URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Noiembrie 2011, 17:46

CFR a "tăiat" câteva trepte ale pasarelei de la Gară pentru a împiedica accesul pietonilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CFR a demontat luni câteva trepte ale pasarelei din spatele Gării, pentru a împiedica traversarea, considerând că reprezintă un pericol pentru pietoni.

Pentru a evita demolarea acesteia completă a acesteia, locuitorii zonei Ecaterina Teodoroiu au strâns semnături pentru o petiţie, pe care o vor depune la Primărie, deşi pasarela se află în proprietatea Căilor Ferate Române.

"S-au adunat 507 semnături de la locatarii din zonă, care au cerut două lucruri: ca Primăria să preia de la CFR pasarela şi apoi să o reabiliteze astfel încât să nu prezinte pericol pentru cei care doresc să o folosească", a declarat BIHOREANULUI Csomortanyi Istvan, preşedintele filialei Oradea a Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania (ATMT), un militant pentru păstrarea pasarelei.

Problema a fost abordată şi de Mişcarea Verzilor Democrat Agrarieni Bihor, care, printr-un comunicat de presă, trage un semnal de alarmă referitor la "tăierea" podului. "Orădenii din zona Gării Centrale consideră că această pasarelă este utilă şi reprezintă un obiect de arhitectură care nu trebuie distrus şi nici mutat din peisajul urban al Gării Centrale. Oamenii doresc ca acesta pasarelă să fie consolidată şi trecută între obiectele de patrimoniu ale oraşului", se arată în comunicatul MVDA.

Decizia de demolare a pasarelei de peste căile ferate a stârnit rumoare în ultimele luni, printre cei mai importanţi activişti pentru menţinerea ei numărându-se ATMT. Asociaţia susţine că pasarela, construită la începutul secolului XX, este un monument de arhitectură şi nu ar trebui demolată. În anii '70, aici s-au filmat câteva scene din cunoscutul film "Pistruiatul".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pasarela
multi oradeni au venit cu copii pe pasarela sa vada trenurile si doar 500 au semnat petitia ?. eu cred ca daca oradenii ar sti unde si cand se poate semna ar fi mult mai multi care nu vor sa fie daramata pasarela. eu sunt una care vrea sa semneze
Postat 09 Noiembrie 2011, 14:01 de anda
Romanul si autogenul
Din pacate multe obiecte de arta au ajuns la fier vechi. Pasarela este un ghimpe in ochii CFR-ului deoarece in fiecare iarna trebuia sa il curete de zapada, treaba pe care nu il facea nimeni. Ar fi un lucru frumos daca s-ar remonta si ceasul imens care impodobea oarecand aceasta pasarela. Dar dupa cum stim cu totii e mai usor sa bagi autogenul in fier si bani in "jeb" decat sa consumi cateva cutii de elecrozi si cateva bidoane de vopsea.
Postat 08 Noiembrie 2011, 18:01 de Emil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON