Imediat după publicarea exit pollurilor, care arată că referendumul nu a atins pragul pentru a fi validat, PDL-iştii bihoreni au sărit în sus de bucurie.
Ora 23, cea a publicării primelor rezultate, i-a găsit, în număr de aproximativ 20, la sediul din Parcul Traian. Atât liderii partidului, cât mai ales membrii organizaţiei de tineret, stăteau cu sufletele la gură, cu televizorul dat pe B1 TV, să vadă rezultatele, iar când pe ecran a apărut preşedintele Traian Băsescu, au aplaudat entuziaşti.
În faţa ecranului s-au postat fostul prefect Gavrilă Ghilea, alături de preşedintele demisionar al PDL Oradea, Dorin Corcheş, şi de Adelina Coste, în timp ce Ionel Avrigeanu, liderul interimar al PDL Bihor, a stat mai retras, alături de omul de cultură Mircea Bradu.
Veseli, dar temperaţi în manifestarea entuziasmului, după ce au ascultat mesajul lui Băsescu, tinerii au ieşit din încăpere şi, în linişte, au luat mai multe torţe pe care le-au fluturat, preţ de câteva minute, în faţa sediului din Parcul Traian. "Este flacăra democraţiei", a explicat Dorin Corcheş, preşedintele demisionar al PDL Oradea, completat de interimarul Manuel Seleş: "A fost un gest simbolic".
Dacă iniţial era vorba că vor face un marş pe centru, tinerii s-au răzgândit rapid, ca să nu facă circ. "Păstrăm flacăra vie", au spus ei, în timp ce au "plantat" torţele în curtea sediului, după care s-au întors în faţa televizorului pentru a urmări, alături de "veterani", discursurile liderilor politici.
Întrebat de ce nu au venit alegătorii din Bihor la vot, preşedintele interimar Ionel Avrigeanu a spus că "bihorenii au dat dovadă de maturitate". "Au înţeles că în aceste momente delicate, o nouă criză politică prin alegeri prezidenţiale în următoarele 90 de zile nu ar fi fost benefică. De asemenea, locuitorii de etnie maghiară au înţeles că nu este un meci al lor şi s-au ţinut deoparte de secţiile de vot şi, până la urmă, cred că raţiunea a învins în această seară. Nu avem nevoie de evenimente politice în următoarele luni, până la alegerile parlamentare".
Avrigeanu a spus că speră într-o "coabitare între preşedinte şi premier", apreciind că rezultatul a fost "o lecţie" pentru ambele părţi. El a spus că "ar fi catastrofal pentru România şi pentru situaţia economică din România" ca cele două părţi să nu ajungă la un numitor comun. "Astăzi nu cred că a învins nimeni. Până la urmă preşedintele are un număr foarte mare de voturi împotrivă, referendumul nu e validat, cred că astăzi câştigător ar trebui să fie poporul român", a spus liderul PDL.
Având în vedere faptul că, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2009, ambele tabere se declară câştigătoare, iar în acest context există şansa ca scorul să se răstoarne, mai ales că sondajele vorbeau de o prezenţă la ora 21, Avrigeanu a spus că nu crede în această ipoteză. "O să vedem ce va spune rezultatul final, dar nu cred, pentru că 5 procente sunt, totuşi, foarte mult în exit polluri şi nu cred că se greşeşte în procente atât de mari", a conchis el.
La rândul său, fostul prefect Gavrilă Ghilea a spus că, dacă iniţial avea rezerve în ce priveşte referendumul, cele două tabere ar trebui să găsească un numitor comun, pentru că România nu are nevoie de dezechilibre.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.