Curtea de Apel Oradea trebuie să judece, sâmbătă, cererea de arestare formulată de procurorii DNA Oradea pe numele unui magistrat al instanţei.
Este vorba despre Mircea Puşcaş, judecătorul învinuit deja în două dosare pentru luare de mită în cazul celor doi traficanţi de ţigări din Maramureş acuzaţi că au încercat să cumpere cu 40.000 euro o sentinţă favorabilă prin intermediul magistratului, dar şi pentru mărturie mincinoasă în cazul ofiţerului de poliţie Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, denunţat de doi hoţi, de la care ar fi pretins 1.000 euro şi o noapte de amor pe care fiica unuia dintre ei urma s-o petreacă cu judecătorul.
Acuze noi
În noul dosar întocmit de procurorii DNA Oradea, judecătorul Mircea Puşcaş este acuzat de trafic de influenţă. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, în cursul anului 2009, Puşcaş, la vremea respectivă judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă un judecător din cadrul unei instanţe din Oradea şi să-l determine să pronunţe faţă de denunţător o pedeapsă cu suspendare condiţionată.
"De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul Puşcaş Mircea a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală", se arată în comunicat.
Potrivit documentului, banii au fost pretinşi prin intermediul unui interlop din zona Marghitei, Marcel Piştuca, reţinut de procurorii DNA în cursul zilei de vineri.
"Din aceşti bani, inculpatul a primit de la denunţător numai suma de 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009", se specifică în informarea DNA.
În urma anchetei, care s-a desfăşurat cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii Bihor şi cei ai Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, procurorii DNA au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva magistratului, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă dar şi împotriva lui Marcel Piştuca în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.
"La data de 24 ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători a încuviinţat arestarea preventivă a învinuitului Puşcaş Mircea, judecător la Curtea de Apel Oradea. Ambii inculpaţi urmează a fi prezentaţi Curţii de Apel Oradea, la data de 26 ianuarie 2013, cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile (în cazul inculpatului Piştuca Marcel) şi 30 de zile, în cazul inculpatului Puşcaş Mircea", arată procurorii în comunicat.
Probleme vechi
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Mircea Puşcaş era de mai multă vreme în vizorul DNA, pentru probleme de corupţie. Magistratul de la Curtea de Apel Oradea urma să fie destinatarul unei mite de 40.000 de euro promise de doi traficanţi de ţigări din Maramureş în schimbul unei sentinţe favorabile şi trebuia să intre în posesia banilor prin intermediul unei tranzacţii auto făcute de interlopi cu cumnatul său. Şpaga urma să fie disimulată, prin intermediul unui apropiat al lui Puşcaş, Mihai Teleptean, sub acoperirea unui contract de cumpărare a unui BMW de la cumnatul magistratului, Victor Ciarnău, samsar de maşini din Marghita, pe care l-a abordat chiar îndrumat de Puşcaş. Afacerea însă a picat.
Numele lui Mircea Puşcaş mai apare şi într-o altă anchetă. Este vorba despre dosarul deschis pe numele comisarului Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, arestat pentru că ar fi pretins unui hoţ din Oradea, să-şi pună la bătaie propria fiică pentru o partidă de sex şi 1.000 de euro pentru ca judecătorul să pronunţe o sentinţă favorabilă. Cu toate că numele magistratului apare în interceptări, el şi-a negat implicarea.
Citiţi detalii pe această temă în articolul: Judecător în vizor: Magistratul Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel, este învinuit pentru corupţie!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.