URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Ianuarie 2014, 18:30

Cel mai mare ajutor de şomaj în Bihor: 1.800 lei lunar pentru un fost şef de resurse umane

În total, în 2013 în Bihor au fost înregistraţi 10.288 de şomeri, din care 4.414 femei, din care 5.039 indemnizaţi, ceea ce înseamnă că judeţul a avut o rată a şomajului de 3,67%, mai mică decât în anul precedent, când procentul era de 4,28%.

"Bihorul este pe locul VI în ţară în clasamentul celor mai puţini şomeri", a declarat Bekesi Csaba, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, într-o conferinţă de presă susţinută marţi.

Un fost director de resurse umane de la o firmă locală a fost cel care a încasat cea mai mare indemnizaţie de şomaj în cursul anului trecut: 1.800 lei pe lună. "Următoarea indemnizaţie mare a fost plătită unui fost angajat din domeniul financiar-bancar", a precizat Bekesi.

Şomeri în statistici

Potrivit conducerii AJOFM Bihor, o problemă e ponderea mare a şomerilor tineri, anul trecut fiind cuprinşi în evidenţe 2.278 şomeri sub 25 ani, adică 22% din numărul total al celor fără un loc de muncă. Totuşi, cea mai mare pondere în rândul şomerilor, 52% din total, o reprezintă persoanele între 30 şi 49 de ani.

O treime din şomerii bihoreni sunt absolvenţi de studii primare, în timp ce o zecime au absolvit studii superioare.

AJOFM Bihor a reuşit anul trecut să încadreze pe piaţa muncii 7.303 şomeri, precum şi 334 de proaspăt absolvenţi.

Interesant este că prea puţini şomeri au participat la bursele de locuri de muncă, iar şi mai puţini s-au angajat. Mai precis, doar 26% din locurile de muncă anunţate ca fiind libere la aceste evenimente au şi fost ocupate.

Reuşite şi nereuşite

AJOFM Bihor a reuşit ca în 2013 să dubleze numărul persoanelor angajate în localităţi aflate la distanţe de 50 kilometri de cele de domiciliu, de la 5 la 10 persoane, cei în cauză încasând astfel prime speciale de câte 1.000 lei. Alte 34 persoane s-au angajat schimbându-şi localitatea de domiciliu, motiv pentru care au primit de la AJOFM câte o primă de 3.500 lei.

Nereuşita instituţiei în anul trecut este, potrivit conducerii, că n-a reuşit să încadreze pe piaţa muncii decât un singur şomer care mai avea 3 ani până la pensionare. Pe de altă parte, 36 de bihoreni şi-au găsit prin AJOFM locuri de muncă în străinătate, cei mai mulţi, 19 la număr, fiind angajaţi în Danemarca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
idioti
Cine a platit contributia.. voi de la biboreani????
Postat 22 Ianuarie 2014, 01:37 de prins
Bekesi Csaba e de la PSD sau de la PNL?
Sau e in pregatire UDMR in loc de PNL?
Postat 21 Ianuarie 2014, 19:13 de Lamp
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7308 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON