URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2013, 17:35

Consiliul Concurenţei a avizat cu obiecţiuni regulamentul de termoficare al Oradiei

Consiliul Concurenţei a avizat regulamentul de termoficare al Oradiei cu obiecţiuni care îl întorc pe dos. Modificările propuse elimină exclusivitatea societăţii Termoficare asupra încălzirii imobilelor din zona unitară de termoficare A, rezervat până acum exclusiv sistemului centralizat de termoficare.

Dacă potrivit normativului iniţial "zona unitară de încălzire A în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat, constituie arealul geografic conturat de schema constructivă a ansamblului instalaţiilor, echipamentelor şi construcţiilor legate printr-un proces tehnologic şi funcţional comun", în versiunea modificată de Consiliul Concurenţei regulamentul vorbeşte de "zona unitară de încălzire A în care alimentarea cu energie termică se realizează inclusiv în sistem centralizat".

Mai mult, potrivit Consiliului Concurenţei "în cadrul zonei unitare A pot apărea situaţii în care alimentarea unor imobile, prin intermediul sistemului centralizat, devine imposibilă din punct de vedere tehnico-economic şi juridic, în cazul când reţelele şi terenurile prin care trec reţelele termice sunt proprietate privată, ceea ce împiedică reabilitarea şi exploatarea reţelelor, situaţie în care alimentarea unor imobile devine imposibilă din punct de vedere tehnico-economic şi juridic".

Poziţia răspicată a instituţiei este că "nu există o obligativitate a racordării la sistemul centralizat în cazul imobilelor situate în zona unitară A care nu au fost niciodată racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică şi nici a celor care au fost anterior racordate la sistemul centralizat".

Dacă potrivit regulamentului adoptat de Consiliul Local în cadrul construcţiilor noi proprietarul va trebui să solicite avizul CET-ului cu privire la soluţia de termoficare a acestora, în varianta propusă de Consiliul Concurenţei furnizorul de termoficare va elibera avizul doar pentru consumatorii care solicită racordarea la sistemul centralizat.

Avizul cu obiecţii eliberat de Consiliul Concurenţei nu este văzut ca o problemă de către reprezentanţii municipalităţii. Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice, care a promovat regulamentul în Consiliul Local susţine că avizul Consiliului Concurenţei este doar consultativ, ca atare regulamentul poate rămâne nemodificat. "Potrivit legii avizul este obligatoriu de solicitat nu de obţinut. Oricum, aşteptăm un punct de vedere al Direcţiei Juridice şi apoi vedem ce vom face", a spus Ghitea.

Surse din Primărie susţin că municipalitatea îşi va susţine în continuare varianta ei de regulament, normativul aflându-se în momentul de faţă la Prefectură pentru obţinerea avizului de legalitate.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Orădenii despre zonele unitare de încălzire: "CET ne leagă de glie!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@kriss A fost PNL...
... acum e pur si simplu o adunatura de penali !
Postat 18 Septembrie 2013, 06:03 de ionel
Bolojan si Ghitea sunt de la PNL sau de la Scoala Rebuturilor USL???
.
Postat 17 Septembrie 2013, 13:46 de Kriss
Ghitea şi Bolojan sunt foşti prefecţi care ...
... aveau ca atribuţiuni VERIFICAREA LEGALITĂŢII actelor emise de autorităţile publice locale din BH ... E uşor de observat cât de bine au înţeles cei doi ... ce şi cum trebuie să se respecte actele normative de nivel local sau legislativ naţional. În acest caz, al termoficării pe subzone urbane, Consiliul Concurenţei face referire în avizul său la LEGI ADOPTATE deja DE LEGISLATIV şi care sunt în vigoare, dar pe care municipiul Oradea nu vrea să le respecte. Dacă aşa vor proceda, insistând pe nerespectarea legislaţiei ce ţine, la urma urmei, de economia liberă de piaţă şi vor continua cu instaurarea în Oradea a principiilor "centralismului democratic al socialismului învingător", înseamnă că administraţia publică locală de la noi este populată cu "bolşevici vopsiţi" în culoarea galbenă a rahhhatului liberal din România.
Postat 16 Septembrie 2013, 23:08 de Carp III
A avizat cu obiectiuni ?! Zi-i romanesti : l-a aruncat la cos !
L-a avizat, dar l-a modificat pe ici pe colo prin partile esentiale ! Gata cu monopolul cet-ului, gata cu proiectul idiot al unor idioti (citeste spagari ), gata cu centrala pe gaz ! Daca nu au garantii de 110%, aia de afara dau primarului si consilierilor *ue, nu bani !
Postat 16 Septembrie 2013, 18:54 de DlGoe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON