URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2012, 15:41

Compromis: Episcopia Romano-Catolică a acceptat diminuarea cu 40% a chiriei plătite de municipalitate pentru Liceul Ady Endre

Liceul Ady Endre şi grădiniţa aferentă vor funcţiona în continuare în imobilul din strada Moscovei 1 - 3. Negocierile purtate de municipalitate cu Episcopia Romano-Catolică, proprietarul clădirii, ca urmare a expirării contractului de închiriere încheiat pe zece ani, se vor solda cu diminuarea cu 40% a sumei plătite de Primărie pentru ocuparea imobilului de către liceul de limbă maghiară.

"Ieri am avut ultima întâlnire cu domnul episcop Laszlo Bocskei, iar în cursul zilei de astăzi am primit şi o adresă în scris cu privire la reducerea chiriei. Până la data de 31 iulie vom plăti o sumă de 8.785 euro pe lună, după care, din 1 august, aceasta va fi diminuată cu 40%", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. Noul contract de închirire va fi fi încheiat pe o perioadă de cinci ani.

"Mi se pare corect..."

Viceprimarul a spus că municipalitalitatea a deschis negocieri cu toţi deţinătorii de imobile în care Primăria a închiriat spaţii pentru instituţii de învăţământ. "Mi se pare corect şi de bun simţ ca atât timp cât în ultima perioadă au scăzut chiriile să plătim şi noi mai puţin", a declarat Mureşan.

Ovidiu Mureşan a mai afirmat că Liceul Ady Endre nu a fost nicio clipă în pericolul de a fi scos în stradă. "Încă de la prima întâlnire cu domnul epicop Bocskei am găsit deschidere pentru rezolvarea acestei situaţii", a spus viceprimarul.

Conform înţelegerii cu Primăria sumele încasate de proprietarii imobilelor cu titlu de chirie vor fi investite în reabilitarea faţadelor.

Chirii de 1,2 milioane lei

În prezent municipalitatea plăteşte chirie pentru 13 unităţi de învăţământ. Cea mai mare chirie, în valoare de 8.785 euro o încasează Episcopia Romano-Catolică pentru Liceul Ady Endre. Pe locul secund se numără Fundaţia Caritatea cu suma de 3.500 euro pentru Şcoala cu clasele I - VIII "Nicolae Bălcescu", din strada Mihai Viteazul 6.

Topul celor mai mari chirii este închis de SC Perind SA cu suma de 3.848 euro încasată pentru Grădiniţa 47 din strada Louis Pasteur. Episcopia Romano-Catolică a acceptat reducerea chiriei cu 40%, Fundaţia Caritatea cu 50% iar negocierile cu Perind SA sunt încă în derulare.

Conform evidenţelor municipalităţii Primăria plăteşte anual chirii în valoare de 275.000 euro, echivalentul a 1,2 milioane lei, pentru a asigura unităţilor de învăţământ spaţiul necesar desfăşurării activităţii în bune condiţii. Suma este egală cu bugetul alocat reparaţiilor curente la un număr de 85 de şcoli şi grădiniţe de pe raza municipiului în pregătirea anului şcolar 2012 - 2013.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
in toata tara
in toata tara se intampla acelasi lucru.primariile platesc bani grei pentru chiria imobilelor unde functioneaza scoli, spitale, muzee etc. trebuie sa se gaseasca o solutie pentru a construi cladiri noi.sa-i vad pe proprietari cum isi vor intretine cladirile
Postat 19 Iulie 2012, 11:53 de danezu
@carp iii
Esti foarte bine informat ! Se pare ca "gibon" esti tu care mananci * pe forum dupa ce musti mana care te hraneste! Intuiesc ca ai ceva venituri din primarie, din partea "verde" a acesteia si-apoi vii sa ne intoxici... De ce n-a rezovat RoziKa nimic in cei 8 ani si mai bine ?
Postat 18 Iulie 2012, 08:10 de marinela
Anunţ important !
Schimb lucrare de realizare a unui sens giratoriu cu preluare de trei străzi care nu s-au intersectat decât ocazional, cu lucrare similară, ca preţ, de ridicare a unei grădiniţe pentru toţi etnicii maghiari.
Postat 17 Iulie 2012, 21:20 de Carp III
Vrăjeală de gibon
Poveşti de pustă ... Iniţial, în sânul maghiarimii romano-catolice, s-a discutat despre o chirie 'gratis', plus ceva bani de mobilier nou de la bugetul local, pentru menţinerea la standardele dorite a acestei şcoli eminamente maghiare. După care, s-a negociat un vot în consiliul local, pentru o listă de nevoi a bolovanului, la schimb şi cu ceva chirie în plus fa'ţă de ce era 'gratis'. Aşa cumpără gibonul voturi, de la maghiari, pe banii orădenilor.
Postat 17 Iulie 2012, 21:14 de Carp III
BOLOJAN
Absolut revoltator !!! Cum adica daca "o scoala romaneasca a fost mutata ( economic ) sa fie mutata si una maghiara " . Domnilor de la Episcopia Romano-Catolica , doriti cumva o cladire noua pentru liceul asta de 2 bani ???? Sau reduceati chiria si in cazul C.E "P.Cosma " daca avea un nume maghiar??? Ce plm are episcopul cu chiria, sa isi vada de biserica , mai nou negiciaza si contracte a?? AAA si ce are premierul UNGARIEI ??? sa stea acolo la el in tara si sa faca curat in curtea lui !! VRETI AUTONOMIE ?? MERGETI DRACU IN UNGARIA !!!! Mi-as pl in voi , VORBITI IN ROMANA CA TRAITZI IN ROMANIA !! OAMENI FARA TZARA CE SUNTETI !! ASA MERITATI DACA VA AJUNS SI IN CAZUL COLEGIULUI ECONOMIC
Postat 17 Iulie 2012, 18:14 de BRAVO BOLOJAN !!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON