URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
09 Aprilie 2013, 16:56

Ce mai beau bihorenii: "cocktailuri" din lichid de parbriz, antigel, lichid de frâne şi alcool sanitar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a anunţat că în Bihor are loc o "explozie" a cazurilor de intoxicări letale cu combinaţii alcoolice din diferite substanţe extrem de nocive, precum alcoolul sanitar cu lichid de frâne, lichid de parbriz şi antigel. De la începutul anului şi până în prezent, 19 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte două vederea şi funcţiile renale din cauza consumului de asemenea combinaţii de alcool metilic.

"Până în această săptămână am înregistrat 21 de cazuri de intoxicaţii cu cocktailuri din alcool metilic, lichid de frână, lichid de parbriz şi alcool sanitar, în urma cărora 19 persoane au decedat, iar altele două, care de peste o lună încă sunt internate la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, au rămas cu cecitate (n.r. - orbire) şi cu grave insuficienţe renale, care le vor face dependente de dializă pentru tot restul vieţii", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul general al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

"Despre toate aceste cazuri am fost anunţaţi de către colegii de la Ambulanţă care duceau pacienţii intoxicaţi la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean, şi am făcut anchete retrospective pentru a afla natura substanţelor care au provocat intoxicaţiile. Conform declaraţiilor supravieţuitorilor şi familiilor, a fost vorba despre cocktailuri de alcool sanitar, nealimentar, cu lichid de frâne, antigel şi lichid de parbriz", a spus dr. Zoia Bitea, director adjunct al DSP Bihor.

Potrivit acesteia, din cele 21 de persoane intoxicate, 16 erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 85 de ani, dintre care 14 au murit în spital, la scurt timp după internare, iar cinci la domiciliu, înainte ca medicii să poată interveni pentru salvarea lor.

"Ceea ce e îngrijorător este că toate cazurile s-au înregistrat în urma unor consumuri colective, iar persoanele care s-au intoxicat sunt din tot judeţul, ceea ce înseamnă că ne aflăm în faţa unui obicei de consum tot mai răspândit", a spus dr. Zoia Bitea.

Aceasta a adăugat că asemenea intoxicaţii au costuri sociale foarte mari pentru familiile pacienţilor, dar şi costuri financiare considerabile pentru Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, unde cei doi supravieţuitori ai unor asemenea intoxicaţii continuă să fie internaţi de mai bine de o lună.

"Doi pacienţi stau în Spitalul Judeţean, în stare gravă, din 8 şi 9 martie, intervenţiile medicale pentru salvarea lor costând câte 5.900 lei, fără a pune la socoteală şi costul analizelor toxicologice speciale care s-au făcut. În plus, cei doi pacienţi vor avea nevoie de îngrijiri pentru tot restul vieţii, din cauza cecităţii şi insuficienţei renale severe", a mai spus Dr. Zoia Bitea.

Conform spuselor directorului adjunct al DSP, în cursul anilor trecuţi, în Bihor nu s-a înregistrat niciun caz de intoxicaţie letală cu combinaţii de alcool metilic conţinând lichid de parbriz, antigel ori lichid de frâne.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Şocant: Trei bărbaţi morţi şi încă doi în stare gravă, după ce s-au "ospătat" cu spirt sanitar de Ziua Femeii"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON