„Plăcuţa aceasta a mai fost pe clădirea Primăriei. Practic, acum a fost pusă la loc. Codul pe care îl vedeţi (BH IImA01085 - n.r.) este stabilit prin legea monumentelor istorice şi este şi o obligaţie legală de a-l afişa", a declarat Lupşea.
Potrivit acesteia, plăcuţa a existat la un moment dat pe clădirea municipalităţii, dar, când s-a renovat, la sfârşitul anilor ‘90, nu a mai fost pusă la loc.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia zilei de 20 aprilie, când se împlinesc 93 de ani de la Eliberarea Oradiei.
„Activitatea privind inscripţionarea monumentelor istorice din Oradea şi judeţul Bihor se desfăşoară începând cu anul 2008, costurile acesteia fiind suportate din bugetul local, prin Proiectul de finanţare a activităţilor fundaţiei", arată un comunicat din partea municipalităţii.
Inscripţionarea monumentelor are la bază Ordinul 2237/2004 emis de Ministerul Culturii şi Cultelor, care precizează că „însemnul distinctiv care atestă regimul juridic de monument istoric înscris în Lista patrimoniului mondial, în vederea protejării sale în timp de pace sau de conflict armat, este simbolul grafic aprobat de Convenţia Internaţională UNESCO în anul 1978, protejat conform legislaţiei internaţionale şi asociat cu înscrisul în limba română şi în două limbi de circulaţie internaţională".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.