URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2014, 14:00

Conducerea judeţului vrea să ia un nou mega-credit, de aproape 20 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Niciunul dintre cei trei lideri de partide care conduc judeţul Bihor de la alegerile locale din 2012 - Cornel Popa (PNL), Alexandru Kiss (UDMR) şi Ioan Mang (PSD) - nu a suflat vreodată un cuvânt despre asta, dar acesta e adevărul: Consiliul Judeţean Bihor nu are niciun leu pus deoparte pentru a asigura cota sa de finanţare în vederea derulării proiectelor europene pe care le-a câştigat.

Detaliul a ieşit la iveală luni, 31 martie, când pe masa Consiliului Judeţean a fost pus un proiect pentru aprobarea de principiu a contractării unui credit de tip revolving (din care tragerile de sume să se facă treptat, pe măsura necesităţilor) în valoare de aproape 20 milioane euro, mai exact 71,85 milioane lei.

Conform intenţiei iniţiatorilor, banii ar urma să fie utilizaţi la plata contribuţiei CJ la derularea a cinci proiecte cu finanţare europeană: extinderea şi modernizarea Aeroportului (30 milioane lei), Sistemul de Management Integrat a Deşeurilor (30 milioane lei), construirea unei centrale pe biomasă în Săcueni (7 milioane), realizarea unei reţele de comunicare între Bihor şi judeţul Bekes (Ungaria) în bandă largă de internet (0,75 milioane lei), precum şi elaborarea unei strategii pentru alimentarea cu apă şi realizarea de instalaţii şi sisteme unitare de monitorizare a alimentării cu apă în Valea Ierului (4,1 milioane lei).

Pentru contractarea creditului CJ Bihor va organiza o licitaţie, câştigătoare urmând să fie banca ce va oferi cele mai bune condiţii de dobândă şi de termen de rambursare. Creditul ar urma să fie luat pe 20 de ani, primii 3 fiind perioadă de graţie (în care nu vor fi plătite dobânzi).

Dacă va fi aprobat, acest credit va fi primul de asemenea mare valoare după cel de 16 milioane euro contractat în 2007, pe când preşedinte al CJ era Alexandru Kiss, pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a clădirii fostei Garnizoane Oradea în vederea transformării acesteia în sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Votul pe care consilierii judeţeni l-au dat pentru aprobarea de principiu a creditului a fost exprimat în lipsa reprezentanţilor PDL, care au părăsit sala de şedinţe supăraţi că PNL, PSD şi UDMR şi-au împărţit între ele sumele din TVA şi impozitul pe venit neglijând obiectivele de investiţii din localităţile cu primari democrat-liberali, dar şi faptul că din noul credit nu ar urma să se aloce niciun leu pentru continuarea unor investiţii precum reabilitarea drumului judeţean dintre Leş şi Tinca, începută în mandatul lui Radu Ţîrle.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
LICITATIE AEROPORT
LICITATIA AEROPORTULUI trebuia sa se incheie vineri (28 MAR 2014). CE SE INTAMPLA CU ACEASTA???????????
Postat 31 Martie 2014, 15:04 de LICITATIE AEROPORT
Pentru Valea Ierului nu trebuie nicio strategie!
Exista un sistem de operare regionala la nivelul intregului judet, care se numeste APAREGIO (asociatie intercomunitara). Nu trebuie nici o strategie ci doar intrarea comunei care pastoreste zona Ierului in asociatia care gestioneaza apa in Bihor, dupa care opartorul regional (CAO), din sursele proprii care sunt de ordinul milioanelor de euro, sa extinda cat mai repede posibil alimentarea cu apa pe Valea Ierului. Banii dat pe strategia asta sunt precum cei dati pe strategia judetului in urmatorii 7 ani, adica aruncati de pomana de niste incompetenti. Nu pricep cum DNA nu se autosesizeaza cum se fac praf banii judetului Bihor!
Postat 31 Martie 2014, 14:44 de Brow
Pe bani de împrumut orice prost poate să trăiască !?!
"... realizarea unei reţele de comunicare între Bihor şi judeţul Bekes (Ungaria) în bandă largă de internet ..." !?! Un asemenea proiect e de competenţa operatorilor privaţi de Internet, care şi scot bani din asta, că doar îşi vând serviciile !?! Ca autoritate publică organizezi eventual serviciul, cu licitaţia de rigoare pentru a avea operatorul privat interesat să facă lucrarea şi să o exploateze apoi în continuare, în condiţiile în care CJ nu poate fi operator direct !?! Vai de administraţia judeţeană care va veni după cea de acum, că nu o să aibă bani nici pentru hârtie igienică pe care o consumă angajaţii în timpul serviciului lor !?!
Postat 31 Martie 2014, 14:36 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON