URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
20 Octombrie 2011, 14:39

Bolojan cere instituţiilor de control să nu mai şicaneze investitorii străini

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că tot mai mulţi oameni de afaceri străini, dar şi români, l-au informat că au probleme cu instituţiile guvernamentale descentralizate, primarul Ilie Bolojan a anunţat public un demers foarte similar cu cele pe care le făcea pe când ocupa funcţia de prefect al judeţului Bihor şi se răfuia ba cu funcţionarii de la Vamă, ba cu cei de la Paşapoarte.

Criza sau birocraţia şi corupţia?

"În urma discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii unor companii din Oradea, am convenit - şi l-am anunţat şi pe domnul prefect (n.r. - Gavrilă Ghilea, prefectul judeţului Bihor), ca să rezolvăm situaţia măcar în plan local pe cât putem - să facem o scrisoare din partea Primăriei Oradea către mai multe ministere, Ministerul Muncii, Ministerul Admnistraţiei şi Internelor, Ministerul Finanţelor, pentru ca acestea să ia măsuri ca instituţiile de control să aibă o altă atitudine faţă de companiile care investesc sau deja au investit la noi", a anunţat primarul Oradiei, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

Bolojan a afirmat că o parte a fenomenului de scădere a volumului de investiţii străine din România se datorează nu unor cauze obiective precum criza mondială, lipsa infrastructurii aeriene şi rutiere, fiscalităţii şi înapoierii tehnologice, ci şi "atitudinii" incorecte a instituţiilor statului faţă de reprezentanţii şi angajaţii companiilor străine.

"Datele oficiale privind investiţiile străine din România pe acest an ne arată că la acest capitol ţara noastră a ajuns la nivelul cel mai scăzut din ultimii nouă ani: 1,2 miliarde euro. Poate până la sfârşitul anului vor ajunge la 1,5 miliarde euro, ceea ce înseamnă cu 40% mai puţin decât anul trecut, când au fost, şi atunci, cu 25% mai mici decât în 2009. Or, este clar că fără investiţii acceptabile, nu vor exista condiţii de natură să asigurăm prosperitatea, indiferent cine va guverna. Dacă o să întrebaţi pe cineva de la Guvern, o să ne spună că de vină pentru scăderea volumului investiţiilor este exclusiv criza, dar trebuie să fim cinstiţi şi să vedem şi ce probleme reale avem în România, pe lângă lipsa infrastructurii rutiere, a aeroporturilor, a tehnologiei, încât nu vin sau pleacă investitorii străini. Este evident că problemele mari (n.r. - de infrastructură) nu pot fi rezolvate într-un timp scurt, dar există probleme care pot fi rezolvate zi de zi de instituţiile statului, dacă ele îşi fac datoria cu bună-credinţă şi dacă au o atitudine corectă", a spus Bolojan.

Controale de "sensibilizare"

În context, primarul a afirmat că a purtat discuţii cu reprezentanţii mai multor companii care activează în Oradea, şi care au probleme legate de "atitudinea" unor instituţii de control cum sunt Inspectoratul Teritorial de Muncă, Garda Financiară, Direcţia Finanţelor Publice, Direcţia Regională Vamală, Serviciul de Imigrări etc. "Noi am purtat discuţii (n.r. - cu reprezentanţii companiilor străine) ca să vedem ce probleme au, pentru că e normal să discuţi problemele, nu să aştepţi până crapă", a spus primarul Oradiei.

Bolojan a afirmat că, în urma acestor discuţii, reprezentanţii companiilor străine din Oradea i-au semnalat mai multe probleme precum "frecvenţa şi stilul" controalelor efectuate de instituţiile guvernamentale descentralizate. "ITM-ul vine în control şi de două ori pe lună, Garda Financiară şi Garda de Mediu la fel", a exemplificat primarul Oradiei.

"Companiile depun la Finanţe cereri de rambursare a TVA în iunie 2010 şi au primit banii în ianuarie 2011", a spus Bolojan. "Dacă agentului economic i se sugerează «scurtături» pentru a beneficia de drepturi care îi sunt recunoscute prin lege, în mod clar nu are rost să ne aşteptăm să beneficiem de mai multe investiţii străine", a adăugat el, referindu-se la faptul că unora dintre reprezentanţii companiilor străine "li se dă de înţeles că în anumite condiţii problemele lor pot fi rezolvate mai uşor şi mai rapid".

Ungurii pot, noi nu vrem

Un alt exemplu dat de primar a vizat "blocajele din vamă", despre care a afirmat că ar putea fi desfiinţate dacă ar exista bună-credinţă şi organizare. "La vama Borş, vinerea, după ora 15, nu se mai pot face formalităţi, în timp ce în Ungaria vecină există un agent de serviciu care vine şi vinerea după-masă, şi sâmbăta, la cerere, contra unor taxe oficiale, şi face formalităţie vamale. Dacă vama noastră e în stand-by, dar în ţara vecină se poate lucra, este evident că s-ar putea şi la noi, dacă s-ar dori", a spus Ilie Bolojan.

"Mereu ni se spune la televizor că vrem să aducem investitori din China, dar şi pe cetăţenii statelor non-UE nu-i tratăm corect. Oficiul de Imigrare face controale în timp ce aceşti cetăţeni sunt în derularea procedurilor pentru obţinerea permiselor de muncă sau de şedere, care la noi se eliberează în şase luni, în timp ce în Ungaria sunt necesare doar patru săptămâni. Apoi ce se întâmplă? Dacă într-o fabrică se defectează o linie de utilaje şi trebuie să vină un specialist din străinătate să depaneze, el nu poate aştepta şase luni să primească permisul de muncă", a mai spus Bolojan.

Primarul Oradiei a afirmat că toate asemenea probleme "diminuează mult capacitatea de a atrage investitori străini", motiv pentru care a decis să se adreseze ministerelor pentru a cere soluţionarea lor, adăugând însă că multe din aceste dificultăţi nu sunt specifice doar investitorilor străini. "Probleme de acest tip au şi companiile româneşti, să ne înţelegm!", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@eu
,,...oamenii cred ca acestia sunt acceptati de el pentru , ca impart spaga.'' Oamenii nu cred, oamenii sunt convinsi ! Cine se aseamana se aduna ! Nu se amesteca apa cu untdelemnul, cei cinstiti cu cei hoti !
Postat 21 Octombrie 2011, 14:57 de curiosul
@curiosul
Intai trebuie sa scape de canaliile pe care s-i lea strans pe langa el: ajutor de primar, directori din directiile subordonate , ca astia ii coboara prestigiul fff mult, ca ei iau spaga si atunci oamenii cred ca acestia sunt acceptati de el pentru , ca impart spaga.
Postat 21 Octombrie 2011, 08:43 de eu
Vezi sa nu te creada cineva !
Bine zice romanul : barna si paiul.... Incepe cu handralaii aia de la asa-zisa ,,politie locala'', a caror existenta are ca unic scop amenda si spaga ! Apoi ocupa-te de alti ,,colectori'' de amenzi si spagi, cei de la ,,serviciul'' de ridicari masini ! Nu-i uita nici pe cei de la taxe si impozite ! Astia au gasit o metoda de a strange leu cu leu, ca furnica : cum ai intarziat o saptamana cu vreo plata, cum iti trimit plicul ! ,,Smecheria'' este ca pe langa debit + majorari/penalitati mai strecoara si ,, taxa executare silita'' (?!), cativa lei, acolo. Acest ,,obicei'', TOTAL ILEGAL, se adauga la lungul sir al ,,ciupelilor'' pe care le practica subordonatii bolovanului. Asa ca ai ce face in ograda ta, NUMAI SA VREI !
Postat 21 Octombrie 2011, 07:55 de curiosul
re:LOLA
(Bolo a introdus in anii aia chestia:aceasta institutie nu admite spaga etc. ceva in genul asta) si cind eram inauntru, numai bine ca vine Bolo si inainte cu 5 minute,toata gasca de acolo sa-i vezi cum fugeau si se organizau:vine sefu....am ajuns la concluzia ca nimeni nu-i poate schimba pe subordonati, numai modificand legile de coruptie cu pedepse mai mari dar si executarea lor, nu cum se face in Romania, acum te prind, maine esti liber - problema principala este JUSTITIA
Postat 20 Octombrie 2011, 22:25 de jigo
IPOCRIT
Acest JEG ar trebui sa nu mai hartuiasca agentii economici romani, care au afeceri de ani de zile in Oradea si pe care ii terorizeaza cu hotarari de consiliu local si cu taxe locale, trimite politia locala periodic in control. Strange bani pentru a-si face sensuri giratorii de milioane de euro din care colecteaza in buzunarul personal sute de mii de euro. Pacat ca e si el protejat de politia economica si DNA Bihor.
Postat 20 Octombrie 2011, 20:01 de Gigilica
@observer
PACAT CA VEZI DOAR FORMA SI NU VEZI SI FONDUL.
Postat 20 Octombrie 2011, 19:35 de Petrisor
@kalla.
E corect ce zice Bolojan. Cred ca nu prea intelegi cum functioneaza economia, iar pe de alta parte nu legile iti pun paine pe masa. Legile ar trebui sa te protejeze. Bolojan vrea masuri la nivel guvernamental, adica ce propune ar putea intra in legalitate sub o forma sau alta. Ai petrecut cam mult timp cu formularea commentului, Hai da-ti si creierului o sansa!
Postat 20 Octombrie 2011, 19:08 de Observer
Bolojan incurajaza frauda?
Din acest articol inteleg ca domnul Bolojan vrea : 1.Ca investitorii sa nu respecte legea. De ce investitorii (romani sau straini) sa nu fie controlati? 2. Sa scimbe legile (6 luni pentru permis de munca , munca in vama si la sfarsit de saptamana) , sa se puna domnul Bolojan pe listele de parlamentar si il votam sa plece la Bucuresti sa schimbe legile. 3.Sa atraga investitori staini (pe cei care nu au bani nici de impozite). Domnul primar, in loc sa faca stadioane, arene sportive penrtu diverse sporturi si pe care s-ar putea tine concerte ,care atrag bani la bugetul local ( fiecare ora pe terenul de sport aduce bani de la jucatori si antrenor sau de la sponsori , fiecare concert aduce bani foarte multi ex: arena de fotbal din Cluj, nu au autoritatile bani de intretinere? scot la licitatie , se bat 5 firme, 5 nu 1 sau 2, incepe licitatia la o valoare, si se adjudeca la cel putin de 10 ori mai mare) de ce la noi in oras s-a investit atat de mult in strazi, poduri, borduri? care nu aduc nici un venit ulterior. Am fost la inaugurare in Cluj, sa stiti ca nici cei din Cluj nu au strazile mai bine asfaltate sau mai multe asfaltate decat la noi.
Postat 20 Octombrie 2011, 18:18 de kalla
@Lola
poate nu stiai desi vorbesti dar deja de 2-3 ani, se poate plati catre primaria oradea si operatorii de telefonie mobila online. e unul din primele lucruri pe care le-a facut Bolojan la inceput de mandat. si FARA comision. iar pt electrica, gaze etc de la banca.
Postat 20 Octombrie 2011, 17:55 de unu
x
Bolojan are dreptate,doar niste dusi cu nervii nu vad realitatea, si modul in care sa fac controalele.Cei de la ITM intreaba cand te-ai angajat, in conditiile in care ai contract de munca,ar trebui sa vina cu listingul de la REVISAL, iar cei ce nu au contract de munca sa suporte consecintele, nu sa fii chemat cu actele la Oradea sa pierzi o zi,asa ca mai incet cu parerile la Bolojan>>>>>
Postat 20 Octombrie 2011, 17:27 de x
ipocrizie ieftina
daca ar da salarii normale la muncitori nu in bataie de joc atunci ii inteleg si toate companiile astea nu platesc aproape nici un impozit catre stat toate is pe pierderi in romania vand sub pretul de productie si profitu se afla in niste paradisuri fiscale si returnarea de TVA acolo is afacerile mari, la un camion de produse electronice unde marfa are valoare de un mlilion de euro cat ii tva?
Postat 20 Octombrie 2011, 16:03 de someone
ipocrizie ieftina
daca ar da salarii normale la muncitori nu in bataie de joc atunci ii inteleg si toate companiile astea nu platesc aproape nici un impozit catre stat toate is pe pierderi in romania vand sub pretul de productie si profitu se afla in niste paradisuri fiscale si returnarea de TVA acolo is afacerile mari, la un camion de produse electronice unde marfa are valoare de un mlilion de euro cat ii tva?
Postat 20 Octombrie 2011, 16:02 de someone
@Lola
bine zis. de acord cu tine. bolovan e un ipocrit. \"PREMARU\' TAXOZAUR\" !
Postat 20 Octombrie 2011, 15:11 de taxe
are dreptate
stati linistiti ca la pilele lor si la care tine finantele CONTABILITATI nu vin in control ,eu pun pariu ca la membri PDL nu s a facut un control anul asta chiar nu are nimeni curaj sa faca plangere penala pentru abuz in functie pe criterii politice? chiar nu aveti curajul sa distrugeti caracatita PDL?
Postat 20 Octombrie 2011, 15:09 de Doru
Un bolovan cu fata de gorila
Bolovanul este de o rara nesimtire. A fost secretar general al guvernului. A facut ceva sa limiteze birocratia care incalca echilibrul? Nu ... Daca tot se crede destept, cu toate ca nu e, sa limiteze birocratia la nivel de plati taxe, impozite, factuiri furnizori, etc. in Oradea noastra a tuturor. Ia sa am ONLINE posibilitatea, pe site-ul primariei, sa platesc toate taxele si facturile lunare sau pe alte perioade. Vreau sa platesc din contul meu de card, intr-un singur loc, de la salubritate si apa pina la vodafone si altele. Cu comision evident, ca n-am pretentii ca Bolojan face ceva pe gratis. Sa inceapa de la simplificarea ce se poate face chiar in ograda municipalitatii.
Postat 20 Octombrie 2011, 14:51 de Lola
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON