URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
08 August 2012, 18:14

Cartierul Nufărul se va încălzi din 2014 pe apă geotermală printr-un proiect european

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cartierul Nufărul I va trece de pe încălzirea pe cărbune pe încălzirea pe apă geotermală. Primarul Ilie Bolojan a semnat, luni, la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din Bucureşti, contractul de finanţare pentru proiectul privind "valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură şi gaze naturale, pentru producerea agentului termic de încălzire şi preparare a apei calde de consum la consumatorii cartierului Nufărul I - Oradea".

Elaborat şi depus spre finanţare încă din 2010 de către Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, proiectul vizează înlocuirea energiei termice provenite din cărbune pentru încălzirea apartamentelor orădenilor din cartierul Nufărul şi prepararea apei calde menajere cu energie geotermală provenite din forajele de mare adâncime.

Întrucât apa geotermală asigură doar 86% din necesarul de energie termică a celor 13.500 de orădeni care locuiesc în zonă, producţia de energie termică va fi suplimentată cu ajutorul unui cazan pe gaz.

În cadrul proiectului va fi construită o staţie termică geotermală echipată cu schimbătoare de căldură în plăci, pompe de căldură şi boilere pe gaz, se va înlocui actuala reţea de transport agent primar şi apa geotermală cu o reţea nouă preizolată şi se vor adapta punctele termice actuale la noul agent termic primar cu module puncte termice automatizate.

Pentru protejarea zăcământului de apă geotermală de sub oraş investiţia vizează inclusiv realizarea primului foraj pentru reinjecţia în sol a apei geotermale folosite la încălzirea cartierului.

"În cel mult o lună de zile vom demara licitaţia pentru realizarea proiectului tehnic urmând ca la începutul primăverii să putem demara deja lucrările propriu-zise", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 64,7, cu TVA inclus, din care contribuţia municipalităţii este de 1,4 milioane lei, diferenţa urmând a fi acoperită din fonduri structurale. Termenul de implementare a proiectului este de 27 de luni de la data semnării contractului ceea ce înseamnă că începând din anul 2014 sistemul ar trebui să fie deja funcţional.

Citeşte pe aceaşi temă şi "Adio, CET!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
DE CITIT SI DE PRICEPUT sau MATEMATICA E COMPLICATA?!
@unu In articol zice asa "Valoarea totală a proiectului se ridică la 64,7, cu TVA inclus, din care contribuţia municipalităţii este de 1,4 milioane lei, diferenţa urmând a fi acoperită din fonduri structurale. " DECI din banii ORADENILOR SE VA PLATI DOAR 1,milioane de lei la un curs de 4,6 RON/ EUR rezulta 304350 EURO deci 300 mii de euro atat. Complicat de calculat?
Postat 10 August 2012, 13:17 de Adi Oradeanul
Sorbonel cu diplomel
........Daca apuca Nea Nicolaie Ceausescu niscavai ani ,Oradea era pe geotermala ,Nu numai la 7Km de noi,, dar deh la rosu ,alb,verde se poate dar la rosu,galben,albastru NU se poate , dece caci din combinatiile de culori aici in orasul minunat ,nu reiese verde ,asa ca geotermala pentru toti da cu virgule la calcule . Ehhh la noi soarele rasare doar daca-l platesti , dar aritmetica e grea. Ia vedeti apropiatul Domnului Primar ,cinei oare sau cine a fost ,,,exx dir gaz vest,,,,COMENTARII CEVA ??? , sau asa una mica ! = firme capusa de contorizare si calcul a calduri . ..de cind ma stiu sau tot schimbat,calculele la cadura termica ,ba pe suprafata de locuit ,ba pe numar de persoane ,ba si pe suprafata si pe persoane ,,,si tot felul de combinatii ... DECE OARE ??? ....LA GEOTERMALA NU PREA SE POATE FURA ( adica doar de un corn cu lapte ) dar la gaz pretul urca ,mai ingheata gazul in conducta ,sau APA DIN GAZ , cred ca am sa-mi caut profesorul de fizica sa-mi mai explice o data fenomenul apa in gaz (vedeti la buteliii )....ca pe aritmetica dejeaba i-l voi intreba ca nu stie sau scuzati ,nu stie din engleza sa traduca ,dar are studii in Franta , In ce limba oare o fi studiat ??? Sau es
Postat 10 August 2012, 08:11 de aritmetica
@adi oradeanul
de unde zici tu ca 300k eur/cartier cand in articol zice de 64 milioane?! iar apoi, sustinatorii cet`ului exclusiv pe gaz, au inceput sustinerea de 1 an, proiectul asta e facut in 2010, si chiar si prin acest proiect agentul termic din geotermal nu se amesteca cu ce e in cet, urmeaza inca o mini-centrala pe gaz ca sa sustina temperatura in nufarul. pretul va fi insa unitar, egal in tot orasul, iar ponderea geotermalului in oradea n`o sa treaca de 50% numa cand or fi in bihor mai multi vulcani decat in islanda.
Postat 10 August 2012, 00:14 de unu
Se poate
Bine Bolo! E greu de rezolvat atatea probleme in orasul asta in care inaintasii lui doar au zambit prin ziare, dar rand pe rand, Bolojan pune la punct lucrurile.
Postat 09 August 2012, 14:47 de Potre
Si pretul pt. Gca ?
Ca sa nu fie discriminare vor plati ca toti ceilalti abonati ai electrocentrale ! Asa devine si cet-ul ,,rentabil'' si gligor mai poate implementa un cuptor de facut floricele de porumb !
Postat 08 August 2012, 20:57 de pinonel
GEOTERMAL DA!
Deci se poate si pe geotermal. Sper ca vor citi si sustinatorii CET-ului exclusiv pe gaz precum si proiectantii studiului (care au lucrat pe gratis?!) ce sustineau necesitatea si eficienta exclusiva a unui CET pe gaz. Mintea de pe urma... Sper ca in decizii importante se va masura de mai multe ori si se va taia (=\"lua o decizie importanta\") doar o data. Poate si consultarea oradenilor prin referendum local nu ar strica (in decizii majore). Consilierii nostri dragi (toate culorile) sunt foarte grabiti - a se vedea cum aproba zeci de hotarari in 40 de minute (cate 2-4 hotarari pe minut, incluzand si votarea si numararea). SA NU MINIMIZAM SI FAPTUL CA ORADEA TREBUIE SA INVESTEASCA PENTRU INCALZIREA UNUI CARTIER INTREG DOAR 1,4 MILIOANE DE LEI (300.000 EURO) CAT IA SELINA PENTRU ASFALTAREA UNEI STRADUTE. ASA DA!!!
Postat 08 August 2012, 20:48 de Adi Oradeanul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON