Oradea nu a mai văzut atâta puhoi de lume la un loc de la defilările comuniste de 23 august. Peste 10.000 de orădeni s-au înghesuit duminică în centrul oraşului pentru a participa la festivităţile de 1 Decembrie organizate de Instituţia Prefectului în colaborare cu municipalitatea şi Garnizoana Oradea.
Vremea bună, cu un soare blând şi cald, a încurajat orădenii ca după ieşirea de la slujba de duminică sau pur şi simplu înaintea prânzului în familie, să se îndrepte către piaţa centrală a oraşului. Adunată să vadă parada militară, mulţimea s-a întins de-a lungul şoselei din vecinătatea Bisericii cu Lună până dincolo de podul Ferdinand.
Celor din linia întâi...
Printre oficialităţile care au participat la eveniment s-au numărat, primarul Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, parlamentari de Bihor, feţe bisericeşti, oficialităţi şi prefectul de Bihor, Claudiu Pop.
Reprezentantul guvernului în teritoriu a dat citire mesajului de unitate al premierului Victor Ponta cu referire la importanţa zilei de 1 Decembrie şi a acordat, în premieră, diplome de excelenţă şi un drapel tricolor unor bihoreni care s-au remarcat prin rezultate deosebite. Pe lista excelenţelor s-au numărat cadre militare, pompieri, angajaţi ai Ambulanţei, salvamontişti, pompieri şi poliţişti. "Aceşti oameni se găsesc întotdeauna în linia întâi, în situaţii de urgenţă şi de activitatea lor depinde viaţa multora", a spus prefectul.
"Neluţu, vezi ceva?"
Defilarea gărzii de onoare şi parada cu tehnică de luptă, care a urmat festivităţii de depunere de coroane a fost cel mai aşteptat moment al festivităţilor. Tineri şi bătrâni s-au înghesuit să vadă defilând tehnica de luptă a poliţiştilor de frontieră, transmisioniştilor, poliţiştilor şi jandarmilor.
În mulţimea strânsă de-a lungul şoselei părinţii şi-au ridicat copiii pe umeri să vadă ce a mai rămas în dotarea unităţilor bihorene în urma retragerii de pe graniţă a armatei române în urma aderării la Uniunea Europeană. Spre marea lor dezamăgire cei aflaţi în rândurile din spate s-au chinuit în zadar să vadă ceva. "Neluţu, vezi ceva?", şi-a întrebat un tânăr copilul ridicat pe umeri. "O căciulă", a îngăimat micuţul în hohotele ale părinţilor.
Cu tehnica de luptă...
În schimb, asistenţa din primele rânduri a privit cu sufletul la gură defilarea maşinilor de intervenţie pe care nimeni nu şi le vrea parcate la poartă: Poliţie, Jandarmerie, Ambulanţă şi Pompieri. Copiii au chiuit încântaţi la vederea trupelor speciale care au defilat cu poliţişti mascaţi ieşiţi pe geamurile maşinilor cu armele în mâini. Tinerii au fost şi mai zgomotoşi. De departe, cea mai aplaudată a fost maşina salvaspeo care tracta pe o platformă un ATV călărit de o blondă flururând un drapel tricolor.
Doar utilitarele de ridicat maşini care au încheiat coloana poliţiei locale au adunat câteva "urări" festive printre dinţi. "La câtă motorină şi-au luat pe banii mei, ce-ai vrea, să aplaud?", şi-a întrebat un tânăr prietena, care l-a încotit să tacă.
"Armata nu mai e ce-a fost..."
La închiderea festivităţilor, mulţimea adunată în centru a început să se risipească. Unii orădeni au ţinut să se fotografieze cu primarul Ilie Bolojan care, purtând eşarfă tricoloră, îşi croia cu greu drum spre Primărie, iar alţii s-au oprit la o bârfă cu cunoscuţii în aşteptarea deblocării circulaţiei.
"Nici armata nu mai e ce-a fost. Pe vremea mea băteam un pas de defilare de se scuturau geamurile în pasajul Vulturul Negru. Acuma, no, se plimbă şi ei", a început un bărbat trecut de prima tinereţe. Iar discuţia s-a încins de la sine...
La fasole, încolonarea!
În vreme ce majoritatea celor prezenţi a preferat să se retragă spre case pe jos pentru a savura bucuria unei băi de soare cum de mult n-a mai văzut ziua de 1 Decembrie, cei mai curajoşi s-au îndreptat spre parcarea din Piaţa Independenţie pentru a gusta deja tradiţionala fasole cu ciolan gătită de Popota Garnizoanei.
O coadă lungă amintind de vremurile socialiste se formase în faţa marmitelor cu mâncare şi ceai cald încă de la orele prânzului. Rândul s-a îngroşat şi lungit în doar câteva clipe. Garnizoana nu ar fi putut hrăni puhoiul de lume nici dacă ar fi gătit dublul celor 2.500 de porţii.
Până şi orădenii fără răbdare care au ales să plătească o taxă de 5 lei pentru porţia de fasole numai să nu aştepte la coada lungă a celor mulţi au rămas cu buzele umflate. Cele 400 de porţii "cu plată" s-au terminat în mai puţin de jumătate de oră.
Împărţirea porţiilor gratuite a durat încă o dată pe atât, dar la rând au mai rămas doar optimiştii incorijibili. În final şi aceştia au dus însă acasă doar amintirea unei zile însorite de iarnă. La mulţi ani România, oriunde vei pleca!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.