URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2013, 14:28

Boeriu cere includerea timbrului de mediu în accizele combustibililor, la nivelul de 1 ban pe litru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Nu cunosc în istoria recentă a taxelor şi impozitelor din România vreo altă taxă mai controversată, modificată şi contestată decât actualul timbru de mediu, fost taxă de primă înmatriculare, fost taxă de poluare", a declarat într-o conferinţă de presă senatorul PNL Bihor Valeriu Boeriu.

"Sistemul actual nu este echitabil, indiferent de variantele propuse de guvernele României, iar actuala formă, timbrul de mediu, este socotită un melanj nefericit între o taxă pentru poluare şi o taxă de înmatriculare", a afirmat Boeriu.

El a susţinut că, "dat fiind principiul conform căruia poluarea pe care o produce un autovehicul este direct proporţională cu kilometrii parcurşi", consideră că acest criteriu trebuie luat în calcul la stabilirea unui cost pe care să-l suporte şoferii. "Circuli mai mult, plăteşti mai mult. Or, acest lucru este evidenţiat de consumul de combustibil. Ca atare, partea ce ţine de taxa de înmatriculare ar trebui desfiinţată cu totul, iar cea care ţine de taxa de poluare ar trebui să se regăsească în preţul combustibilului, aşa cum se practică şi în alte state europene", a spus Boeriu.

"Este evident că nu este corectă formula de acum, când eu, cu un motor Euro IV, cu care fac 40.000 de kilometri pe an, plătesc mai puţin decât vecinul cu un motor Euro III, care merge doar o dată pe lună până la mall", a adăugat el.

În contrapartidă la actualele norme legale în vigoare, senatorul PNL Bihor a anunţat că săptămâna viitoare va depune la Parlament un proiect de lege ce vizează includerea taxei de poluare în acciza combustibililor, la un nivel "decent", de un ban pe litru.

"La un ban pe litrul de benzină sau motorină, fiecare cetăţean ar putea plăti poluarea în funcţie de kilometrii parcurşi, nu de maşina pe care o are şi cu care poate circula mai mult, mai puţin sau deloc", a afirmat Valeriu Boeriu.

"La un rulaj mediu de 15.000 de kilometri pe an, cu un consum de 8 litri de combustibil la 100 de kilometri, am socotit că un cetăţean ar plăti în plus, faţă de actualul preţ al combustibilului, 12 lei pe an, ceea ce este mult mai puţin decât câteva mii de euro pe care trebuie să-i plătească doar unii. Calculele, aproximative, pe care le-am făcut, arată că s-ar strânge, la 7 milioane de şoferi, 72 milioane lei, ceea ce, împărţit la numărul de judeţe, ar însemna 1,8 milioane lei care să fie cheltuiţi în fiecare judeţ numai pentru împăduriri, pentru că eu voi propune prin proiectul de lege ca banii să meargă doar la împăduriri, tocmai pentru a atenua efectele poluării produse de autovehicule", a spus senatorul liberal.

El a criticat şi faptul că "în actuala formulă", a timbrului de mediu, "nu se ştie câţi bani urmează să fie încasaţi", dar că în baza formulei propuse de el ar exista o "echitate" şi o "predictibilitate" în ce priveşte fondurile încasate.

În fine, a încheiat Boeriu, "preţurile combustibililor s-ar majora doar cu 0,16%, ceea ce este decent, nu împovărător" şi poate fi suportat de orice şofer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu se poate !!
Nu se poate !! Mai bine zis "nu se mai poate" caci exista de multi ani aceasta taxa de mediu (pelanga accize) in pretul combustibililor !! Deci ar fi 2 taxe cu aceesi destinatie. S-ar putea majora acea taxa dar,....... dar cu cat sunt mai multe cu atat se pierd urama lor si banii ajung acolo unde "trebe", adica la ei in buzunare !!!!
Postat 12 Aprilie 2013, 08:19 de scortosul
in sfarsit !
In sfarsit un om normal, cu o idee normala...foarte corecta abordarea !
Postat 11 Aprilie 2013, 21:34 de puhoi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON