URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
04 Octombrie 2011, 18:52

CAS, un "cap în gură" dentiştilor: le-a scăzut plafoanele lunare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea filialei Bihor a Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în curând dentiştii care au contracte cu CAS s-ar putea să nu mai poată furniza servicii.

Ori, ori

Motivele principale sunt două, a spus preşedintele organizaţiei, dr. Vlad Deac. Potrivit acestuia medicii sunt nemulţumiţi, pe de o parte, din cauză că CAS a impus stomatologilor tarife subevaluate pentru toate serviciile oferite pacienţilor, rămase la nivelul anului 2008, care nu acoperă nici măcar cheltuielile cu materialele, iar pe de altă parte, din cuantumul prevăzut pentru fiecare manoperă CAS decontează doar 40%, nepermiţând ca diferenţa să fie percepută de la pacienţi.

"Dacă, de pildă, o obturaţie costă 100 de lei, CAS fixează tariful la doar 17 lei, din care nouă ne decontează doar 7 lei. Există şi servicii prevăzute în lista contractată cu CAS care costă mai mult decât suma decontabilă. De exemplu, sunt cabinete care primesc doar 500 de lei pe lună de la CAS, dar sunt obligate să facă o proteză cu 650 de lei. Nemaivorbind că valoarea reală a unei proteze este mai mare, nici nu putem încasa banii în rate ca să ocolim faptul că preţul e peste plafonul primit de la CAS", a exemplificat dr. Deac.

Preşedintele filialei AMSPP a mai spus că valoarea scăzută a plafoanelor lunare oferite de CAS medicilor stomatologi, adăugată birocraţiei excesive, explică motivul pentru care doar o foarte mică parte din aceştia mai sunt interesaţi să încheie contracte cu CAS. "Din peste 700 de stomatologi, câţi sunt în Bihor, cel mult 200 au încheiat contracte cu CAS", a spus dr. Deac, precizând că este vorba mai ales de medici tineri, aflaţi la început de carieră, pentru care contează fiecare leu.

Problema este, însă, că şi aceste sume au fost înjumătăţite în luna august. "Până acum, în funcţie de specializare, de existenţa sau nu a unei asistente şi de alte criterii, un cabinet putea primi de la CAS un plafon între 500 şi 1.200 lei lunar. În august, reprezentanţii CAS au chemat medicii şi i-au anunţat că, din lipsă de fonduri, plafoanele se înjumătăţesc şi că cine vrea să semneze acte adiţionale la contracte bine, cine nu i se reziliează contractul. Problema nu este una specifică judeţului Bihor, ci generalizată la nivelul întregii ţări", a mai spus dr. Deac.

"Chiar şi la valoarea anterioară a plafoanelor, abia puteam asigura o plombare la 4-6 pacienţi într-o lună. Acum n-o să mai putem nici atât", l-a completat pe Deac şi dr. Adina Ţucudean, coordonator al Departamentului Asigurări al Colegiului Medicilor Dentişti.

Birocraţie scumpă

Pe lângă problema plafoanelor lunare înjumătăţite, dr. Ţucudean a afirmat că o povară tot mai mare pentru stomatologi este birocraţia excesivă şi costisitoare impusă de CAS.

"Pentru a putea să faci contract cu CAS, cabinetul trebuie evaluat, chiar dacă deja a fost evaluat şi de Direcţia de Sănătate Publică, care e tot o instituţie a statului, şi de Colegiul Medicilor. Dar evaluarea CAS costă. Fiecare cabinet trebuie să achite pentru această evaluare, care se face tot la doi ani, câte 1.000 de lei dacă se află la oraş şi 500 de lei dacă e în mediul rural", a spus doctoriţa.

Ţucudean afirmă că, pe de o parte, evaluarea CAS nu mai e necesară de vreme ce se suprapune peste cea a DSP, căci asta înseamnă că CAS nu recunoaşte autoritatea şi competenţa unei structuri a Ministerului Sănătăţii, iar pe de altă parte această evaluare are o singură menire, cea de a scoate bani din buzunarele medicilor. "Banii trebuie să-i dăm sub pretextul că inspectorii CAS trebuie să-şi acopere cheltuielile de deplasare şi diurnele, deşi aceste evaluări nu sunt necesare. Mai bine aceşti bani, dacă tot ne sunt luaţi, ar merge pentru creşterea plafoanelor pentru serviciile medicale oferite asiguraţilor", a spus dr. Ţucudean.

În plus, a adăugat medicul, CAS pune medicii pe drumuri şi în fiecare lună, obligându-i să stea la cozi imense pentru depunerea rapoartelor de decontare. "E curată batjocură să stai la trei cozi, la trei ghişee, pentru a depune un raport", a spus dr. Deac.

Date fiind nemulţumirile medicilor stomatologi, care sunt prezumaţi automat, adesea fără temei, că "au destui bani", AMSPP intenţionează să adreseze un memoriu noului ministru al Sănătăţii, pentru a-i cere să oblige CAS la simplificarea sistemului şi la echilibrarea alocaţiilor oferite pentru servicii stomatologice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sa stai la coada e rusine?
CICA SA STAI LA COADA E RUSINE; DAR AMARATII DE OAMENI CE S-AU CHINUIT SA ADUNE BANI SA LE FACETI DINTII SI IN 2-3 ANI AU RAMAS FARA EI(DIN CAUZA CALITATII PROASTE A MATERIALULUI SI A LIPSEI DE EXPERIENTA), ORICUM NU EXISTA LA TOTI PRIVATII ASTIA NICI O GARANTIE, TOTI LUCREAZA CU BANI LA NEGRU, FARA FACTURA - PE EI DE CE NU-I VERIFICA NIMENI?
Postat 05 Octombrie 2011, 22:56 de kl
hotii
N-ar trebui sa primeasca nimic! Nici o consultatie nu se face gratuit! Stie cineva un serviciu gratuit (adica platit de asigurare) in Oradea? Daca sunt privati sa plateasca impozite catre stat nu sa ia banii de la el!
Postat 05 Octombrie 2011, 08:53 de Lucica
jik le spune bine
deja sunt dentisti la tot pasul....mai multi decat locuitori....vai si amar
Postat 04 Octombrie 2011, 22:00 de radu
nici nu merita
nici aia nu-i merita - sa se descurce , doar sunt privati - nu merita din cauza lipsei de calitate ce ofera si garantie - in ultimii 5 ani, din familia mea, parintii , socrii etc toti si-au facut dintii la dentisti si doar la 3-4 ani probleme ca le cad dinti etc. - unii din acesti dentisti profesori la universitate - RUSINE (AM FOST LA 3 IN TOTAL)
Postat 04 Octombrie 2011, 21:30 de jik
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON