URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
28 Iunie 2012, 17:49

Vitezomanii: Consilierii locali au aprobat 41 de hotărâri în 40 de minute!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţă fără emoţii în prima întrunire de lucru a Consiliului Local. Aleşii orădenilor au adoptat joi nu mai puţin de 41 de hotărâri, cu majorare de voturi şi fără comentarii, în doar 40 de minute.

Conform hotărârii aleşilor, începând din 1 iulie, orădenii vor plăti tarife de apă potabilă şi servicii de apă şi canalizare majorate cu rata inflaţiei. Majorarea intervine potrivit obligaţiilor asumate de Compania de Apă Oradea prin contractul de finanţare privind implementarea proiectului "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor" derulat prin intermediul asociaţiei de dezvoltare intercomunitară Aparegio. Astfel, începând de săptămâna viitoare orădenii vor plăti 3,71 lei (cu TVA inclus) pe metrul cub de apă spre deosebire de 3,55 lei cât plătesc în prezent.

La fel, tarifele pentru serviciile de canalizare, respectiv de evacuare a apelor pluviale vor fi majorate cu câte zece bani la 1,59 lei şi 0,48 lei pe metrul cub.

Bugetarii vor câştiga cu 8% mai mult

Aleşii orădenilor au aprobat în şedinţa de joi, tot fără comentarii, rectificarea bugetului local pe anul în curs. Principala modificare a intervenit la bugetul de salarii al Primăriei şi instituţiilor subordonate ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei 19 din 2012 care prevedere recuperarea reducerilor salariale şi majorarea salariilor bugetarilor cu 8% începând din luna iunie raportat la nivelul din luna mai 2012.

Cea de-a doua creştere salarială va interveni începând din 1 decembrie, când lefurile vor creşte cu 7,4% raportat la nivelul din luna noiembrie. Recuperarea salariilor tăiate va împovăra bugetul de cheltuieli al municipalităţii cu circa 2,5 milioane lei. Dar, în schimb, ţinând cont şi de majorările ce vor fi făcute în cazul celorlalţi bugetari din oraş, Direcţia Economică estimează că va aduce circa 5,6 milioane lei în plus la bugetul local din cota defalcată din impozitul de salarii.

Să se repare!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au dat curs, cu unanimitate de voturi, şi propunerii formulate de Direcţia Tehnică privind darea în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a unui sector de drum de 4,3 kilometri din Drumul Naţional 79 Oradea - Arad. Sectorul atribuit CNADNR se află în prezent în administrarea municipalităţii şi se întinde de la ieşirea din oraş până la limita administrativă a comunei Nojorid.

Primarul Ilie Bolojan a făcut demersuri pentru transferul porţiunii de drum în administrarea companiei pentru a putea fi refăcut odată cu lucrările de modernizare executate la drumul de Arad de către firma Astaldi.

Iniţiativa a fost apreciată inlcusiv de liderul grupului PDL din Consiliul Local, Dorin Corcheş. "Mă bucur să văd o schimbare de optică din partea conducerii executivului local. Dacă în urmă cu câţiva ani Primăria dorea să luăm de la CNADNR troansoane de drum, acum le dăm în întreţinerea şi administrarea bugetului central", a spus Corcheş.

Împărţeala pe comisii

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a mai figurat aprobarea componenţei comisiilor de lucru din subordinea deliberativului local. Comisiile de lucru au trebuit refăcute având în vedere că acestea sunt conduse în majoritatea cazurilor de unul dintre cei doi viceprimari şi sunt formate din consilieri locali iar aici au intervenit modificări majore în urma alegerilor din 10 iunie.

Spre exemplu, viceprimarul Ovidiu Mureşan a înlocuit-o pe Rozalia Biro la conducerea comisiilor care se ocupă de analizare cererilor de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, precum şi în comisia privind ordinea prioritară la atribuirea unei locuinţe ANL.

Dacă în unele comisii noua putere locală USL s-a limitat la a-şi promova oamenii, în cazul comisiei care se ocupă de vânzarea prin licitaţie deschisă ori prin negociere directă a terenurilor aflate în proprietatea Consiliului Local, pentru un plus de transparenţă, este reprezentată fiecare formaţiune politică din deliberativ.

Comisia îi are în componenţă pe Dan Octavian (PNL), Lucian Uniţa (PSD), Adelina Coste (PDL) şi Huszar Istvan (UDMR), pentru fiecare post fiind nominalizat un supleant din acelaşi partid pentru caz de necesitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?!
Stiindu-i pe multi dintre ,,alesi'' imi pun intrebarea cand au citit proiectele de hotarari ? Si daca le primeau cu doua-trei zile inainte tot degeaba : a citi nu-i egal cu a intelege ce citesti ! Am mai spus-o, astept stabilirea pretului la Gca si a impozitelor/taxelor platite de oradeni din ianuarie 2013. Intrebare : poate careva dintre cititori (redactorii fituicii nu se pun ! ei e cu alte sarcini) sa faca publica modalitatea de calcul a pretului pt 1 mc de apa potabila ? Ce surpriza am avea....
Postat 29 Iunie 2012, 06:45 de .
Am ajuns ca inainte CONSILIERI+PRIMAR contra ORADENI 1-0
S-A CITIT MACAR TITLUL HOTARARILOR SAU DOAR NUMARUL ACESTORA? Consilierii nostri dragi mai GANDESC sau inghit orice! ? Se zice ca trebuie recalculat tariful apei si canalizarii cu "rata inflaţiei, începând cu 1 iulie, preţul metrului cub de apă potabilă va urca de la 3,55 lei la 3,71 lei, în vreme ce tarifele pentru serviciile de canalizare şi epurare vor fi majorate de la 1,49 lei la 1,59 lei pe metrul cub. " Dar conform site-ului www.bnr.ro valoarea inflatiei mai2011/mai 2012 este de 1,79% (coltul din dreapta sus)deci daca calculam 3,55x1.0179=3.62 (deci nu 3,71) iar 1,49x1.0179=1,52 (deci nu 1,59). PIC cu PIC platim mai mult decat face .... dar avem proiecte europene si Fantani ale Pacii de miliarde.. este de unde ... spor la platit! P.S. Pt. cei ce folosesc ... se va scumpi si apa calda speram ca nu exponential.
Postat 28 Iunie 2012, 21:58 de Adi Oradeanul
Apa de ploaie nu creste la pret ?
Sa va spalati pe cap cu apa de ploaie care a ramas mai ieftina, sau cu lacrimile gibonului care o sa se dea pe gratis din iarna care o sa vina. Ca o sa vina in mod sigur, la pret mai ales.
Postat 28 Iunie 2012, 21:46 de Carp III
Pozitie incorecta
Scrie in lege ca este sedinta de consiliu (legislativ) ... scrie !?! ... atunci de ce o conduce primarul (executiv) ? De ce sta executivul la prezidiu si fraierii din legislativ la masa lunga ca un tomberon ?
Postat 28 Iunie 2012, 21:43 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON