogativei de a aviza instalarea sistemelor de încălzire furnizate populaţiei de către competitorul său direct", se precizează în răspunsul care va fi trimis Consiliului Local.

În aceaşi ordine de idei se menţionează că Legea serviciului public de alimentare cu energie termică 325 din 2006, care defineşte zona unitară de încălzire ca areal geografic aparţinând unei unităţi administrativ-teritoriale în interiorul căreia se va promova o singură soluţie tehnică de încălzire, prevedere posibilitatea şi nu instituie obligativitatea existenţei unei soluţii unice de termoficare.

Mai mult, avizul negativ invocă Legea 51 din 2006, care prevede "dreptul oricărui utilizator să renunţe, în condiţiile legii, la serviciile contractate".

Consiliul Concurenţei îşi argumentează poziţia în baza Ordinului ANRSC 91 din 1997 care prevede condiţiile tehnice în care se poate face deconectarea individuală a unui apartament situat într-un imobil de tip condomeniu. Singura restriciţie referitoare la deconectările individuale în care acestea nu sunt permise în acele condomenii unde, până la data de intrare în vigoare a Ordinului nu mai existase cel puţin o deconectare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
doar joc politic de campanie din partea pdl
cica, cons.concurentei zice c Legea serviciului public de alimentare cu energie termică 325 din 2006, ce defineşte zona unitară de încălzire ca areal geografic aparţinând unei unităţi administrativ-teritoriale în interiorul căreia se va promova O SINGURA soluţie tehnică de încălzire, prevedere doar aceasta posibilitate şi nu instituie obligativitatea existenţei unei soluţii unice de termoficare. Adica, dc este o lege care zice ca sa nu furi, prevede doar posibilitatea de a nu fura, nu si obligativitatea? bine ca in mult slavita TM or in ieftina Craiova la incalzire exista unic pret pe termoficare.
Postat 28 Martie 2012, 22:21 de unu
Iar a luat gibonul o cazma (a cata ?!) in bot !
Sunt curios cum va explica prapaditul asta de venetic si slugile lui ( ,,alesii'', asa-zisii consilieri), faptul ca si-a dat acordul la o ilegalitate, respectiv iobagia fata de cet, iobagie pompos numita ,,monopol'' ! O fi vorba de bautura aia populara ?! Asa se explica ce au vcotat ,,alesii'', le fierbea monopolul in capatani....
Postat 27 Martie 2012, 19:34 de .
Gibonul vorbeste singur
Ar fi interesant de vazut ce spun forumistii care au primit factura pe februarie, la intretinere (90% caldura), pensia medie din Romania (746 lei) la doua camere de bloc. Adica raportat, in Oradea, la cca. 40.000 apartamente din totalul care nu include si pe cei care se incalzesc din alte surse decat CET. Existenta unor hotariri ale consiliului local pe problema prezentata, nu inseamna ca s-a respectat legea ci doar faptul ca prefectul nu a fost atent la avizul pentru legalitate iar initiatorul hotaririi este un bou. Consiliul cu pricina a dat doar verdict, pur si simplu, atitudinii bolsevice si neprofesioniste ale celor doi. Domnule gibon-sef de la municipiu, poate nu ati aflat, dar comunistii sunt pe cale de disparitie. Pacat ca nu acelasi lucru se poate spune despre cei batuti in cap, adica cei care se inmultesc de la un mandat la altul.
Postat 27 Martie 2012, 19:19 de Carp III
Ce zic consilierii?
Stirea asta ar trebui musai comentata de catre consilierii locali.Si ar fi bine ca inclusiv juristii de prin preajma sa ne povesteasca ceva frumos.
Postat 27 Martie 2012, 17:08 de gyorgy tozser
fara monopol
sunt de acord cu cele spuse de Calin. incredibil dar vad ca unii simpatizeaza cu ideea monopolului, probabil sunt angajati ai cet-ului sau rudenii sau de la primarie... si nici nu-s putini :))
Postat 27 Martie 2012, 14:24 de burn
oare chiar nu se mai aplica nicunde zona unitara de incalzire
ia sapati pe link-ul de la colterm tm si primaria tm cu HCL-uri. deh, politica - acuma, probabil ca o reformulare nu e greu de facut - dar sa fie ca si la altii ca nu traim in tari diferite pnl si pdl.
Postat 27 Martie 2012, 14:11 de ady
Indiferent de ce spun unii
Iobagia s-a interzis de mult. CET-ul vrea sa ne faca iobagi in secolul XXI. Sa faca bine sa nu mai arunce banii pe prosti si sa isi rentabilizeze productia prin competente nu prin jaf asupra Oradenilor. Daca managerii CET-ului nu sunt in stare sa li-i se i-a banii si avantajele obtinute si sa ne lase in pace. Mult mai buna era solutia cu centrala- pe gaz la fiecare punct termic. Scapam de magistralele mari si de banii de refacere a magistralelor (si bani si din pierderile termice ale magistralelor) se puteau izola blocurile.
Postat 27 Martie 2012, 13:58 de Calin
degeaba
mai, pricepeti. pentru ca transgexul sa poata furniza agent termic are nevoie de licenta. el nu are licenta pentru localitati de nivelul mun. oradea de mai bine de doi ani. as fi curios daca sunt interesati sa o primeasca sau daca le-o va acorda cineva. asa ca monopol nu e, cine vrea are in iosia gaz. nu vrea agent termic pe gaz/lemne, ia de la cet pe gaz/carbune. deci? nu inteleg la ce se vrea sa se ajunga. peste tot in europa unde sunt sisteme centralizate este un unic operator. sa vedem dupa alegeri cat se mai freaca lumea pe chestia asta, sau e doar fatada impotriva candidaturii lui bolo. hai pa.
Postat 27 Martie 2012, 12:55 de io
Mai bine...
Mai bine nu s-ar mai face nimic. Sa le lase asa cum sunt ca oricum nimeni nu e multumita de nimic,. Tot i se pun bete in roate primarului, o sa pierdem finantare..si o sa ramana toate ca si pana acum...in paragina...si fie ce va fi. Ierni cat mai calduroase va doresc. Ca o sa avem nevoie cu totii! Multumim PDL! Pana si UDMR ul era mai obiectiv la faza aceasta!
Postat 27 Martie 2012, 12:50 de Ildi
Nu e bun monopolul
Din cate am citit in presa, monopolul asupra incalzirii era stipulat de finantator, ceea ce mi s-a parut ciudat .E clar ca monopolul nu e de bun augur.Sa vedem ce solutie se va gasi.
Postat 27 Martie 2012, 12:31 de Boom
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON