Nu ai nevoie nici de aparate, nici de greutăţi, nici de un spaţiu de antrenament special amenajat. E nevoie doar de voinţă. "La fel ca atunci când vrei să devii puternic din punct de vedere psihic, nu ai nevoie decât de tine, atunci când vrei să îţi creşti puterea fizică nu ai nevoie decât de propriul tău corp", a declarat Harris Wallmen, antrenorul lotului naţional de Karate Kyokushin al României, joi, la Penitenciarul Oradea, cu ocazia lansării volumului "Antrenamentul condamnaţilor" de Paul Wade.
Cartea prezintă un sistem de antrenament constând în exerciţii fizice bazate pe propriul corp, perfecţionat de americanul Paul Wade de-a lungul celor două decenii de viaţă petrecute în cele mai dure penitenciare americane. Best-seller în SUA, volumul a fost publicat în România de editura orădeană Casa.
"Chiar dacă titlul cărţii poate sugera faptul că aceasta se adresează exclusiv persoanelor private de libertate, lucrurile nu stau aşa. Cartea poate constitui un ghid excelent pentru toţi cei care doresc să iasă din sală şi să înceapă un antrenament pe cont propriu, folosindu-se doar de greutatea propriului corp pentru a dobândi adevărata forţă şi un trup de invidiat", a spus Bokos Emese, coordonator de birou în cadrul editurii.
La evenimentul de joi au participat criticul de artă Ramona Novicov, care a vorbit despre importanţa exerciţiilor fizice pentru echilibrul fizic dar mai ales psihic al practicanţilor, indiferent că aceştia sunt încarceraţi sau în libertate, reprezentanţi ai Penitenciarului şi peste 30 de deţinuţi.
"Exerciţiile din această carte mă pot ajuta să îmi îmbunătăţesc puterea psihică. Noi, cei din penitenciar, avem foarte mult timp. Timpul acesta îl petrecem cu noi şi cu gândurile noastre şi asta nu ne ajută, dar antrenamentul da", a spus unul dintre puţinii deţinuţi care au apucat să răsfoiască paginile volumului.
De altfel, în ton cu evenimentul, lansarea de carte s-a încheiat cu un concurs de tracţiuni la bară la care au participat circa zece tineri. Locul întâi i-a revenit deţinutului Cristian Rostaş, care a reuşit să facă 20 de tracţiuni, urmat de Ovidiu Vlasin şi Zoltan Andor, cu câte 16 tracţiuni. Pentru a putea fi departajaţi cei doi au mai făcut o serie de tracţiuni în cadrul căreia Ovidiu a reuşit 14 iar Zoltan 13 repetări.
Cei trei finalişti au fost recompensaţi de organizatori cu diplome şi medalii. Dar adevăratul câştig îl constituie faptul că sunt puternici. Fizic şi psihic...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.