URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
20 Decembrie 2011, 18:29

Bolojan a plimbat presa prin oraş, ca să-şi prezinte o parte din realizări (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de amenajarea a Grădinii Zoologice au fost realizate în proporţie de 56%, iar investiţia va putea fi predată la sfârşitul lunii august 2012. "Constructorii au făcut o treabă bună. Sperăm că la sfârşitul anului viitor Grădina Zoologică să fie redeschisă publicului", a declarat marţi primarul Ilie Bolojan în cadrul ultimeri conferinţe de presă din 2011, care a fost organizată la faţa locului.

Până în prezent, asocierea de firme MBS Group Turda, Dan&Dan Construct Tărian şi Sanero Composites Piteşti a reuşit amenajarea spaţiilor pentru animalele feroce pe amplasamentul fostei sere de lângă Zoo şi a casei reptilelor.

Conform proiectului, modernizarea grădinii orădene implică, pe lângă reamenajarea spaţiilor pentru animale şi păsări, şi extinderea suprafeţei cu circa trei hectare şi construcţia de clădiri noi. Printre acestea se numără o clădire pentru animalele aflate în carantină, o alta pentru cele în vârstă, care nu vor mai fi expuse publicului, şi un imobil administrativ.

De asemenea, se va amenaja un mini-Zoo cu animale domestice, o zonă de relaxare pentru public, un manej cu ponei, un loc de joacă pentru copii, dar şi un pavilion educativ. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 19,4 milioane lei, inclusiv TVA, aceasta fiind susţinută din fonduri de la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Un sediu pentru Iedera

În cadrul întâlnirii primarul le-a mai prezentat jurnaliştilor stadiul lucrărilor de reabilitare şi extindere a imobilului situat în strada Louis Pasteur 42 în care va funcţiona începând din primăvara anului viitor Centrul de zi Iedera, pentru copiii cu sindrom Down.

"Aici a fost o clădire dărăpănată, în curs de autodemolare. Cu ajutorul unei finanţări europene vom reuşi să reabilităm imobilul şi să îl punem în luna martie a anului viitor la dispoziţia centrului Iedera, care oricum nu avea un sediu", a declarat Bolojan.

Valoarea totală a investiţiei se ridică 1,9 milioane lei şi implică, pe lângă extinderea şi reabilitarea imobilului, şi dotarea cu aparatură de recuperare şi echipamente IT, precum bicicletă medicinală, bară balet, computer cu soft special terapeutic pentru sindrom Down sau computer cu soft administrativ.

Casă doar pe muncă...

La fel ca în cazul primelor două obiective, reabilitarea Centrului de cazare temporară 1, amenajat în clădirea fostului cămin Cominca de pe strada Octavian Goga, se află în grafic. Lucrările construcţii şi instalaţii, în valoare de 3,6 milioane lei, au fost deja realizate în proporţie de 38,5% şi urmează să fie finalizate până în decembrie 2012.

Finanţat din fonduri europene, proiectul urmăreşte reabilitarea şi modernizarea unei suprafeţe de 1.486 metri pătraţi, astfel încât fostul cămin de nefalimişti să fie transformat într-un centru social de cazare modern, adaptat inclusiv persoanelor cu dizabilităţi, pentru petrecerea timpului în mod util şi plăcut, conform cerinţelor europene şi normelor sanitare.

"Au fost înlocuite instalaţiile sanitare şi electrice şi, pentru că până acum exista un singur grup sanitar pe hol, s-a amenajat câte o toaletă la fiecare locuinţă, ridicând gradul de confort al centrului", a spus primarul Ilie Bolojan. După finalizarea lucrărilor locuinţele din clădire vor fi distribuite persoanelor aflate în situaţia de risc social pe bază de cerere.

"Vom căuta o formulă prin care să sprijinim îndeosebi persoanele care doresc să se reintegreze social. Cei care au un loc de muncă vor primi loc în cămin, cei care nu, nu. Altfel, ne vom trezi că locuiesc aici ani de zile, nu plătesc chiria şi mai şi distrug. Or asta ar fi o bătaie de joc faţă de banii orădenilor", a spus primarul.

Lucrările de modernizare şi mansardare a clădirii sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional iar proiectul finanţat prin Axa prioritară 3 privind "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale" este implementat de municipalitatea orădeană în parteneriat cu Administraţia Social Comunitară Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
A inceput campania electorala!
De obicei ieseau Rozi si Carp sa se laude cu maretele realizari. Nu, nu cu spagile incasate, licitatiile trucate, traficul de influenta, retrocedarile pe criterii etnice etc. Bolojan nu agreeaza presa si nici sa se laude, iar daca o face acum inseamna ca mai vrea la primarie. Insa nu trebuie sa uitam ca cea mai mare realizare a lui Bolojan este cresterea cu cca 90% a pretului gigacaloriei in 3 ani! Si asta intr-un oras care sta pe o punga de gaz metan si un ocean de apa termala! Ca sa nu vorbim de carbunele de la Voievozi. Ca daca eram in Slobozia sau Giurgiu intelegeam, dar asa cu resursele sub cur...
Postat 22 Decembrie 2011, 06:22 de Simba face
numa'ncet
@hms glamorgan: dragul meu, eu nu contest realizarile lui Bolojan. E un primar ok. Doar ziceam ca si causescu avea realizari, iar presa era dusa sa le vada. Si te rog sa nu ma faci portocaliu. NU AM NIMIC DE-A FACE cu sleahta de infractori de culoare portocalie. Iar simplul fapt ca ma faci cretin, desi nu ma cunosti, spune mult despre nivelul tau. O zi buna!
Postat 21 Decembrie 2011, 14:19 de HM
@hm
Hm esti un cretin. Cretin portocaliu, sa ma scuze colegii mei, intelectualii :), pentru pleonasm. Bolojan e ok, se califica prin rezultate, prin ceea ce a ajuns Oradea in 3 ani, nu prin minciuni de genul celor uzitate de fostul edil portocaliu...
Postat 21 Decembrie 2011, 13:30 de hms glamorgan
k
la puscarie la puscarie
Postat 21 Decembrie 2011, 10:04 de k
lupul isi schimba parul....
Cam asa facea si ceausescu cand se lauda cu realizarile epocii de aur....
Postat 21 Decembrie 2011, 09:31 de Hm
alo, Coco Rectura?
"investiţia va putea fi predată la sfârşitul lunii august 2011" Dan Simai, esti sigur ca de august 2011 e vorba aici???
Postat 21 Decembrie 2011, 08:34 de LXVII
Original
Cea mai minunata realizare mi se pare amenajarea gradinii zoologice prin defrisare. Custile nu au putut fi amenajate fara sa se taie zeci de pomi. O sa stea si animalele si vizitatorii in soare toata vara. Minunat! Original!
Postat 21 Decembrie 2011, 07:55 de Meserie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON