URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 August 2013, 17:42

Centrul de Transfuzii, în deficit de sânge din grupele negative. Orădenii sunt invitaţi să doneze

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De sâmbăta trecută, Centrul de Transfuzii Sanguine din Oradea înregistrează un deficit de sânge din grupele negative 0, A şi B, motiv pentru care îi roagă pe orădenii care au aceste grupe de sânge cu RH negativ să doneze.

"De sâmbătă am fost nevoiţi să apelăm la ajutorul colegilor de la Centrul de Transfuzii din Arad pentru a onora comenzile spitalelor din Bihor pentru aceste grupe de sânge, deoarece nu am făcut faţă unor patologii de genul celor determinate de accidente rutiere, afecţiuni oncologice şi anemii severe cauzate de afecţiuni digestive", a declarat marţi pentru BIHOREANUL directorul Centrului de Transfuzii din Oradea, dr. Ligia Burtă.

Potrivit acesteia, "a fost pentru prima oară în acest an când a trebuit să cerem ajutor din alte judeţe".

Din cauza deficitului de sânge din grupele negative, la Spitalul Judeţean ar putea fi amânate unele intervenţii chirurgicale ne-urgente, a declarat şi managerul acestei unităţi, dr. Gheorghe Carp.

Pentru o operaţie de complexitate peste medie, pacientului îi este necesară o cantitate de sânge de circa 1-3 litri, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de câte 6-8 donatori.

"Facem un apel la populaţia Oradiei să se prezinte la noi pentru a dona sânge, mai ales din grupele 0, A şi B cu RH negativ, dar nu numai", spune şefa Centrului de Transfuzii, dr. Ligia Burtă.

Pentru a fi acceptat, donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, să aibă o greutate de cel puţin 60 de kilograme (indiferent de statură) şi, fireşte, să aibă o stare de sănătate bună.

În România, donatorii primesc în schimbul sângelui recoltat tichete de masă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Doresc sa donez
Am donat in trecut si vreau sa o fac din nou. Fac un apel la management-ul centrului - programul de lucru este inadecvat pentru un donator sanatos, care in majoritatea cazurilor are o activitate profesionala. Chiar daca legea acorda o zi libera pentru donatori, NU TOTI au posibilitatea sa lipseasca de la locul de munca. Extindeti programul si dupa-masa sau gasiti o varianta de a deschide centrul si sambata, in cadrul unui program scurt. Veti fi surprinsi ca donarea va creste exponential!
Postat 08 August 2013, 12:54 de Donator
MERCENARI LEGALIZAT :)))
toti vad in X ceva ca un EROU dar el de faot e un criminal cu gene mai puternice :)))) si restul cobai sa l intretina in a si dezvolta abilitatea de a ucide. Nu exista prostime exista deficiente ingene in ce priveste instinctul primar.BIRUL GENETIC !
Postat 08 August 2013, 11:09 de :)))))
Apel
Fac apel inca o data la autoritati si personal la d-na Burta sa ne spuna si noua muritorii de rand cum putem dona daca noi lucram de la 7.30 la 17 si programul dansilor este de la 8.30 la 15.30????? Cum cand imi iau zi libera pt asta mi se raspunde dupa 2 ore de stat la coada ca nu pot dona ca nu am carnet????? Va rog din suflet sa ne lamuriti. Mentionez ca am grupa A2 negativ si mi-ar fi prins bine nu o data acele tichete. Multumesc anticipat.
Postat 07 August 2013, 19:07 de Jokeman
in final ne ucid cu atatea donati fortate !!!
sa va doneze porcimea care se imbuiba , nu mai donati nimic decat intre rude, sanbagele inseaman viata nu ajut sa faca fisa politica si sa sustraga banul public , in final ne ucid cu atatea donati fortate !!! La rude donez , atat in rest sa va doneze politicieni daca au sange bun :)))))) si nu cu infectie si droguri, de aici ni se trag nenorocirile in lant..
Postat 06 August 2013, 18:19 de in final ne ucid cu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON