URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Mai 2012, 15:11

Comunele Hidişelu de Sus, Drăgeşti şi Ceica au intrat în Aparegio pentru a beneficia de servicii mai bune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio se extinde. Primarii comunelor Hidişelu de Sus, Drăgeşti şi Ceica au semnat marţi, la sediul Companiei de Apă Oradea (CAO), contractul de aderare la Aparegio.

Prin această măsură, edilii celor trei localităţi speră că administraţiile locale pe care le conduc vor atrage mai uşor fonduri pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă.

"Prin această asociere cele trei comune vor beneficia de viitor de realizarea în comun a unor proiecte publice de interes zonal şi regional destinate înfiinţării, modernizării sau dezvoltării serviciilor de apă şi canalizare", a declarat cu această ocazie Octavian Gavra, directorul CAO.

Gavra a spus că asocierea lucrează deja la documentele necesare pentru atragerea de fonduri în următorul ciclu bugetar. "Pregătirile pentru programul de coeziune 2014 - 2018 vor începe cu realizarea studiilor de fezabilitate. Pentru Bihor am mai putea atrage circa 50 milioane de euro. Suma exactă o vom şti doar după finalizarea studiilor", a spus Gavra.

Apă de Oradea

Comunele Hidişelu de Sus, Drăgeşti şi Ceica şi-au introdus singure reţele de apă în localităţile aparţinătoare prin intermediul unui program SAPHARD. Proiectul privind introducerea reţelelor de apă în cele trei comune a fost finalizat în anul 2005, iar investiţia s-a ridicat la 3,7 milioane lei.

În prezent cele trei localităţi au un contract de furnizare a apei potabile încheiat cu CAO iar tarifele practicate sunt chiar mai mari decât în Oradea. Dacă în Oradea metrul cub de apă costă 3,5 lei cu TVA inclus, în Drăgeşti, spre exemplu, acesta este 4 lei, plus cheltuielile cu energia electrică consumată de staţiile de redistribuire a apei către consumatorii finali. "Până acum noi, furnizam apă asocierii formate din cele trei comune, care factura mai departe consumatorilor cu un anumit adaus. De acum acest lucru va dispărea", a spus Gavra.

Se ieftineşte!

Conform contractului încheiat cu finanţatorii, CAO este obligată să factureze metrul cub de apă la acelaşi preţ în toate localităţile din Aparegio. Astfel, preţul apei plătit de localnicii din Hidişelu de Sus, Drăgeşti şi Ceica nu numai că nu va creşte, dar chiar se va diminua.

"Pentru noi preluarea celor trei comune nu este nicio afacere, ci doar o muncă în plus. Înainte încasam bani după contorul pus în Sânmartin, iar acum trebuie să mergem 35 de kilometri, până în Ceica, să îi facturăm la nea Vasile", a spus Gavra. Directorul a afirmat că marele avantaj este al comunităţilor locale care prin predarea serviciului către CAO scapă de grija întreţinerii reţelelor şi pot atrage mai uşor fonduri pentru extinderea şi modernizarea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
SINTELEC
ok...s-a bagat apa in satul Sintelec, comuna Hidiselul de sus dar, nu s-a finalizat....Domnilor de la Primarie, ati uitat de cele doua ulite ale satului....si satenii care locuiesc acolo platesc impozite...si ei trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi, nu credeti ? ne-ati tot promis ca in luna aprilie, ba ca in luna mai , ba ca pana la alegeri se finalizeaza lucrarea si pe ulitele noastre....faceti-va treaba pana la capat
Postat 31 Mai 2012, 08:51 de un satean
Dar canalul unde a ramas ?
Gavra este directorul CAO si nu este persoana legal imputernicita ca sa reprezinte Aparegio. Aceasta din urma este asociatia unor localitati iar compania este operatorul care le deserveste. Din nou Bihoreanul nu a inteles nimic. De fapt, cele trei comune, la intilnirea cu reprezentantul companiei, au semnat nu aderarea la Aparegio, care inseamna o istorie terminata mai demult, ci instrainarea serviciilor publice de apa a localitatilor pe care le reprezinta acesti primari, catre CAO. Ati inteles despre ce e vorba cetateni de comune ? Urmeaza adica sa platiti un tarif, chiar si pe apa din fintinile voastre. Ca doar sunteti cetateni europeni, dupa modelul celor care locuim in Biharia. Adica ce mama naibii, numai fraierii sa plateasca iar voi sa va dati destepti ?
Postat 29 Mai 2012, 18:08 de Aooooooooo !
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON