URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
06 Aprilie 2013, 11:35

Conferinţă medicală de top la Oradea: etică, voluntariat şi relaţia medicului cu societate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri şi sâmbătă, în sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea, medici de renume din oraş şi din alte centre universitare din ţară au conferenţiat pe teme de specialitate, împreună cu sociologi şi economişti, despre relaţia dintre medic şi societate.

"De ce"-ul în medicina de urgenţă, donarea de sânge şi celule stem, voluntariatul ca parte a soluţiilor în provocările medicinei de urgenţă, cabinetul absolventului de medicină, etica şi comunicarea în practica medicală, transformarea imaginii sociale a medicului, problemele delicate ale practicii medicale, impactul social în patologia de adicţie (a dependenţilor de alcool ori droguri), importanţa socială a medicului, legea malpraxisului şi organizarea spitalului au fost subiecte abordate de profesionişti precum dr. Hadrian Borcea, şeful UPU a Spitalului Clinic Judeţeană de Urgenţă Oradea, dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de prelevare de organe pentru transplant din judeţul Bihor, dr. Foldes Adalbert, dr. Ligia Burta, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, dr. Ioan Beatrice, profesor la Universitatea de Medicină Iaşi, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Mircea Conteză, profesor la Universitatea de Medicină din Bucureşti, dr. Jozsef Csorba, şeful Centrului pentru Dependenţii de Droguri din Budapesta, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea, Floare Chipea şi Adrian Hatos (sociologi), dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal, dr. Gabriel Mihalache, cadru universitar la Facultatea de Medicină din Oradea, Simona Ardelean, economist, expert coordonator al Compartimentului unităţi spitaliceşti din cadrul Primăriei Oradea.

Cu acest prilej, Fundaţia pentru Sănătate Bihor a decernat doctoriţie Ligia Burta, lui Raed Arafat şi profesorului Gheorghe Bumbu, pentru excelenţa în activitatea profesională, premiile "Dr. Marta Buteanu", ce poartă numele primei femei cadru didactic universitar din România, originară din Beiuş, fost conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta şi decedată în 1918, după ce a participat ca voluntar la o campanie de eradicare a febrei spaniole, la Graz, în Austria.

Una dintre temele care a stârnit cel mai mare interes a fost prezentarea proiectului unei noi legi a malpraxisului, elaborat de Colegiul Medicilor din România, ca urmare a constatării că deşi medicii plătesc sume considerabile către societăţile de asigurare, acestea sunt foarte rar, ba chiar aproape deloc, obligate să achite daune pacienţilor ori familiilor acestora atunci când medicii greşesc. "Este un proiect care va revoluţiona piaţa asigurărilor din România, şi sperăm ca el să fie însuşit de factorii politici decidenţi", a spus dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor din Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
revizuire articol
Domnul Raed Arafat este secretar de stat nu sub secretar de stat, doamna Beatrice si domnul dr. Ovidiu Pop nu au tinut prelegeri! DECI ATENTIE MAI MARE LA RIGUROZITATE!
Postat 07 Aprilie 2013, 21:19 de marcus
Redacţia?!
Recitiţi, vă rugăm, ce aţi scris!
Postat 07 Aprilie 2013, 16:44 de ADINA DUPA CHEF
conferinta medicala
a mai fost o prezentare ultima care nu a fost mentionata in articol
Postat 07 Aprilie 2013, 08:28 de dana
hopa,
adică se semnează Dan şi zice că a fost soţul ei :) mai departe, la alt medic !!l halal mincinoşi !!! sau dan e un TRANS
Postat 06 Aprilie 2013, 22:48 de Observator
@dan
Nasol daca s-a uitat la tine ca la extraterestrii...
Postat 06 Aprilie 2013, 14:21 de @dan
un escroc in medicina!
de aparatele cu biorezonanta magnetica si de cursurile organizate de nevasta sa nu a vorbit:))? Da am fost si eu la un cabinet de biorezonanta. Initial am fost foarte incantata pentru ca mi-a nimerit multe din afectiunile pe care le stiam deja ( verificate medical prin analize ). Si tocmai pentru ca eu am fost incantata mi-am dus si copilul in varsta de aproape 5 ani. ( de 2 ani de chinuim cu diverse alergii, un inceput de astm alergic si diverse episoade de tuse seaca, productiva si tot felul de medicamente ). In urma consultului mi s-a spus sec ca fetita are sindromul Hamman Rich, fara prea multe explicatii, s-au prescris niste imunomodulatoare si cu asta basta. Problemele adevarate au inceput in momentul in care, pe internet am cautat explicatii suplimentare pentru diagnosticul pus si am citit urmatoarele : " Sindrom caracterizat prin fibroza interstitiala difuza a plamanilor de etiologie necunoscuta, cu evolutie progresiva si sfarsit letal cauzat de insuficienta cardio-pulmonara peste 4-6 luni de la debutul bolii. " In momentul respectiv am simtit ca-mi fuge pamintul de sub picioare si am dat fuga la pneumolog care s-a uitat la mine ca la " extrateresti " si cu greu s-a lasat convins sa-mi dea trimitere pentru radiografie, explicandu-mi ca chiar daca se vede ceva la radiografie, diagnosticul final pentru asa ceva se da in urma unei biopsii pulmonare. La radiografie cu copilul a fost sotul pentru ca eu nu eram buna de nimic, plangeam intruna si-mi tot repetat ca asa ceva nu poate fi adevarat. Acum suntem cu toti bine, radiografia a iesit OK, dar eu undeva in suflet sunt speriata de moarte. Sfatul meu : mergeti la biorezonanta daca sunteti curiosi, dar ganditi-va bine inainte daca sunteti pregatiti sa aflati ca aveti o boala letala. Medicul imi tot spune ca diagnosticul pus copilului este o " mare tampenie " si totusi spaima a ramas.
Postat 06 Aprilie 2013, 13:34 de dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON