Vineri şi sâmbătă, în sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea, medici de renume din oraş şi din alte centre universitare din ţară au conferenţiat pe teme de specialitate, împreună cu sociologi şi economişti, despre relaţia dintre medic şi societate.
"De ce"-ul în medicina de urgenţă, donarea de sânge şi celule stem, voluntariatul ca parte a soluţiilor în provocările medicinei de urgenţă, cabinetul absolventului de medicină, etica şi comunicarea în practica medicală, transformarea imaginii sociale a medicului, problemele delicate ale practicii medicale, impactul social în patologia de adicţie (a dependenţilor de alcool ori droguri), importanţa socială a medicului, legea malpraxisului şi organizarea spitalului au fost subiecte abordate de profesionişti precum dr. Hadrian Borcea, şeful UPU a Spitalului Clinic Judeţeană de Urgenţă Oradea, dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de prelevare de organe pentru transplant din judeţul Bihor, dr. Foldes Adalbert, dr. Ligia Burta, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, dr. Ioan Beatrice, profesor la Universitatea de Medicină Iaşi, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Mircea Conteză, profesor la Universitatea de Medicină din Bucureşti, dr. Jozsef Csorba, şeful Centrului pentru Dependenţii de Droguri din Budapesta, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea, Floare Chipea şi Adrian Hatos (sociologi), dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal, dr. Gabriel Mihalache, cadru universitar la Facultatea de Medicină din Oradea, Simona Ardelean, economist, expert coordonator al Compartimentului unităţi spitaliceşti din cadrul Primăriei Oradea.
Cu acest prilej, Fundaţia pentru Sănătate Bihor a decernat doctoriţie Ligia Burta, lui Raed Arafat şi profesorului Gheorghe Bumbu, pentru excelenţa în activitatea profesională, premiile "Dr. Marta Buteanu", ce poartă numele primei femei cadru didactic universitar din România, originară din Beiuş, fost conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta şi decedată în 1918, după ce a participat ca voluntar la o campanie de eradicare a febrei spaniole, la Graz, în Austria.
Una dintre temele care a stârnit cel mai mare interes a fost prezentarea proiectului unei noi legi a malpraxisului, elaborat de Colegiul Medicilor din România, ca urmare a constatării că deşi medicii plătesc sume considerabile către societăţile de asigurare, acestea sunt foarte rar, ba chiar aproape deloc, obligate să achite daune pacienţilor ori familiilor acestora atunci când medicii greşesc. "Este un proiect care va revoluţiona piaţa asigurărilor din România, şi sperăm ca el să fie însuşit de factorii politici decidenţi", a spus dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor din Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.