URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2012, 10:34

Concluzia Fitch: Cu un rating stabil BBB- pentru împrumuturile în valută Oradea este în continuare recomandată pentru investiţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea rezistă eroic în faţa crizei economice. Agenţia Internaţională Fitch Ratings a reconfirmat pe 5 iulie calificativele de rating din 2011 ale oraşului, ceea ce constituie o performanţă având în vedere adâncirea crizei economice la nivel european.

Calificativele oraşului sunt BBB- pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi în moneda naţională precum şi F3 pentru împrumuturile pe termen scurt în valută. "Calificativele oglindesc o economie în dezvoltare, continuitate politică la nivel local, performanţe financiare solide şi un cadru legislativ stabil", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii redactat pe baza raportului agenţiei de rating.

Calificativul de rating BBB- a fost reatins de municipalitatea orădeană în vara anului trecut pentru prima dată după anul 2007 când au început să se facă simţite efectele crizei economice şi reprezintă pragul de jos al calificativelor de la care se recomandă investiţiile într-o ţară sau oraş. Acest nivel de rating denotă un risc moderat de intrare a municipiului în incapacitate de plată deoarece, în caz de nevoie, se poate împrumuta relativ ieftin.

Oraş bun-platnic

Potrivit analizei făcute de Fitch, performanţele bugetare ale oraşului rămân în continuare peste 20%, asigurând plata datoriei publice şi reducând nevoia de îndatorare pentru finanţarea investiţiilor, fapt care ar putea determina pe viitor o creştere a calificativului de rating. O scădere a calificativului de rating ar putea fi în schimb determinată de o performanţă bugetară în scădere, la 10%, care duce la acoperirea deficitară a cheltuielilor cu investiţiile şi o creştere a datoriei publice.

Scăderea ratingului oraşului este însă puţin probabilă în condiţiile în care evoluţia economică a României în 2011 a fost una pozitivă, iar PIB-ul a crescut cu 2,5% după ce în 2010 a scăzut cu 1,6%.

Pentru 2012 Fitch Ratings preconizează o creştere moderată, de 1,3%, care este însă mult sub media creşterii de 3,9% atinsă în perioada 2005-2009. Acest aspect este reflectat în impozitele şi taxele municipiului, al căror grad de colectare s-a îmbunătăţit uşor, cu 3,4%, în 2011. Nivelul de trai este peste media naţională, iar rata somajului din judeţul Bihor a scăzut la 4,1% la sfârşitul anului 2011(România 5,1%) şi a ajuns la 4% în luna martie 2012.

Pe "profit"

De altfel, Oradea are un istoric bun în ceea ce priveşte managementul financiar prudent. Deşi, gradul de îndatorare a crescut, în special în perioada 2007-2009, oraşul rămâne mult sub gradul maxim de îndatorare, limitat prin lege la 30% din media veniturilor pentru ultimii 3 ani.

Excedentul din exploatare a crescut la 22,3%, evidenţiind sub acest aspect cea mai bună performanţă din ultimii 5 ani. Excedentul este suficient pentru a asigura costul împrumuturilor de cel puţin 12 ori şi serviciul datoriei publice de aproximativ 4 ori. Cu un cost al dobânzilor de aproximativ 1,9% din veniturile din exploatare şi un excedent de peste 20%, oraşul îşi are asigurate resurele pentru investiţi. Fitch Ratings estimează că municipiul îşi va păstra aceste performanţe bugetare şi în perioada 2012-2014.

Creşte datoria publică!

Oradea înregistrează o uşoară creştere, de 0,4%, a ponderii datoriei publice din totalul veniturilor anului 2011. Datoria publică a crescut cu 16% în 2011 ajungând la 258 milioane lei la sfârşitul anului 2011. Aceasta este structurată pe termen lung, cu o maturitate de peste 5 ani. Municipalitatea a contractat un credit de 10,3 milioane Euro şi unul de 25 milioane lei în 2011 şi preconizează că va folosi în 2012 5,1 milioane din creditul contractat în euro şi integral creditul în lei.

De asemenea, şi-a anunţat deja intenţia de a contracta un credit de 20 mil lei pentru cofinanţarea proiectelor europene fapt pentru care datoria publică s-ar putea majora în acest an cu circa 100 milioane lei. Dat fiind faptul că majoritatea împrumuturilor sunt contractate în euro, municipiul este expus riscurilor legate de cursul valutar.

Garanţie, Oradea!

Raportul Fitch Ratings mai arată că municipiul este acţionar sau asociat majoritar în cinci societăţi comerciale care împreună au datorii de 182,8 milioane euro.

Din această sumă, municipalitatea a garantat un împrumut de 20 mil lei contractat de Electrocentrale pentru achiziţia de combustibil pentru furnizarea de energie termică.

Datoria publică totală a municipiului, incluzând şi datoriile societăţilor la care este acţionar atingea suma de 452,9 mil lei la sfârşitul anului 2011, respectiv suma de 445,9 milioane lei, dacă luăm în considerare lichididăţile din conturile municipiului în valoare de 7 mil lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Plus cu minus
Întrebaţi-l pe gibon care este calificativul superior BBB- ... dar asta repede şi pe şestache, ca să nu-i daţi timp să-l întrebe pe directorul economic al municipalităţii. Că aşa, pe nemâncate, din capul lui de profesor de aritmetică ajutătoare ar ieşi un răspuns pur autohton: BBB+ sau, fără îndoială, cu plusuri ori cu minusuri, pleacă Băsescu, Blaga şi Boc la un loc, ca să vină investitorii de genul Selina, Hanil, CAO, etc, etc.
Postat 07 Iulie 2012, 19:44 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON