URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
18 Aprilie 2013, 17:55

Comisia Zonală pentru Monumente Istorice, cu sediul la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă până acum orădenii trebuiau să meargă până la Cluj pentru a obţine acordul de a interveni într-o clădire monument istoric, de acum înainte nu va mai fi aşa. Ministerul Culturii a publicat în Monitorul Oficial ordinul porivit căruia Comisia Zonală nr. 6 pentru Monumentele Istorice are centrul la Oradea, pentru judeţele Bihor, Arad şi Satu Mare. Comisia are termen să se organizeze în 30 de zile, urmând ca pe 15 mai să fie funcţională.

"Comisia va avea 9 membri, dintre care 3 de drept, arhitecţii şefi ai celor trei judeţe (în cazul judeţului nostru Maria Şimon), şi urmează să fie stabiliţi ceilalţi 6 membri. Va fi stabilit un preşedinte, prin ordin de ministru, iar secretar, fără drept de vot, voi fi eu", a declarat joi pentru BIHOREANUL Lucian Silaghi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bihor.

Acesta a spus că Oradea a ajuns centrul comisiei zonale în urma unei reorganizări a acestor comisii, până acum oraşul de pe Criş fiind arondat Comisiei nr. 8, care funcţonează la Cluj. Astfel, cei care au de făcut lucrări la clădirile monunent sau la orice clădire cuprinsă în centrul istoric nu mai trebuie să ia drumul de Cluj.

"Marele avantaj este că membrii comisiei se vor exprima în cunoştinţă de cauză. Va putea fi făcută facil deplasarea în cazul în care vor fi nelămuriri. În plus, având în vedere că volumul de muncă va fi mai mic ca la Cluj, toata dosarele se vor analiza cu mai multă rigurozitate", a mai spus Lucian Silaghi.

Comisiile zonale ale monumentelor istorice funcţionează ca organisme ştiinţifice de specialitate descentralizate ale Comisiei Naţionale, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul protejării monumentelor istorice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
monument?
Cine işi va spune opiniile in această comisie? In Oradea sunt atâtea personalităţi in domeniu ca la Cluj? "Personajele" de la marea facultate de arhitectură, mai mult ingineri constructori cu câtă competenţă se pot pronunţa pe clădiri monument? Până şi secretarul comisiei este un ingineraş de.... păduri!!! Primarul oare nu a dorit comisia la Oradea ca să-i manipuleze mai uşor pe aceşti yes-meni care vor doar să işi păstreze funcţiile? La urma urmei primarul vrea să dicteze, dar oare competenţele şi gusturile lui in materie de artă şi arhitectură nu vor da o tentă de kitch pe viitor? Primaria are in functia de arhitect-sef un inginer constructor, la Consiliul Judeţean arhitect-şef e tot inginer constructor, pe acest tip de competente se bazează primarul, deci totul se reduce la influenta pe care vrea s-o exercite primarul, care se pare că nu e de acord cu profesioniştii adevăraţi din domeniu, vrea să fie doar el decidentul, intr+un domeniu pe care se pare că nu il stăpâneşte.
Postat 21 Aprilie 2013, 10:18 de codru
asteptari
felicitari pentru initiativa de a fi mai aproape de necesitati. Mare nevoie avem de aceasta comisie la CAREi unde lucrarile din jurul Monumentului Ostasului roman il pun in pericol.Firma Marconst lucreaza pe langa el fara sa il protejeze si deja au inceput fisurile!!!! E Revoltator ce se intampla,dupa ce ca de sarbatori si-au batut joc de ansambu monumental si l-au folosit pe post de suport de luminite kitchoase! Cladiri monument se renoveaza de maghiari in oras fara nicio aprobare numai cu avizul primarului !!!! Oare UDMR e scutit de respectarea legii in Romania???Cine protejeaza monumentele de la Carei?
Postat 20 Aprilie 2013, 21:37 de careianu
am revenit spre a va binedispune
Este recomandat ca locul in care comisia isi desfasoara activitatea in plen,sa nu fie dispus in apropierea cimitirului municipal sau in biroul de lucru al unui membru.Insemnul specific va fi afisat la vedere,cu albastru in stanga.In spatiul de lucru se vor gasi obligatoriu un numar de scaune cel putin egal cu al participantilor la analizele documentatiilor tehnice supuse avizarilor..Schimburile de experienta,excursiile de documentare in tara si strainatate etc.cu participarea unor membri ai comisiei, vor avea loc in cele 30 de zile premergatoare datei de intrunire a comisiei,astfel incat activitatea sa se desfasoare in plen.La 3 absente nemotivate la comisie,ministrul culturii va ordona sa le multumiti ptr.serviciile aduse.
Postat 19 Aprilie 2013, 16:31 de tamas
felicitari domnule director
O realizare de-a dreptul exceptionala.Sper ca cei 9 membri ai comisiei zonale sa nu preia naravurile celor de la Cluj si arhitectii autorizati sa se deplaseze de 15 ori,in cea de-a 3-a zi de joi din luna la Oradea,unde sa li se explice ca nu li se acorda avizul, intrucat nu se inchide triunghiul la sarpanta istorica.Este foarte important ca cei 9 sa vorbeasca aceeasi limba si anume limba textelor de lege care reglementeaza domeniul si nu a punctelor de vedere exprimate cu ochii intorsi peste cap, spre a convinge interlocutorii ca sunt patrunsi de importanta misiei pe care o au si isi cunosc meseria pe dinafara.Sta in puterea dvs.domnule director Silaghi,ca secretar al comisiei, sa faceti acest lucru si sunt convins ca o veti face.Inca o data felicitari ptr.initiativa,cu siguranta va apartine si cat mai multe avize ptr, reabilitarea cladirilor- monument si punerea in valoare a valentelor arhitectonice ale acestora.
Postat 19 Aprilie 2013, 10:08 de emody
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON