Judecătoarea Maria Galeş, de la Curtea de Apel Oradea, cea despre care BIHOREANUL a scris că are o sentinţă definitivă şi irevocabilă că a colaborat cu Securitatea, va fi cercetată penal de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi disciplinar de Inspecţia Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul? Deşi judecătoarea a dat, în trecut, o declaraţie pe propria răspundere că nu a colaborat în niciun fel cu Securitatea, decizia Curţii Supreme a demonstrat, de curând, contrariul.
"În măsura existenţei unor neconcordanţe între cele declarate de un magistrat în condiţiile art.6, alin.1, din Legea 303/2004 (privind statutul magistratului - n.r) şi hotărârea irevocabilă de constatare a calităţii de colaborator cu Securitatea, Consiliul Superior al Magistraturii poate sesiza organele de urmărire penală pentru luarea măsurilor corespunzătoare", se arată într-un răspuns transmis, la solicitarea ziarului, de către Biroul de Presă al CSM.
Articolul de lege face referire la declaraţia pe care magistraţii trebuie să o dea, pe proprie răspundere şi sub incidenţa legii penale, că nu au colaborat în niciun fel cu fosta poliţie politică. Or, în condiţiile existenţei sentinţei definitive, cea a judecătoarei Maria Galeş s-a dovedit falsă.
Aşa cum ziarul nostru a mai scris, în luna iunie Curtea Supremă a respins - printr-o sentinţă irevocabilă - recursul declarat de magistrată împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti potrivit căreia Galeş a fost colaboratoare a Securităţii timp de 9 ani.
Potrivit documentelor Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) aflate la dosar, Galeş, născută Popanton, a furnizat în perioada 1978-1987 informaţii care au afectat vieţile celor pe care i-a "turnat", îngrădindu-le atât dreptul la viaţa privată, cât şi la libera exprimare.
"Faţă de aspectele semnalate de dumneavoastră (n.r. - de către BIHOREANUL), în ceea ce o priveşte pe doamna Galeş Maria s-a decis sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru luarea măsurilor care se impun, precum şi sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se efectua verificări privind condiţia bunei reputaţii", mai arată CSM în răspuns.
Reporterul a încercat să o contacteze din nou pe magistrată, însă fără succes, aceasta transmiţând prin reprezentanţi ai Biroului de Presă al Curţii de Apel Oradea că nu doreşte să facă niciun comentariu.
Potrivit legii, colaboratorii sau lucrătorii securităţii ajunşi judecători sau procurori nu mai pot fi numiţi în funcţii de conducere. Totuşi, Galeş s-ar putea alege cu dosar penal pentru fals în declaraţii, iar dacă va fi condamnată şi-ar putea pierde funcţia.
Citiţi mai multe despre acest subiect în articolul: La mâna turnătorilor: O judecătoare dovedită că a colaborat cu Securitatea rămâne în funcţie la Curtea de Apel Oradea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.