URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2013, 17:12

Investiţii în plus: Bugetul Oradiei pe 2013 este cu 43% mai mare decât cel de anul trecut

Bugetul local al Oradiei doboară record după record. Conducerea municipalităţii prognozează pentru anul 2013 un buget de 971,6 milioane lei, cu 12% mai mare decât cel prognozat anul trecut şi cu 43% peste cel realizat în 2012. În 2012 municipalitatea a colectat 677,6 milioane lei.

Bugetul este format, în ordine descrescătoare, din veniturile proprii ale instituţiilor subordonate precum spitale, şcoli şi altele în valoare de 256,2 milioane lei reprezentând 26% din bugetul total, venituri proprii din taxe şi impozite în valoare de 237,9 milioane lei (24%), prelevări de la bugetul de stat de 219,5 milioane lei (23%), fonduri europene atrase de 193 milioane lei (20%) şi credite în valoare de 54,4 milioane lei (6%) luate pentru cofinanţarea acestora.

"Prioritatea zero în elaborarea proiectului de buget a constituit-o asigurarea unui fond superior pentru investiţii, iar primul pas realizat a fost cel de a limita cheltuielile operaţionale", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat proiectul de buget.

Dublu pentru investiţii!

Potrivit viceprimarului, anul acesta municipalitatea va dubla sumele alocate investiţiilor. Cheltuielile de dezvoltare au fost majorate de la 157,7 milioane lei, reprezentând 23% din bugetul total în 2012, la 395,5 milioane lei, adică 41% din buget, în 2013.

Diferenţa a fost alocată cheltuielilor operaţionale care au crescut şi ele de la 519,8 milioane lei în 2012 la 575,6 milioane lei în 2013. Majorarea a intervenit ca urmare a recuperării de către angajaţii municipalităţii a unei părţi din tăierea salarială de 25% operată de Guvernul Boc.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, printre punctele tari ale bugetului pe 2013 se numără atragerea de fonduri nerambursabile, creşterea veniturilor proprii, continuarea investiţiilor în infrastructură şi atragerea capitalului privat pentru finanţarea unor investiţii publice.

Atenţie la proiectele europene!

Directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, consideră că atragerea fondurilor nerambursabile este însă, concomitent, şi unul dintre principalele puncte slabe ale bugetului.

"Paradoxal, dar cel mai important punct slab al bugetului îl constituie tocmai proiectele europene. Decalajul de timp între momentul în care se depun documetele pentru decontarea lucrărilor făcute (n.r. pentru recupererarea banilor plătiţi din bugetul municipalităţii) şi momentul în care se fac plăţile a ajuns la 7-8 luni. Pe proiectele transfrontaliere, Hu-Ro, termenele sunt şi mai lungi. Va trebui să avem grijă la acest lucru ca să putem plăti constructorii", a spus Florea.

Printre proiectele cu finanţare nerambursabilă care vor fi derulate în cursul acestui an se numără reabilitarea imobilelor şi eficientizarea sistemului de încălzire al unităţilor şcolare, revitalizarea Cetăţii Oradea, reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand, amenajarea Parcului Salca, construirea centrului de afaceri din Piaţa Rogerius, reamenajara dealului Ciuperca şi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bombonel de Oradea
Bombonel de Oradea.
Postat 13 Martie 2013, 09:39 de Unu
Ce caraghios !
Imi dau seama de progresul facut de aceasta tara si de acest popor cand vad cine a ajuns vice ! Am fost colegi in urma cu ani la liceu si apoi la cfr. Asta era prostul satului cum se spune ! Am primit niste vagoane platforma cu tamburi cu cabluri de curent si mesterul l-a trimis sa lege cablurile la pamant pt. ca s-ar fi incarcat cu sarcina electrica datorita frecarii cu aerul in timpul transportului.....
Postat 13 Martie 2013, 07:43 de nelu
Mai avem un pic si ajungem sa concuram cu bugetul Alesdului
De acord, numai ca pe 2013 va fi un buget cu 12,5% mai mic decat cel adoptat de consiliul local al orasului in 2007 !?! Asta ca sa se trezeasca presa si sa mai citeasca si din istoria ante-Bolojan. Primarul de acum stia treaba asta si a scos in fata mutra aia de sobolan rozaliu, care se crede viceprimar, dar el este doar purtator de cuvant al celui mai prost primar din ultimii 300 de ani.
Postat 12 Martie 2013, 22:54 de TAMTAM
suntem taxati
Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2013 este de 942.139.231lei Bugetul Oradiei 971.600.000 lei,firme avem mult mai putine deci banii rezulta din taxe (mai trebuie luat in considerare si numarul de locuitori 330.000 fata de 185.000) Concluzia : suntem taxati cu nesimtire.
Postat 12 Martie 2013, 22:14 de m-am saturat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON