URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2013, 15:15

BERD a creditat Compania de Apă cu 5 milioane de euro, fără să oblige la scumpirea apei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de Apă Oradea a scos din bancă 5 milioane euro pentru cofinanţarea proiectului Aparegio. Viceprimarul Ovidiu Mureşan, directorul CAO, Ovidiu Gavra şi reprezentanţii BERD, Jean-Patrick Marquet, director pentru infrastructură municipală şi mediu, şi Vera Vlad, senior banker, au semnat miercuri la Primărie contractul de împrumut.

Potrivit directorului Companiei de Apă, Ovidiu Gavra, operatorul a încheiat contractul în condiţii financiare relaxate, datorită faptului că şi-a achitat toate obligaţiile financiare aferente contractelor încheiate anterior la termenele agreate.

Contractul se va derula pe o perioadă de 14 de ani, banii urmând să fie folosiţi pentru cofinanţarea proiectului Aparegio privind "extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor". La începutul anului, Consiliul Local a aprobat ca operatorul regional să se împrumute cu 8,2 milioane euro, dar ulterior suma a scăzut.

"Iniţial, programul a fost estimat la 83 milioane euro, sumă la care contribuţia companiei ar fi urmat să fie unde la 8,2 milioane euro, bani pe care i-am fi împrumutat de la BERD. Pentru că în urma licitaţiilor de atribuire a lucrărilor valoarea proiectului a coborât undeva la 60 milioane euro, şi contribuţia CAO s-a diminuat la 5 milioane euro", a declarat BIHOREANULUI Ovidiu Gavra.

Spre deosebire de creditele contractate anterior de către CAO, de această dată compania a reuşit să elimine din contractul cu banca obligativitatea majorării periodice a tarifelor de apă. Pentru a avea garanţia rambursării împrumutului, BERD şi-ar fi dorit o scumpire cu 6% a preţului la apă încă de anul acesta, însă până la urmă a renunţat.

"Mulţumim BERD că a acceptat renunţarea la condiţiile de creştere suplimentară a tarifelor la apă şi canalizare pe perioada împrumutului, astfel încât orădenii nu fie afectaţi de contractarea acestui împrumut pentru derularea proiectului Aparegio", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Operatorul regional a reuşit să convingă BERD să renunţe la această prevedere ca urmare a măsurilor de eficientizare a activităţii luate la începutul anului, care au cuprins inclusiv reduceri de personal.

În schimb, banca a condiţionat semnarea contractului cu încheierea unui contract de asistenţă tripartit asumat de CAO, municipalitate şi BERD. Cu alte cuvinte, Primăria va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că operatorul regional îşi respectă obligaţiile asumate.

"Municipiul Oradea are o dublă calitate în raport cu Compania de Apă Oradea, este acţionar majoritar deţinând 99% din capitalul social şi este membru ADI Aparegio, asociaţie care are calitatea de mandatar al municipiului în ceea ce priveşte contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare pe raza municipiului", a spus Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, prezent la semnarea contractului.

Deşi a scăpat de obligativitatea majorării periodice a tarifelor la apă, preţurile pentru serviciile de canalizare şi epurare vor fi actualizate, totuşi, cu rata inflaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
AFAR
dar dupa cum stim se va scumpi apa fie ca sunt obligati fie ca nu deoarece asa stim noi sa facem , sa tragem si pielea de pe cei buni-platnici.
Postat 14 Septembrie 2013, 10:51 de SS
Asta nu inseamna ca nu vor creste tarifele ...
... si inca nu putin, ca pana in 2018 va fi de trei ori mai mare ca acum ... dar noroc ca nu va mai fi primarul de acum ci unul mai indulgent cu inteligenta, eficienta si, la urma urmei, cu bunul simt.
Postat 12 Septembrie 2013, 12:41 de Hope
Pe ei, baieti !
La bani ma refer...
Postat 12 Septembrie 2013, 11:35 de anticomunistul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON