URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
10 Decembrie 2011, 10:27

Comuna Biharia vrea să obţină în instanţă "divorţul" de Aparegio

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Biharia se pregăteşte de război cu Aparegio. Adunarea Generală a Acţionarilor din Aparegio a respins prin vot joia trecută retragerea comunei din asociaţia de dezvoltare intercomunitară, fapt pentru care comuna vrea să rupă înţelegerea în instanţă. BIHOREANUL a aflat că la şedinţa AGA de joia trecută reprezentantul localităţii, viceprimarul Szeghalmy Gyozo, a fost singurul care a votat pentru ieşirea comunei din asociere în vreme ce reprezentanţii comunelor Borş şi Cetariu s-au abţinut de la vot, iar ceilalţi membri ai asocierii care cuprinde comunele din Zona Metropolitană alături de oraşele Oradea, Beiuş şi Tinca au votat "împotrivă".

Reprezentanţii AGA se tem că retragerea a comunei Biharia din asociere va schimba parametrii contractului de finanţare semnat cu Ministerul Mediului la sfârşitul anului 2010, fapt care va da prilejul experţilor europeni să suspende proiectul. Acest lucru ar periclita investiţii de peste 102 milioane euro cu TVA inclus în prelungirea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. "Biharia nu poate ieşi din asociere peste noapte. Trebuie să vedem cum îşi va recuperea Compania de Apă Oradea cheltuielile făcute acolo şi cine şi din ce bani va despăgubi asociaţii în cazul în care vom pierde acest proiect", a declarat primarul Ilie Bolojan la încheierea şedinţei.

În urma refuzului primit, reprezentanţii Consiliului Local Biharia şi-au angajat un avocat care să le reprezinte interesele şi au invitat pentru săptămâna viitoare conducerea Aparegio, în frunte cu primarul Ilie Bolojan, la tradiţionala conciliere care deschide de obicei un proces. În principiu, concilierea ar trebui să aibă loc luni, de la ora 14, la sediul Primăriei Biharia, dar conducerea ADI, reprezentată de primarul Ilie Bolojan, nu a confirmat deocamdată participarea la întâlnire.

În contextul în care membrii asocierii refuză să permită comunei să se retragă din Aparegio, iar Biharia ţine să rupă înţelegerea iniţială cu orice preţ, întâlnirea are toate şansele să se transforme într-un eşec, iar conflictul să fie tranşat printr-un proces...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Nu sunt prosti ci doar HOTI
Cresterea tarifului din cauza conditiilor BERD nu este justificata deoarece locuitorii din Biharia nu au beneficiat in nici un fel de acel credit. Pentru cei 8,3 milioane Euro pe care ii va imprumuta CAO se va mari tariful de o sa le iasa pe urechi. Cind s-a facut analiza cost -beneficiu nu se stia ca mai are CAO credite? Graficul de marire a tarifului se aplica inainte de a incepe investitia, fara a bate nici macar un cui. Cat ar trebui sa fie tariful conform graficului la aceasta data???? Tot conform graficului nu numai tariful trebuie marit ci si CAO si APAREGIO trebuie sa-si faca treaba!!!!!! In cazul iesirii din APAREGIO Biharia se poate conforma si fara CAO la cerintele UE. Felicitari ar trebui sa se trezeasca si altii (Beius!!) Lucrarile oricum nu valoreaza 5,8 milioane Euro. Cu putina organizare si bun simt se pot face cu 2 milioane Euro, restul sunt pentru protocol si cotizatii la APAREGIO si CAO Dar cine este A.D.I. Aparegio? Bolojan si Adi Foghis La smen CAO e prima in tara cu cel mai mare profit (chiar a luat premiu), ca urmare de ce trebuie sa mareasca pretul ? Ca sa plateasca creditul? Ce face cu profitul???? Predarea si preluarea retelelor s-a facut tot de azi pe main
Postat 16 Decembrie 2011, 09:56 de Parerea mea
@io
Pretul de aproape 9 lei/mc de apa (ne)potabila este luat de pe factura mea din luna octombrie. Am consumat 2(doi) mc si am platit 17,52 lei, adica 8,76 lei pt. 1(un) mc. Este nepotabila pt. ca daca umpli un vas de sticla si-l lasi doua zile ai ocazia sa vezi din ce se compune apa potabila. Nu crezi, vino sa ti-o arat si ti-o bag pe gat....nu factura....! Esti un gunoi de-al bolovanului, unul care nu face nimic toata ziua si ia salariu+,,stimulatii'' +prime cat nu ia cine munceste din greu ! A, si mai posteaza, ca are timp, daca nu munceste !
Postat 12 Decembrie 2011, 13:42 de .
io
iar vb in necunostinta de cauza. dana nu cunoasteti nu duceti lumea in eroare. vina la situatia asta e impartita, da tot bihairia e cea mai vinovata. apropo, de unde ai scos la aproape 9 lei mc de apa (ne)potabila!?!?!? verifica-ti cunostintele. primaritza si consilierii au stiut din start la ce se inhama si ce tarife vor fi. da cand au vazut ca le sar in cap oamenii, in loc sa prezinte situatia si ce reprezita toata afacerea, au vrut sa aleaga calea cea mai simpla pt ei in fata alegatorilor, dar cea mai complicata pentru restul judetului implicat. povestea e lunga, interesativa si veti afla multe. numai nu vorbiti degeaba.
Postat 12 Decembrie 2011, 13:20 de io
realitatea alta
Bihoreni de mult au cerut, sa nu mai continue,si sa opreasca toate activitatea in biharea. doar nu a bagat in seama, chiar in contra au inceput sa faca fel si fel de masuratori ,si presiune politica." bolojan ca ceausescu"
Postat 11 Decembrie 2011, 23:11 de dezso
@scortosul Aici e vechea smecherie !
Ca ungurii nu mai sunt ,,unguri'', o stie toata lumea ! Le-au calarit muierile sute de ani turcii, austriecii, romanii, nemtii, rusii iar romanii, de unde unguri ?! Dar aici e vorba despre altceva : cand au mers sa le prezinte ,,proiectul'' si bolovan si javra gavra le-au promis ungurilor tot ce voiau sa auda aia ! Numai ca la prima factura ungurii si-au dat seama ca au fost trasi pe sfoara ! Nimic din ce li se promisese ! Bravo lor, s-au trezit mai repede decat romanii !
Postat 11 Decembrie 2011, 07:30 de pinonel
S-AU BALCANIZAT SI UNGURII !!
Aici sunt contracte semnate si bani pusi la batatie!! Nu poti sa te joci "uite popa nu e popa " adiaca azi semnam maine abdicam !!! Da ce sa faci daca s-au balcanizat si ungurii , macar sa nu mai tina nasu pe sus ca ei is mai corecti ca noi !! Si ei se conducdupa proverbul " si minaciuna-i vorba "
Postat 11 Decembrie 2011, 00:09 de scortosul
Bravo celor din Biharia !
Nu inteleg, e contract de asociere sau de sclavie ?! Oricat ar plati pt. retragere, tot scapa mai ieftin decat daca s-ar ,,asocia'' ! La aproape 9 (!!!) lei mc de apa (ne)potabila, ce faci daca stai la tara si ai pasari, animale, doua-trei rasaduri ?! Iti vinzi casa ca sa aiba bolovan si gasca lui de hoti bani pt. asa-zise ,,proiecte'' ?!
Postat 10 Decembrie 2011, 11:58 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON