Patron şi administrator al mai multor firme, printre care şi Felicor, acţionar al firmei de taximetrie VIP, Călin Stana a fost arestat pe 18 iunie, în lipsă, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care au început urmărirea penală împotriva lui pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, a declarat, joi, pentru BIHOREANUL că, în calitate de administrator al SC Giadana Trading SRL din Oradea, Stana a cumpărat în vara anului 2008 materiale de construcţii în valoare de 429.195 lei de la SC Metalurgica Industrial SRL, pentru plata cărora a emis şase file cec fără disponibil în cont.
Totodată, afaceristul a emis file cec şi bilete la ordin în valoare totală de 456.116 lei, pentru încă trei firme din Tileagd şi Oradea, care au fost refuzate la plată din acelaşi motiv. "De asemenea, în cursul anului 2008, inculpatul a emis file cec şi bilete la ordin în valoare de 228.477 lei în favoarea a două societăţi comerciale din Timişoara şi Oradea, refuzate de asemenea la plată. Prejudiciul total cauzat celor şase părţi vătămate însumează 1.113.788 lei", a explicat procurorul Moţiu.
Călin Stana a mai fost trimis în judecată în decembrie 2009, de procurorii structurii centrale a DNA, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fiind acuzat că a aderat la o grupare care a indus în eroare opt societăţi de leasing şi a provocat un prejudiciu de aproape 10 milioane de euro.
Gruparea era condusă de patronii societăţii Rat Company Baia Mare, firmă care a vândut în acte 60 de concasoare, excavatoare şi buldo-excavatoare către diverse societăţi comerciale, prin leasing obţinut de la societăţile de specialitate înşelate. Utilajele au fost cumpărate de 22 de firme private, printre care şi SC Giadana Trading SRL, patronată de Stana. În realitate, societăţile finanţatoare erau induse în eroare, deoarece le era prezentat acelaşi utilaj de mai multe ori, într-un cadru tip «show-room», fiind înlocuite doar plăcuţele cu datele de identificare.
Călin Stana a intrat în atenţia opiniei publice în februarie 2009. Atunci el a provocat un scandal mediatic, după ce municipalitatea orădeană a anulat autorizaţia de dispecerat şi de funcţionare a firmei VIP Taxi, al cărei acţionar era.
Afaceristul a organizat proteste de stradă, maşinile VIP blocând toate parcările din faţa Primăriei, iar mai apoi a participat la mai multe emisiuni la OTV, unde l-a acuzat pe primarul Ilie Bolojan de dictatură şi abuz şi a dezvăluit că are o înregistrare în care oficiali ai Primăriei i-ar fi cerut mită pentru autorizarea activităţii de taximetrie.
Ulterior, Stana a depus o sesizare la DNA, acuzând un responsabil din cadrul Camerei Taximetriştilor Bihor, că i-ar fi cerut 2,8 miliarde de lei vechi pentru a rezolva diferendul firmei VIP cu autorităţile locale. Până în prezent, ancheta DNA nu s-a finalizat.
Citiţi pe această temă şi articolul "Fugar de 5 ani şi condamnat în lipsă la 14 ani de închisoare pentru înşelăciune, Călin Stana, acţionarul VIP Taxi, a fost prins!"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.